Jump to content

Dal je sve po zakonu


Mat1986

Preporučene objave

Postovani radio sam u firmi dvije godine na odredjeno na mijestu strojar kotla u kotlovnici sad sa istekom ugovora su mi dali otkaz i ponovno me primili preko agencije za najam radnika s nazivom radnog mijesta POMOCNI strojar kotla a radim na istom mijestu ko i prije u smijenskom radu i sam po noci samo po sasvim drugim uvjetima od kolega znaci losijim za mene. Zanima me dal po zakonu ja kao pomocni strojar mogu samostalno raditi na mijestu strojara. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani radio sam u firmi dvije godine na odredjeno na mijestu strojar kotla u kotlovnici sad sa istekom ugovora su mi dali otkaz i ponovno me primili preko agencije za najam radnika s nazivom radnog mijesta POMOCNI strojar kotla a radim na istom mijestu ko i prije u smijenskom radu i sam po noci samo po sasvim drugim uvjetima od kolega znaci losijim za mene. Zanima me dal po zakonu ja kao pomocni strojar mogu samostalno raditi na mijestu strojara. Hvala

Ovisi šta piše u opisu vašeg radnog mjesta. Što se tiče prvoga, nisu vam produžili ugovor, dakle niste dobili otkaz. Pretpostavljam da se radilo o "internoj rošadi", stavili bivšeg pomoćnog na vaše mjesto ,a vi na njegovo s time da su oni dobili obučenog radnika za manju plaću( a i dio ide agenciji).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije bilo prije pomocnih i nije niko dosao na moje mjesto i stvar je u tome da ja obavljam iste poslove za koje treba strucno skolovanje a imam puno manju placu i druge losije uvjete od ostalih kolega na istom radnom mjestu zato sto su mi napisali pomocni strojar a znaci radim i dalje sam u smijenama i nocnom radu pa me zanima dal smijem ja sa tim zvanjem pomocni obavljati te poslove sam bez obzira sto imam zavrsen ispit jer po tom oni su meni mogli napisati i pomocni cistac i stavit me na radno mjesto strojara jer imam ispit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stvar je u tome da ja obavljam iste poslove za koje treba strucno skolovanje

Koje školovanje i imate li ga ?

 

imam puno manju placu i druge losije uvjete od ostalih kolega na istom radnom mjestu

Članak 90.

(1) Poslodavac je dužan radniku obračunati i isplatiti plaću u iznosu utvrđenom propisom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, odnosno ugovorom o radu.

(2) Ako osnove i mjerila za isplatu plaće nisu uređeni kolektivnim ugovorom, poslodavac koji zapošljava najmanje dvadeset radnika dužan ih je utvrditi pravilnikom o radu.

(3) Ako plaća nije određena na način iz stavaka 1. i 2. ovoga članka, a ugovor o radu ne sadrži dovoljno podataka na temelju kojih bi se ona mogla odrediti, poslodavac je dužan radniku isplatiti primjerenu plaću.

(4) Pod primjerenom plaćom smatra se plaća koja se redovito isplaćuje za jednaki rad, a ako takvu plaću nije moguće utvrditi, plaća koju odredi sud prema okolnostima slučaja.

Tražite od poslodavca da vam isplati plaću koju mislite da zaslužujete.

radim i dalje sam u smijenama i nocnom radu

Ne znam kakvo vam je radno mjesto, ali na takvim poslovima radnik ne bi smio biti sam. Treba pogledati opis radnog mjesta i odredbe zaštite na radu. Što se tiče rada noću, to bi trebalo biti riješeno ugovorom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potrebno je u savezu energeticara zavrsiti za strojara kotlovskog postrojenja i ja to imam zavrseno ali su oni meni u novom ugovoru u toj agenciji pod nazivom radnog mijesta naveli pomocni strojar kotlovskog postrojenje iako mislim da takvog zvanja u savezu energeticara ni nema a to su napravili da bi mi mogli smanjit placu i sve uvjete naspram drugih kolega jer da je isti naziv morao bi imati i iste uvjete dakle ja se vodim po papirima kao neki pomocni a i dalje radim sam u smijenama u strojarnici kao i drugi strojari i imam jednaku odgovornost a neznam dal bi to smio bas tak posto me vode kao pomocnog onda bi trebao bit samo neka pomoc glavnom strojaru i radit od 8 do 16 neznam kako ce na to gledat inspektori koji nam cesto dolaze u nadzor

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

neznam kako ce na to gledat inspektori koji nam cesto dolaze u nadzor

Gledajte, inspektori traže nešto sasvim drugo, a na vaše probleme će obratiti pažnju samo ako vi to zatražite.

Vi morate tražiti od vašeg poslodavca da vas izjednači s plaćom vaših kolega jer radite isti posao kao što i piše u već navedenom članku ZOR-a.

Velika je razlika radite li vi u privatnoj firmi, javnoj ili nečem drugom.

Tražite razgovor s poslodavcem u vezi toga jer ste već dvije godine bili na tom poslu.

Nije problem platiti kvalificiranog i dobrog radnika. Ovisi i kakve su sve okolnosti u toj firmi, da li vam nadređeni "sapuna" dasku, itd....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Postovanje ....

Molila bih vas pomoc oko mog problema ....

Radim kod poslodavca gdje se potpisuju prazni ugovori na odredeno o radu i to unazad 2 god vec ... trenutno ono sto mene muci je trudna sam 3 mj i trebala bi otvorit bolovanje tocnije komplikacije u trudnoci . O trudnoci je on obavjesten i navodno mi trazi zamjenu ... ali samo nabodno ... pitanja su

1) dali on meni moze dat otkaz ugovora posto sam trudnica ?

2) radni staz kod njega mi je vec 2god , godisnji odmor sam iskoristila samo u trajanju 2tj i on kaze da na ostalo nemam pravo ....

3) i ako mi da otkaz nakon svega dali ja imam osnove za tuzbu tj prijavu protiv njega ako niceg drugog da mj bar isplati moj godisnji ...

 

Hvala lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite, što znaći „prazni ugovori o radu“? Mislim, pretpostavljam što znaće, ali da li barem dobijete primjerak nakon što ga ispune? Znate li uopće do kad vam traje zadnji ugovor? I, ima li poslodavac trenutno prazan ugovor , u kojem može napisati što hoće, potpisan s vaše strane?

Ako imate ugovor na određeno – on prestaje s datumom isteka ugovora i, bez obzira na trudnoću, takav ugovor vam poslodavac ne mora produžiti. Može, ali ne mora.

Što se godišnjeg tiće, vidim radite najmanje dvije godine, to znaći da za 2016-u imate pravo na puni GO, najmanje 4 tjedna. Za 2017-u će ovisiti o trajanju radnog odnosa, ali za svaki mjesec radnog odnosa imate pravo na jednu dvanaestinu punog GO. Da li ste koristili GO za 2015-u?

Kako to obično bude, vjerojatno će vas poslodavac držati dok budete mogli raditi, nakon toga će vam ići odjava zbog isteka ugovora o radu. Nakon odjave pišite zahtjev za zaštitu prava u kojem ćete tražiti isplatu za neiskorišteni GO. Javite se ovdje prije, s točnim datumima početka i završetka radnog odnosa, broju dana iskorištenog GO, pa ćemo vam izračunati na koliko dana imate pravo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da imaju moj prazan ugovor potpisan .. naime kad sam ja pitala do kad mi je ugovor oni su rekli da ga drze otvorenim dok je sve uredu sa obje strane i ja zadovoljna da nema problema sta se tice rokova isteka ugovora .

 

I naravno da nisam dobila primjer ugovora ispunjenog ... eto iskreno po jednoj strani je i nemar s moje strane sta se tice toga .

 

Sta se tice godisnjeg ovako ja sam u toj firmi od 23.03.2015 ... za 2015god sam imala dva slobodna dana , za 2016 sam imala godisnji od 01.08 do 15.08 stime da nam je i nedjelje uracuno u godisnji i to je sve .

 

Moze samo pojasnjenje ovog sto ste naveli ZAHTJEV ZA ZAŠTITU PRAVA ... dali to pisem naknadno nakon isteka ugovora kad mi da ( ili ako mi ga neda ) ili kad sam ja jos pod ugovorom i kome to predam ... dali to ima neki obrazac po kojij šemi se piše ... eto molim vise inf. Oko toga

 

Ja planiram ic na cuvanje trudnoce od 2.03.2017 god i s tim danom su moji poslodavci upoznati

 

Hvala na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se ugovora tiče, u situaciji ste takvoj da vas poslodavac može sada nazvati i reći kako se ne morate pojavljivati na poslu jer vas je odjavio, i ne bi mogli napraviti baš ništa po tom pitanju.

 

Godišnji odmor; ako ste u 2015-oj imali još neki radni odnos, sa prekidom kraćim od 8 dana, onda imate pravo na razmjerni dio godišnjeg ; puni GO : 12 x 9 (mjeseci koliko ste radili kod ovog poslodavca). Ako je prekid bio duži od 8 dana, ili vam je ovo bio jedini radni odnos u 2015-oj, onda imate pravo na puni GO za 2015-u. Naravno, sve umanjeno za dane koje ste iskoristili.

Za iskoristiti taj GO – piši kući propalo, trebalo ga je iskoristiti do 30.6.2016-e, ali u slučaju prekida radnog odnosa, to prelazi u financijsko potraživanje koje zastarjeva, ako se ne varam, nakon 5 godina, pa ćete moći tražiti da vam ga isplate.

 

Dalje, za 2016u imate pravo na puni GO umanjeno za iskorišteno.

 

Za 2017-u će ovisiti o tome do kad će vam trajati radi odnos; mala je šansa da će vas ostaviti prijavljenu - čak i ako ste mu super i želi da nastavite radit kod njega nakon porodiljnog, ovo mu je idealna prilika da prekine niz od 3 godine koliko najduže možete biti prijavljeni na određeno, pa kad se vratite započeti taj niz ispočetka. Također, ako se usudite zatražiti svoja prava, obično bude; pa-pa.

 

Ugl. Pretpostavka je da će vas odjaviti, u tom slučaju za 2017-u imate pravo na razmjerni dio godišnjeg (puni GO:12x mj. koliko ste bili zaposleni).

 

Na vašem bih mjestu pričekala da me odjave i onda napisala zahtjev za zaštitu prava u kojem bih tražila isplatu za neiskorišteni GO.

 

Zahtjev posebne šprance nema, svaki slučaj priča za sebe, pišete ga u klasičnom stilu dopisa; „ta i ta“ ( adresa, oib) „tome i tome“ (adresa, oib), upućuje „Zahtjev za zaštitu prava“ i onda krenete pisati – kako ste u radnom odnosu od tada i tada, kako ste prema Zakonu o radu čl.taj i taj (o godišnjem vam kreće od čl. 76 pa vidite koji se odnose na vas), za 2015 stekli pravo na toliko dana iskoristili toliko, za 2016u stekli pravo na toliko, iskoristili toliko, za 2017.... molite da se razlika isplati...

 

Dopis obavezno pošaljite poštom, preporučeno s otpremnicom, i to u roku od 15 dana od završetka radnog odnosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija