Jump to content

Lažni svjedok


gentlmanst

Preporučene objave

Naivan, posudio sam prijatelju znatan iznos novaca koji on, naravno nije vratio. Na sudu je u tijeku parnica, u kojoj je on našao lažnog svjedoka koji će svjedočiti kako mi je optuženi vratio sav dugovani novac ( osporavaju i svotu koju mi duguje optuženi). Optuženi tvrdi i kako sam na jednom ugovoru o pozajmici falsificirao njegov potpis.

Znam kako je i lažno svjedočenje kazneno djelo, kao i poticanje na isto. Ono što me zanima hoću li odmah,već u tijeku ove parnice podnijeti kaznene prijave protiv počinitelja i mogu li od tog lažnog svjedoka tražiti u građanskoj parnici financijsku naknadu i u kojem iznosu je mogu tražiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hoću li odmah,već u tijeku ove parnice podnijeti kaznene prijave protiv počinitelja i mogu li od tog lažnog svjedoka tražiti u građanskoj parnici financijsku naknadu i u kojem iznosu je mogu tražiti?

 

Kaznenu prijavu protiv svjedoka možete podnijeti odmah nakon njegovog svjedočenja na sudu, a dokaz o podnošenju kaznene prijave dostavite i sudu koji vodi postupak radi povrata zajma.

 

Smatram da nemate osnove za traženje financijske naknade protiv osobe koja je lažno svjedočila jer će Vam, u slučaju da se utvrdi da je osoba lažno svjedočila, sud usvojiti tužbeni zahtjev, pa će vam tuženik isplatiti iznos koji tužbom potražujete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba imati u vidu da u konkretnom slučaju parnični sud može pokloniti vjeru iskazu svjedoka ako isti ne proturiječi ostalim izvedenim dokazima,što bi sudu dalo podlogu za odbijanje tužbenog zahtjeva,no ukoliko se u kaznenom postupku utvrdi da je svjedok dao lažni iskaz,to je sasvim jasno da bi uslijedila kaznena osuda,glede koje bi korisnik ""gentlmanst""u vezi okončane parnice a u vezi odredbi čl.421 st.1.točke 4.ZPP mogao ići sa prijedlogom za ponavljanje postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija