Jump to content

promjena predstavnika stanara


matijam

Preporučene objave

Molim za pomoć, već godinama imamo problema u stambenoj zgradi sa predstavnikom koji ima u vlasništvu 2 od ukupno 5 stanova. Predstavnik ne obavlja svoje obveze niti živi u zgradi te zgrada propada. Nismo uspjeli dobiti 51% za promjenu predstavnika niti to nije izgledno a stanje krova na zgradi je iznimno loše i opasno za prolaznike, potrebna je hitna obnova a predstavnik za to ne želi ni čuti. Mogu li ja kao jedan od suvlasnika zatražiti sudskim putem hitnu promjenu predstavnika kako bi se stvari pokrenule i u tom slučaju da li sud imenuje novog predstavnika te može li se u tužbi predložiti da predstavnik bude neka treća strana koja nije suvlasnik u zgradi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U stambenoj zgradi sa pet stanova ne možemo prikupiti većinu za obnovu krovišta a stanje krova je iznimno loše, mi smo na zadnjem katu i stalno nam pada kiša u stan. Predstavnik ne želi obnovu krova jer "njemu ne prokišnjava" pa smo mi prisiljeni iz vlastitih sredstava obnoviti krov. U tom slučaju nam predstavnik ne želi potpisati suglasnost da smo oslobođeni plaćanja pričuve u razdoblju dok otplaćujemo troškove obnove krova. Međuvlasnički odnosi su loši i molim za savjet na koji način se pravno zaštiti - dakle, prije nego započnemo s obnovom krovišta iz vlastitih sredstava možemo li zatražiti nekakvu sudsku odluku o izvanrednim okolnostima ili slično zbog kojih smo morali krenuti u obnovu bez suglasnosti stanara, kako nam stanari ne bi za vrijeme radova stvarali probleme i zaustavljali radove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

što se tiće prvoga pitanja, nema mogučnosti promjene predstavnika bez odluke natpolovične većine po udjelu u vlasništvu. Pojedinac ili manjina imaju mogućnost zaštite svojih prava putem redovnog sudskog postupka. Morate dokazati štetno djelovanje predstavnika. Osoba koja nema suvlasnički udio (treća strana) u zgradi ne može biti predstavnik.

 

Što se tiće drugoga, kako prvi vjerovatno neće proći bez parnice, te kako će vam trebati usluge pravno educirane osobe, neka vam objasni sve oko poslovodstva bez naloga temeljem odredbi čl.1121-1129 Zakona o obveznim odnosima.

 

U rilog tome vam prilažem presudu Žs u Varaždinu Gž.605/07-2 (navedeni članak iz ZOO je iz starog zakona, no odredbe novoga su u biti iste)

 

Naknada nužnih i korisnih troškova

 

Sentenca:

Tužitelj ima pravo na naknadu nužnih i korisnih troškova

ukoliko je izveo radove na sanaciji krovišta suvlasničke zgrade bez pristanka ostalih suvlasnika, u interesu svih suvlasnika i na zajedničkom dijelu zgrade a radilo se o poslu koji ne trpi odgađanje.

 

Tekst:

Kako je tužitelj na sanaciji krovišta suvlasničke zgrade poduzeo bez pristanka ostalih suvlasnika, to se prema čl.39 st.2 ZV tretira kao poslovođa bez naloga u pogledu suvlasničkih dijelova ostalih suvlasnika. Stoga je prvostupanjski sud u konkretnom slučaju pravilno primijenio odredbe Zakona o obveznim odnosima koje se odnose na poslovodstvo bez naloga. Iz sadržaja prvostupanjskog postupka nedvojbeno proizlazi da je tužitelj radove na sanaciji krovišta suvlasničke zgrade poduzeo u interesu svih suvlasnika, da se radi o zajedničkom dijelu zgrade, kako je to i izričito utvrđeno Ugovorom o međusobnim pravima i obvezama u korištenju zajedničkih dijelova zgrade od 18. listopada 1996.g. i da se radilo o poslu koji ne trpi odgađanje obzirom na stanje krovišta, zbog čega i ovaj sud prihvaća pravilnim zaključak prvostupanjskog suda da tužitelju pripada pravo na naknadu nužnih i korisnih izdataka, sukladno odredbi čl.223 st.1 ZOO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na odgovoru, dobro je znati da imam pravo na naknadu troškova. Ali prije nego započnem sa sanacijom cijelog krovišta, poznavajući predstavnika, moram se pravno osigurati da me ne može zaustaviti u radovima, odnosno pozvati mi policiju, inspekciju ili slično. Želim izbjeći neugodnosti i nepotrebnu gnjavažu, pa molim ako postoji neko pravno sredstvo kojim bi od suda ishodila dozvolu za sanaciju krovišta zbog iznimno lošeg stanja bez suglasnosti natpolovične većine i većine svih suvlasnika(ne znam da li je sanacija krovišta redovan ili izvanredan posao). Imam iz ranijih godina zapisnika gskg o jako lošem stanju krova i potrebi za sanacijom međutim nikako nisam uspjela prikupiti suglasnosti pa moram očito sudskim putem a ne znam točno kako. hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policija tu nema nikakovog posla. Niti građevinska inspekcija ako se radi o sanaciji (letve i pokrov bez zadiranja u konstrukciju krovišta) prema Pravilniku o jednostavnim građevinama i odredbama čl.3 st.1 i 2, dakle radovi bez građ.dozvole i glavnog projekta. Ako protiv vas nakon početka podnese tužbu, pozvati će te se na poslovodstvo bez naloga. Ili poslije završetka zatražiti naknadu prema istim odredbma. Još jednom, ne bilo zgorega posavjetovati se sa odvjetnikom, kao i/ili zatražit mišljenje upravitelja i njihove pravne službe.

 

Btw, ovo bi spadalo u redovne poslove prema ZVDSP i nužne prema Uredbi o održavanju zgrada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija