Jump to content

Rok za pobijanje dužnikove pravne radnje


đeki

Preporučene objave

Poštovani, molim za vaš odgovor.Prije godinu dana (8/2015) kupili smo stan koji je glasio na firmu i bio je vanknjižno vlasništvo.Sa vlasnikom firme dogovorili smo da u narednim mjesecima ishodi potrebnu dokumentaciju kako bi se bilo moguće upisati kao vlasnik, jer on kao dugogodišnji vlasnik nije znao da je to moguće.Godinu dana nakon toga on i njegov odjetnik uspjevaju riješiti sve papire, te se mi upisujemo u knjigu položenih ugovora kao vlasnici 1 /1.

Međutim, nakon našeg upisa putem interneta saznajemo da je ista ta firma bila u blokadi ( navodno zbog dugovanja) otprilike pola godine od sklapanja ugovora, odnosno kada su sredstva od prodaje sjela na račun firme ( ona je izašla iz blokade).

Također 3 mjeseca (8 /2016) prije nego smo se mi upisali na nekretninu je nad firmom pokrenut prijedlog za otvaranje stečaja.

Pitanje: može li itko (firme ili osobe) kojima je ista ta firma dužna pobijati naš kupoprodajni ugovor, odnosno osporavati nas kao sadašnje vlasnike.

 

Puno hvala na vašim odgovorima.

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rok za pobijanje kupoprodaje u smislu prikrate vjerovnika je istekao,obzirom da isti otpočinje od dana sklapanja ugovora,pa kako se u ovom slučaju radi o teretnom pravnom poslu,to je rok radi pobijanja dužnikovih pravni radnji 1.godina.

 

Zahvaljujem se na odgovoru. Da li rok za pobijanje kupoprodaje teče od dana sklapanja kupoprodajnog ugovora ili od dana predaje zahtjeva za upisom prava vlasništva u zemljišne knjige (jer tek tada taj ugovor vrijedi prema trećim osobama i zbog vjerodostojnosti ZK Suda kao institucije)? Te kako zaštititi nekretninu u slučaju da se otvori stečajni postupak, a nije nastupila zastara u smislu prikrate vjerovnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sudska praksa smatra da rok za pobijanje dužnikovih pravnih radnji koje se odnose na raspolaganje nekretninom teče od dana sklapanja ugovora. To je vidljivo iz sljedeće odluke:

„Kako je besteretno raspolaganje dužnika prema trećoj osobi (ovdje tuženiku) učinjeno darovnim ugovorom od 12. rujna 1996.temeljem kojeg je tuženik upisom u zemljišne knjige postao vlasnikom 25.rujna 1996. rok za podnošenje tužbe istekao je 13. rujna 1999. S obzirom načinjenicu da je tužba u ovom postupku podnesena 12. prosinca 2000. to su pravilnom primjenom gore citiranih odredbi sudovi nižeg stupnja odbili zahtjev tužitelja glede raspolaganja dužnika koji se tiče jedne polovice darovane nekretnine koja je darovana darovnim ugovorom od 12. rujna 1996.“

(OdlukaVrhovnog suda Republike Hrvatske, broj Rev-82/2008-2 od 29. listopada2008.).

 

Također, prema Odluci Vrhovnog suda Republike Hrvatske, broj Rev488/2009-3 od 4. studenoga 2009.:

„Ugovor o doživotnom uzdržavanju predstavlja teretno raspolaganje, pa se pobijanje toga raspolaganja može zahtijevati u roku jedne godine od sklapanja ugovora“.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija