Jump to content

uknjižba naknadno ovjerenog darovnog ugovora


oksob

Preporučene objave

Dana 30.06.2010. g. napisan je Ugovor o darovanju nekretnina ( navedeni datum je napisan u ugovoru). Darovatelji su kći i sin, a majka je daroprimateljica i majka se potpisala na Ugovor o darovanju. Potpisi darovatelja kčeri i sina nisu do danas ovjereni kod Bilježnika.

U međuvremenu je majka umrla.

Dali je moguče navedeni ugovor provesti na zemljišniku, ukoliko ovih dana darovatelji ovjere potpis kod Bilježika.

 

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

hvala Vam na odgovoru, a posebno na Vašem pitanju:"Postoji li razlog zašto vam je bitan prijenos na majku?"

 

Upravo odgovor na Vaše pitanje, rasvjetljava suštinu priće, koja sljedi.

 

Dakle, UGOVOR O DAROVANJU NEKRTNINA, o kome je bila rječ, napisan je na FORMULARU kupljenom u Narodnim novinama (datiran30.06.2010. g., u kome je daroprimatelj - majka potpisana, a darovatelji - sini kći, tek trebaju ovjeriti potpise kod bilježnika, uz napomenu da je umeđuvremenu majka umrla, a darovatelji su živi).

 

Na navedenom formularu iz Narodnih novina ima malo prostora za upis podataka o darovanim nekretninama, tako da kad sam upisao 6 (šest) nekretnina, učinilo mi se da sve izgleda neuredno i nepregledno, te sam odustao od ovjere potpisa darovatelja i ako se mama-daroprimac potpisala.

 

Napisali smo UGOVOR O DAROVANJU na običnom papiru (datiran 30.06.2010.g.), što je izgledalo uredno i pregledno, te je na istom potpisan daroprimatelj (mama) i ovjereni potpisi darovatelja (sin i kći) kod bilježnika dana 30.06.2010.g.

Navedeni ugovor nije odmah dan na zemljišnik u svrhu uknjiženja nekretnina, nego se to naprosto nekako zaboravilo vodeći brigu o zdravlju majke.

 

Mama je umrla 2014. g.

Provedena je ostavinska rasprava kod bilježnika.

Bilježnik je konstatirao da je mamina ostavština: nekretnine koje su bile njeno vlasništvo evidentirano u zemljišnim knjigama + izvanknjižno vlasništvo (nekretnine navedene u rečenom DAROVNOM UGOVORU).

 

Cjelokupna konstatirana imovina je sporazumno raspodjeljena na nasljednike kčer i sina (uz napomenu da su kći i sin bili vlasnici za 1/2 cjelina nekretnina koje su mami darovali, te onaj koji je darovao mami svoj dio nekretnine nije dobio isti dio nekretninu i nazad, s obzirom da je mama imala i drugih nekretnina osim darovanih, pa su sve nađene nekretnine po vrijednosti raspodjeljena i to kao cjeline) , te je bilježnik napisao RJEŠENJE ONASLJEĐIVANJU, koje je bilo pravomočno 22.12.2015.

 

U želji da se nasljednici uknjiže na nasljeđene nekretnine, a na osnovu dva dokumenta: UGOVOR O DAROVANJU i RJEŠENJE O NASLJEĐIVANJU, predata su na zemljišnik oba dokumenta.

Zapelo je na uknjiženju UGOVOR O DAROVANJU, koji je odbijen, jer u dokumentu nije bila napisana rečenica (slučajno izostavljena): "Daroprimatelj stupa u posjed nekretnina iz točke 1. ovog ugovora s danom njegovog zaključenja." (naime daroprimatelj nije uveden u posjed, jer je izostavljena navedena rečenica).

 

Dakle, pošto nije moguče na osnovu (predanog na zemljišnik) UGOVORA O DAROVANU uknjižiti darovane nekretnine, sljedi da nije moguče na nasljednike (sina i kći) uknjižiti dio nekretnina koje se odnose na darovane nekretnine (upisane kao izvanknjižno vlasništvo), a na osnovu RJEŠENJA O NASLJEĐIVANJU.

 

Na osnovu svega rečenog, mislio sam da bi se mogao naći izlaz na osnovu "aktiviranja", na početku spomenutog UGOVORA O DAROVANJU NEKRETNINA koji je napisan na formularu iz Narodnih novina, gdje bi trebalo naknadno ovjeriti potpise živih darovatelja (sin i kći), a mama-daroprimatelj je svojevremeno potpisala navedeni dokument.

 

Nadam se da ste dobili uvid u problem, te bih molio za savjet koji bi pomogao da se realizira uknjiženje navedenih nekretnina na nasljednike (kći i sin), a na osnovu rečenih raspoloživih dokumenata.

 

Najljepša hvala.

uređeno: od oksob
dopuna teksta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

MOŽDA RAZLOG U PRIJAŠNIM OPISIMA NIJE BIO DOVOLJNO ISTAKNUT,

PA ČU JOŠ JEDAN PUT OBJASNITI UKRATKO.

 

U cilju, da nasljednici nakon mamine smrti imaju pojedine nekretnine ZA CIJELO (1/1), a ne djelove i djeliće pojedinih nekretnina, svoje djelove pojedinih nekretnina su DAROVALI mami (prije opisanim DAROVNIM UGOVOROM).

 

Pošto je mama od prije imala i SVOJE nekretnine, to je zajedno sa DAROVANIM nekretninama činilo jednu "gomilu" nekretnina.

 

Navedenu "gomilu" nekretnina su, nakon mamine smrti, sin i kći sporazumno razdjelili na ostavinskoj raspravi i to na način, da je svako dobio pojedine nekretnine ZA CIJELO (1/1), a ne djeliće i komadiče pojedinih nekretnina, ŠTO JE I BILA SVRHA I CILJ CJELOKUPNE PRIJE NAVEDENE PROCEDURE.

 

Nadam se da Vam je sada sve jasnije, samo meni nije jasno kako, uz postavljene ciljeve, privesti kraju započetu proceduru, a sve zbog odbijenice zemljišnika da provede uknjiženje DAROVNOG UGOVORA, a zbog prije opisanog razloga.

 

Dakle vračam se na početak sa pitanjem: kako uz pomoč "rezervnog" ugovora o darovanju (o kome sam pisao prije) rješiti nastali problem, ili Vi možda viditei neki drugi način rješavanja.

 

Hvala

uređeno: od oksob
korekcija teksta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Dakle vračam se na početak sa pitanjem: kako uz pomoč"rezervnog" ugovora o darovanju (o kome sam pisao prije) rješiti nastali problem, ili Vi možda viditei neki drugi način rješavanja.
iz vašeg opisanog činjeničnog stanja je vidljivo da ste sestra i Vi suvlasnici cjelokupne imovine u omjeru tog prava 1/2,a cilj vam je da svako od vas ponaosob stekne pravo vlasništva 1/1 u opsegu suvlasničkog dijela,glede čega je jedini ispravan put da idete sporazumnom diobom,odnosno ugovorom o diobi koji će predstavljati temelj provedbe kroz zemljišne knjige.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iz vašeg opisanog činjeničnog stanja je vidljivo da ste sestra i Vi suvlasnici cjelokupne imovine u omjeru tog prava 1/2,a cilj vam je da svako od vas ponaosob stekne pravo vlasništva 1/1 u opsegu suvlasničkog dijela,glede čega je jedini ispravan put da idete sporazumnom diobom,odnosno ugovorom o diobi koji će predstavljati temelj provedbe kroz zemljišne knjige.

 

Poštovani,

 

ako sam dobro shvatio, to znaći da treba napraviti razvrgnuće suvlasničke zajednice na način da, sestra i ja, na osnovu sporazuma, ponaosob steknemo pravo vlasništva na pojedinim nekretninama 1/1.

 

Dodatno pitanje glasi:

Kako u tom slučaju POREZNA tretira takovu transakciju. Dali je to neki oblik darovanja. Dali se plača porez i koliki, samo na RAZLIKU između: procjenjene vrijednosti novo stečene imovine i prijašnje procjenjene vrijednosti imovine (koju je svako ponaosob imao prije razvrgnuča suvlasničke zajednice).

Ili POREZNA na ovakvu transakciju gleda drugačije.

 

Hvala

uređeno: od oksob
dopuna teksta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija