Jump to content

izvanredni liječnički pregled


Dijanars

Preporučene objave

Radnik nema pravo sam izabrati medicinu rada, već njegov poslodavac bira ovlaštenog liječnika specijalista medicine rada s kojim sklapa ugovor na najmanje godinu dana, u pravilu prema mjestu rada radnika.

Također, prilikom izbora, poslodavac se može opredijeliti samo za jednog doktora (osim ako ima izdvojene poslovne jedinice izvan sjedišta)

 

I sad, ja na svom radnom mjestu imam obvezu napraviti samo pregled vida svake dvije godine. Ove godine ga nisam napravila u izabranoj medicini rada, nego u sklopu sistematskog kojeg sam radila privatno. Rečeno mi je da se takav nalaz priznaje u sklopu zaštite na radu.

 

Za bilo kakav složeniji pregled (ako je radnik zaposlen na radnom mjestu s posebnim uvjetima rada) naši radnici idu isključivo kod liječnika medicine rada s kojim imamo ugovor. Također, poslodavac ispunjava i ovjerava uputnicu kojom vas upućuje na pregled i u kojoj naznačava o kakvim se točno poslovima i uvjetima rada radi. To očito ne možete sami napraviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me da li netko zna što se događa sa radnikom koji odbije otići na izvanredni liječnički pregled na mjesto koje mu je ugovorio poslodavac, već ode na neku drugu medicinu rada prema svom izboru? Da li zbog toga radnik može dobiti izvanredni otkaz ili ima pravo na svoj izbor medicine rada?

 

Zakon o radu kaže da radnika upućuje POSLODAVAC, a ne ovaj sam sebe gdje želi. Što se tiče školstva, čl. 113. ZOOOSŠ kaže da slijedi otkaz ako odbije. Ne znam da li da privatne medicine rada uopće mogu izdati "uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti radnika" odnosno obrazac RA-2 koje obvezuju poslodavce.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odbijanje pregleda bi i po meni bio razlog za izvanredni otkaz.

 

Privatne medicine rada (ako pod time mislite na privatnike, kao nedržavne ordinacije) mogu izdati uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti radnika, ali to mogu napraviti samo na temelju uputnice koji izdaje i ovjerava poslodavac, te vas bez nje neće ni primiti na pregled.

Tako da jedno prati drugo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom konkretnom slučaju radi se o zaposleniku koji jednostavno odbija ići na pregled gdje mu je određeno pod izlikom da mu je njegov odvjetnik tako savjetovao i da pregled može obaviti na svoj trošak u bilo kojoj medicini rada diljem RH ( sam si može izabrati). Naime, sporna je dijagnoza radnika zbog koje ga se šalje na izvanredni liječnički pregled.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija