Jump to content

Odlazak u inozemstvo s djetetom


Maja_88

Preporučene objave

Postovani,imam dijete od 2god. Otac i ja nismo bili u braku. Ne placa alimentaciju i poprilicno je bjesan i agresivan jer imam novog partnera iako 1 god nismo zajedno. Skrbnistvo je dijeljeno. Ja zelim s djetetom otici na godinu dana u inozemstvo gdje dijete izmedu ostalog treba ici na operaciju u privatnu kliniku. Pokrenula sam obavezno savjetovanje u czss i otac je dobio poziv kao i ja. Tvrdi da mu je preko telefona receno da ne mogu otici iz zemlje. Ja mu nudim za tih god da vidi dijete tri mjeseca pa nakon tri mjeseca kod mene ponovno da ga uzme na tri mj osim kada je operacija te da i on dode i bude tamo za vrijeme operacije. Alimentaciju cak ni ne trazim ako ce 6mj u godini biti kod njega. Jesam li ja zarobljena u jednom gradu i ne mogu ni privremeno otici kako bi s novim partnerom obavila sve potrebno i za godinu bi se vratili nazad. Moram napomenuti da sam tri mj trudna s novim partnerom. Koja su moja prava ovdje i kakve su mi sanse obzirom da ocu dajem sve sto mogu i cak sam mu par puta financijski pomogla? Hvala puno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uredu. Ukoliko izostane dogovor,onda idemo na sud. Napominjem,preseljenje je privremenog karaktera jer u konacnici namjera nam je vratiti se u RH i tu zivjeti. Zelim odvesti dijete u privatnu kliniku na drugo misljenje (ne bih detalje ovdje iznosila,uglavnom dijete je vec odlazilo na tu kliniku). Ako nije problem,zanima me jos jedno pitanje. Prijasnji odlasci preko granice su bili samnom,dijete ima osobnu koju sam ja izradila i navodno za kratkotrajna putovanja ne trebam punomoc i pristanak drugog roditelja. Na granici RH sam pitala policiju treba li punomoc oca rekli su ne. Onda bi trebalo da mogu otici npr. na 2mj? Taj put mi je veoma vazan. Napominjem,ne radi se o trajnom iseljenju vec privremeno i to na manje od godinu dana. Ako ja ne pravim probleme,dajem ocu i vise od onog sto mu zakon nudi kakve su mi sanse na sudu? Ispricavam se,ali sam jako uznemirena. Tu se postavlja pitanje prava nerodenog djeteta. Otac je stranac,mora obaviti neke procedure u svojoj drzavi,a zatim bi dosao tu i trazio boravak temeljem spajanja obitelji i zaposlenja. Izgleda da cu morati naci odvjetnika. Hvala vam puno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pohvala vašim nesebičnim motivima. Ne bi ni trebalo doći do suda, czss to može riješiti putem punomoći, ali punomoć potpisuje bivši. Vrtnja u krug... Tako da bivši vam može stvarati probleme, očito i hoće, ali na sudu su vam šanse odlične, razlozi su vam valjani, ne uskračujete ocu vrijeme sa djetetom...

 

Jedini 'problem' je što je otac nerođenog djeteta stranac, pa bivši može ići na to da ćete se preseliti trajno...Ali i nerođeno dijete ima prava, i vi... Zašto se ne bi imali pravo i preseliti, bitno je što ocu djeteta ne uskračujete time, ni ničim, viđanje i kontakt sa djetetom. Naravno, vrijeme koje će dijete provoditi sa ocem, koje sa vama, će pisati u sudskoj odluci i time svaki 'problem' nestaje: vi trebate poštivati sudsku odluku, on je treba poštivati.

 

Ništa ne trebate nuditi bivšemu, sve iznesite na centru i na sudu. To što nudite bivšem-nudite mu jedino krila. Jer on ne pristaje, a vaša 'ponuda' je kao da ste u istom gradu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam puno. Napisala sam izjavu kojom garantiram da ce se dijete vratiti samnom u najduzem roku od tri mjeseca,razlog odlaska,da cu medicinsku dokumentaciju dostaviti czss i ocu odmah po povratku ili mailom,na kojoj adresi cemo biti i da ce imati kontakte preko interneta svaki dan. Ovjerila kod biljeznika i otac opet ne zeli potpisati pristanak. U czss kazu da mi oni ne mogu dati punomoc vec sud,a to traje. Dogovorila sam konzultacije s odvjetnicom za sutra.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Na sud se šalje prijedlog. Krače traje. Ako se radi o bitnim stvarima, a medicinski razlozi su bitni, ne bi trebalo trajati dugo. Jedno ročište bi trebalo biti dovoljno.

 

Centar daje mišljenje, zamolite ih da to ne traje dugo, jer sud će sigurno od njih zatražiti mišljenje prije odluke. Taj dio se može odužiti. Mogli su, točnije trebali su oni sve proslijediti sudu. Takva je pravna procedura, ali večinom im se ne da.

 

Tako da, odvjetnik je uvijek najbolja opcija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija