Jump to content

Kupovina građevinskog zemljišta sa postojećom ruševnom kućom od 60m2


Katty34

Preporučene objave

Pružila nam se povoljno kupovina građ.zemljišta sa postojećom dosta ruševnom kućom građenom za vrijeme 2.svj.rata. Kuća se nalazi u okolici Karlovca. Ako nam možete pomoći savjetom koja je najbolja i najpovoljnija opcija da je prilagodimo za život u njoj..na koji ju način obnoviti...i ako se dograđuje kakvih dvadesetak kvadrata kako postupiti..hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

zanimljivo pitanje i pomalo komplicirano. Zavisi koliko je građevina ruševna i može li se sa malom investicijom dovesti u uporabno stanje. Naime, legalnost tako stare građevine se dokazuje Uporabnom dozvolom za građevinu izgrađenu do 15. veljače 1968. Ona će vam biti potrebna ukoliko bi postojeću građevinu dograđivali za tih 20 m2 u smislu izdavanja dozvole za rekonstrukciju/dogradnju.

 

Dovođenje u uporabno stanje bi mogli odraditi bez dozvole u smislu popravaka prema Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima, ali ništa pretjerano jer vam inaće neće izdati Uporabnu pošto građevina mora biti onakova kakva je bila do navedenog datuma '68. Ovo napominjem zbog slučajeva da su ljude "davili" s izdavanjem Uporabne jer su, iako je građevina ostala gabaritno ostala ista, npr. stavili komplet novi krovni pokrov.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kućica je prizemnica,izvana solidnog izgleda,i ožbukana i krov je održavan da nigdje ne prokišnjava...zidana punom ciglom jedan dio i drvena jedan dio...plafon je propao i iznutra je lošijeg izgleda nego izvana..ima tri prostorije i dala bi se uz manja ulaganja lijepo urediti,ali moramo dograditi kupatilo i jednu prostoriju..baka koja je prodaje ima rješenje 1/1 nad kućom i dvorištem,ali nikakvih drugih dokumenata. Tko podiže uporabnu dozvolu?Koliko traje otprilike postupak dobivanja iste i možda cijena?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kućica je prizemnica,izvana solidnog izgleda,i ožbukana i krov je održavan da nigdje ne prokišnjava...zidana punom ciglom jedan dio i drvena jedan dio...

 

Što se ovoga tiće ne bi trebalo biti problema za izdavanje Uporabne. Bitno je da nije ništa dograđivano, niti neke veće promjene. Naravno i da postoji dokaz za jednostavno izdavanje iste (vidljiva na vojnim snimkama iz '68).

 

plafon je propao i iznutra je lošijeg izgleda nego izvana..ima tri prostorije i dala bi se uz manja ulaganja lijepo urediti,ali moramo dograditi kupatilo i jednu prostoriju..baka koja je prodaje ima rješenje 1/1 nad kućom i dvorištem,ali nikakvih drugih dokumenata.

 

Popravak plafona ne utjeće na izdavanje uporabne.

 

Tko podiže uporabnu dozvolu?Koliko traje otprilike postupak dobivanja iste i možda cijena?

 

Valjalo bi da imate Uporabnu prije kupoprodaje, no koliko bi to baka mogla odraditi malo je upitno (godine, pokretljivost, snalaženje s postupkom). Postupak izdavanja same Uporabne traje cca 7-14 dana (barem kod nas), košta oko 700 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kućica je prizemnica,izvana solidnog izgleda,i ožbukana i krov je održavan da nigdje ne prokišnjava...zidana punom ciglom jedan dio i drvena jedan dio...plafon je propao i iznutra je lošijeg izgleda nego izvana..ima tri prostorije i dala bi se uz manja ulaganja lijepo urediti,ali moramo dograditi kupatilo i jednu prostoriju..

 

Ovako na prvu procjenjujem da će vas uređenje, sanacija i rekonstrukcija takve kućice koštati više nego da negdje kupite sličan objekat koji je nov ili bar ne toliko star i useljiv.

 

Pogotovo će vas koštati ako si ništa ne znate napraviti sami.

Moj savjet vam je da prvo dovedete nekog stručnog, tko bi vam napravio spisak/troškovnik što bi sve tu trebalo napraviti. Možete jednostavno pozvati nekog obrtnika da vam naravi ponudu za kompletnu sanaciju. Tek toliko, da vidite neke relacije - što sve treba napraviti i koliko bi to moglo koštati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija