Jump to content

Tko je vlasnik


Vinka.minor

Preporučene objave

Pozdrav svima,

Situacija je ovakva: iza moje kuce nalaze se 3 parcele, moja, pa od susjeda te jedna koja se prodaje. Ja bih kupila ovu trecu i zamjenila sa susjedovom tako da imam okucnicu u komadu. Ali, vlasnik ove u sredini nije susjed, vec covjek koji je umro 1990., a mislim da evenualni njegovi nasljednici ne znaju za tu njivu koju susjed godinama koristi. Taj susjed naravno odbija suradnju, jer zna sta bi to znacilo. Ja ne zelim tu "njegovu" njivu, snosila bih sve troskove koje treba da se to rijesi i da se ta njiva, tj. parcela pomjeri tako da imam okucnicu od moje sadasnje i buduce parcele. Cak sam malo istrazivala i mislim da sam nasla zenu koja bi mu mogla biti nasljednica.

Ne znam sta da radim, ne zelim svadju niti se kome zamjerat niti uzimat tudji posjed. Zanima me kakv je status te sporne parcele, tko joj je vlasnik, ako taj koji se vodi nema zivih nasljednika? I kako taj susjed moze postati vlasnik?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kakv je status te sporne parcele, tko joj je vlasnik, ako taj koji se vodi nema zivih nasljednika?
u tom slučaju bi se radilo o ošasnoj imovini iz čl.20.Zakona o nasljeđivanju.
I kako taj susjed moze postati vlasnik?
u nedostatku činjenica je teško o tome pisati,npr. kad i na koji način je susjed stupio u posjed konkretne nekretnine,dali je sa umrlim vlasnikom ili njegovim prednikom sklapao kakve pravne poslove glede iste nekretnine.

mislim da sam nasla zenu koja bi mu mogla biti nasljednica.

sa istom obavite razgovor,i utvrdite dali je iza umrlog okončan ostavinski postupak.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Susjed ju koristi godinama, od devedesetih, tada je kupio kucu (ili ranije) od covjeka koji je upisan u katastru i gruntivnici. Tu cesticu nije kupio jer je uvidio njen polozaj, tj tada nitko u susjedatvu nije znao da nisu kupili i vrt iza kuce, vrt (ili cestica) koji je omeđen s drugim vrtovima i tesko da bi ga tko drugi kupio osim onoga tko kupuje tu kucu.

U međuvremenu je taj vlasnik umro, a susjed i dalje to koristi. I neka da, ali kad sam ga pitala da li bi se zamjenio za vrtove, odbija bilo kakvu suradnju. A ako ja kupim tu cesticu do te sporne, onda mu zatvaram prilaz tim vrtu koji koristi. A opet, cestica njegove kuce zatvara tu parcelu koja se prodaje. Ali ja joj imam pristup iz svog vrta... Ma komplicirano, samo zelim da se to jednom rijesi i da svima bude bolje, jer kako su danas te cestice raspoređene, nikomu ne odgovara...

 

Ažurirano

 

Znaci samo teba rijesit vlasnistvo tom njihovom vrtu nekako, jer inace nece se moc to nanovo isparcelizirat.

A ja bih snosila sve troskove koje treba.

 

Ažurirano

 

Znaci samo teba rijesit vlasnistvo tom njihovom vrtu nekako, jer inace nece se moc to nanovo isparcelizirat.

A ja bih snosila sve troskove koje treba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Stvar treba provjeriti i u katastru ! Treba provjeriti da li je prodavatelj kuće bio registriran u katastru kao posjednik te čestice koju je koristio .Ako jeste tada je moguće da je bio vanknjižni vlasnik,i tu se sada moraju sagledati sve činjenice tj , da li je prodavatelj kostisteći zakoniti posjed postao vlasnikom dosjelošću .

Ako vlasnik ne koristi nekretninu ne znači da se odrekao iste .

O čemu se radi trebate na osnovu dokumentacije zatražiti savjet pravno educirane osobe .

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija