Jump to content

podjela zajednickog zemljista


Anja Decker

Preporučene objave

Vec nekih 20 godina pokusavam odjeliti svoj komad zemlje od zajednickog,i ne uspijevam.Nakon smrti djeda i bake,moja majka i njenih 5 brace nasljedili su zemlju.Pokretali smo postupak podjele nekoliko puta,uvijek je bio problem da se netko nije javio ,ili ga se nije moglo naci.U medjuvremenu su roditelji pomrli ili prepisali dijeci.Jedna tetka je umrla 2001.Njena dijeca zive u Njemackoj i ne zele napraviti ostvinsku raspravu,jer ih to samo kosta,a udio zemlje je mali da bi ocekivali neki dobitak.Cini mi se da je doza inata u pitanju,jer su im neki od nas nudili isplatu,ali ih ni to nije zanimalo,jer je vrijednos njihovg komadica premala da im se isplati za to putovati u Hrvatsku.

Medjutim prave nevolje su nastupile,zadnjih godina,jer je dio zemlje zarstao u kupine i zbunje,i susjedi su nas tuzili da ne odrzavamao.Jedna setricna i ja,smo vecinski vlasnici i svoje dijelove odrzavamo,a ostatak negdije jedna 1/3 su zapustni i dolaze zmije,lisice,puzevi,te rastu ambrozije.Rodjaci se ne zele angazirati oko odrzavanja zemljista,a ako stigne kazna bit ce podijeljena na sve.Narvno na prave krivce ne,jer oni su u Njemackoj i nitko nezna tocnu adresu,a i ne vode se kao vlasnici jer nisu naprvili ostvinsku raspravu.

Mene zanima da li postoji koja pravna mogucnost da tu ostvinsku rasprvu za njih mi naprvimo,jer je setricna nabavila smrtovnicu od te doticne teke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trazim savijet ili pomoc za moju priju.Nakon smrti njene majke nasljedila moja prija i njen brat dio kuce u Vinkovcima.Brat koji zivi u Njemckoj,i ne radi bio je samo na sprovodu i usmeno rekao da ce svojoj sestri sve ostviti,ali se nije pojavio niti kod javnog biljeznika ,gdije je bilo receno da su u tom slucaju jednaki nasljednici.Moja prija je platila pogreb,placa sve troskove kuce,mada ni ona ne zivi u toj kuci,brine se za odrzavanje kuce i groblja.

O bratu je slucajno saznala da je zavrsio u bolnici,a moguce i negdije u domu za njegovanje.Nema adresu ,zna samo grad u kom je zivo.Isto tako zna da ima 2 sina,ali ta dijeca cak neznaju hrvatski da bi s njima komunicirala(preko Fb).

Kakove pravne mogucnosti prija ima u slucaju da brat umre,ili ako je nemocan da bilo sto poduzme i dodje do svog dijela novca za odrzavanje ili da joj pripadne dio kuce koji je sada bratov..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakove pravne mogucnosti prija ima u slucaju da brat umre,ili ako je nemocan da bilo sto poduzme i dodje do svog dijela novca za odrzavanje ili da joj pripadne dio kuce koji je sada bratov..
u slučaju da brat umre sva prava i obveze prelaze na njegove nasljednike,glede čega "prija"sve svoje tražbine u tom pogledu može ostvariti zahtjevima prema nasljednicima kao univerzalnim pravnim sljednicima,izuzev da se isti valjano odreknu nasljedstva.
da li postoji koja pravna mogucnost da tu ostvinsku rasprvu za njih mi naprvimo
naravno da postoji,obzirom da imate pravni interes za rješavanje nastale situacije.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija