Jump to content

Živi u mojem djelu kuće već 20god


da982vor

Preporučene objave

Pomoć!

Dakle, živim u kući koja je podjeljena na dva "dijela", u jednom živimo moja obitelj i ja, u drugom moja majka. Nakon što su mi umrli otac te djed i baka s očeve strane, meni je pripalo 5/6 kuće. Majka živi u puno većem djelu nego što joj pripada, nismo u dobrim odnosima, štoviše, ne komuniciramo uopće. Ona živi u djelu kuće koji zakonom pripada meni i to već 20tak godina. Ne održava dvorište niti se o ičemu brine. Uskoro bi trebali napraviti kompletno novo krovište, no ona ne želi sudjelovati čak ni u sufinanciranju. Zbog toga želim da se iseli iz mog djela kuće, što ona naravno ne želi, no s obzirom da tamo živi već jako dugo vremena, zanima me hoću li dobiti spor ako ju tužim?

Kuća je izgrađena 60tih godina i nadograđen je dio nakon što su se otac i majka vjenčali, a očevi roditelji su im prepustili jednu sobu koja je nakon ostavinskih rasprava pripala meni, no ona u njoj živi, kao što sam već napomenuo, i ne želi se iseliti iz nje. Dakle, nebi ostala na ulici pošto ima tu 1/6 koja joj pripada.

Hvala puno..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam ga odredio sam, već mi je pripao prema nasljedstvu. Ta soba je dio stare kuće koja je sagrađena 60tih i koja je pripala meni nakon ostavinske rasprave iza bake i djeda, a nadograđivani dio je glasio na pokojnog oca i prema rješenju od ostavine dijeli se na pola, meni i njoj.

Otac je umro prije bake i djeda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da malo bolje pojasnim.

Izgrađena kuća je glasila na djeda. Otac se oženio i nadogradio sobu, kupaonicu, kuhinju i blagovaonicu te je tad dio kuće glasio na njega. Otac se oženio i preminuo dvije godine nakon toga, te je je njegov dio pripao po pola majci i meni. Nakon smrti djeda, njegov dio kuće je podjeljen na baku i mene (kao nasljednika iza pokojnog oca. Otac je bio jedinac, kao i ja). Baka je svoj dio prepisala na mene prije smrti. Prema papirima iz zemljišnih knjiga, otac je bio vlasnik imao 2/6 kuće, nakon smrti, majka je dobila 1/6. Da se ne ponavljam stalno.. Nadam se da razumijete o čemu pričam.

Dakle, soba u kojoj majka trenutačno boravi ne ulazi u njezinu 1/6. Tako je i u papirima. Vrata, kroz koja se ulazilo u tu sobu su se zazidala i napravio se prolaz prema djelu koji je otac nadogradio (da imaju više mjesta). Napominjem, to je bilo prije 34 godine, tada se zidalo i rušilo kako je tko htio, na žalost. Tu sobu nitko nikome nije darovao na način da se to zabilježi, ovjeri ili sl., nego jednostavno tako "uzmi si ovu sobu da imaš više mjesta".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam ga odredio sam, već mi je pripao prema nasljedstvu
prema rješenju o nasljeđivanju vam je pripalo 5/6-ina,no istim rješenjem nije sadržajno određeno koji je to 5/6-ina u odnosu na cijelu nekretninu i upravo zbog toga je bilo pitanje na koji način ste vi to odredili,obzirom da pravno gledajući u konkretnoj situaciji postoji suvlasništvo.
Da malo bolje pojasnim.
sve ok,no ovdje su bitne tri činjenice:

-da postoji suvlasništvo

-da nije izvršena dioba(razvrgnuće)

-da nepostoji sporazum o suposjedovnim odnosima suvlasničke nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija