Jump to content

Zakljucak o predaji nekretnine


Damaiondie

Preporučene objave

Postovani,

Dva stana kupljena na drazbi trebam preuzeti od vlasnika. U pravomocnom rjesenju Opcinskog suda pise: "Nakon pravomocnosti ovog rjesenja i uplate kupovine, nekretnina ce se predati kupcu o cemu ce biti odluceno posebnim zakljuckom o predaji nekretnine."

 

Da li ja cekam da sud donese taj zakljucak (prosla su 2 mjeseca od kupnje), da li da zovem sud i pisem neke pozurnice ili da sama sa bivsim vlasnikom radim zapisnik o primopredaji?

Vlasnicu nisam upoznala, sva komunikacija je isla preko njene majke i sve je bilo civilizirano i susretljivo. Dobila sam kljuc nakon skoro 2 mjeseca, ali su u stanu jos neke njihove stvari, u drugom stanu podstanari i taj kljuc nisam dobila.

 

Sto pisati u zapisniku o stupanju u posjed buduci da je vlasnik oba stana osoba A, na jednom racunu za struju je B, drugom C, a od Holdinga je 1 racun za oba stana i to na D? Kako napisati da sve rezijske troskove i dugovanja do tog i tog datuma preuzima.... tko? Kad je 4 ljudi u pitanju (D je majka od A, B i C)

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovana,

 

Može se napisati podnesak sudu da molite donošenje zaključka o predaji nekretnine kupcu, obzirom na protek navedenog vremenskog razdoblja. Taj je zaključak svakako dobro imati. No on daje samo „pravo na posjed“, a ne posjed kao takav kakvog ga definira Zakon o vlasništvu i drug. stv. pravima.

 

Ako imate mogućnost primopredaje izravno od ranijeg vlasnika, to je odlično. Slobodno to možete poduzeti i dogovoriti primopredaju te o tome naravno sastaviti zapisnik.

 

U protivnom, ako stvari ne budu išle glatko, potreban Vam je ranije spomenuti zaključak o predaji u posjed, a ako ni nakon predočenja istog, ne uspijevate dobiti posjed, tada morate u tom ovršnom postupku u kojem je nekretnina prodana postaviti zahtjev iz članka 256. Ovršnog zakona radi ispražnjenja i predaje u posjed.

 

Pripazite! Taj je zahtjev vezan za rok od 30 dana od dana primitka zaključka o predaji u posjed (primjenjuje se rok za podizanje tužbe zbog smetanja posjeda u svezi s člancima 127 i čl. 128. Ovršnog zakona; znam iz osobnog iskustva).

 

Svakako treba ljude pozvati da uzmu svoje stvari u tom roku. Nakon toga ste ih ovlaštena sama ukloniti i uskladištiti na primjereno mjesto uz obavijest i poziv vlasnicima da ih preuzmu u narednom roku od 30 dana, jer da će se nakon toga s istima postupiti kao sa ničijom stvari.

 

Spominjete i podstanare. Da li oni imaju zabilježen ugovor o najmu za taj stan u zemljišne knjige?

 

Ako imaju, oni imaju pravo ostati unutra, ali Vam moraju dati kopiju ključeva kao novome vlasniku. Ako nemaju, taj je ugovor prestao pravomoćnošću rješenja o dosudi nekretnine kupcu osnovom članka 88. Ovršnog zakona. Oni također moraju napustiti tu nekretninu u roku 30 dana kao i ovršenik.

 

Glede imena na računu, to je škakljivije pitanje nego što se čini. Pogotovo u današnje vrijeme, gdje su pružatelji komunalnih usluga počeli voditi računa o pravnom slijedu. Stoga Vam predlažem, predmnijevajući da Vam je pravni slijed neuredan, da u zapisniku svakako sve to utvrdite (osobe A, B, C, D i njihove odnose), kao i navedite da one pod punom materijalnom i kaznenom odgovornošću izjavljuju i potvrđuju da se ta brojila nalaze upravo u tim kupljenim nekretninama i da Vas ovlašćuju da ih na osnovu tog zapisnika i rješenja o dosudi i zaključka o predaji nekretnina, bez ikakvog daljnjeg pitanja i odobrenja stavite na svoje ime kao kupca, sada novog vlasnika nekretnine.

 

Od datuma predaje u posjed sve režije preuzima kupac/novi vlasnik, a do tada ovi prethodni. Popišite stanja svih brojila. Sve to morate staviti u taj zapisnik.

 

Pri tome, brave na nekretninama se moraju promijeniti i nitko od bivših vlasnika ne smije ostati unutra niti mu se može dati kopija ključeva. Ako su neke stvari ostale u nekretninama, preuzimanje će se dogovoriti naknadno, po pozivu i dogovoru.

 

Evo, nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

 

Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija