Jump to content

Aneks ugovora o radu za vrijeme porodiljnog


Andreja1990

Preporučene objave

Trenutno sam na porodiljnom dopustu, sef me trazi da potpisem aneks ugovora o radu, u kojem se mijenja moje radno mjesto kao i iznos bruto place, u aneksu mi je bruto placa veca za kakvih 1oo kn. Zanima me dali sam duzna potpisati taj aneks, posto sam na porodiljnom i prakticki nemam nikakve veze sa firmom trenutno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 30. Zakona o radu -

 

"Poslodavac ne smije odbiti zaposliti ženu zbog njezine trudnoće, niti joj zbog trudnoće, rođenja ili dojenja djeteta u smislu posebnog propisa smije ponuditi sklapanje izmijenjenog ugovora o radu pod nepovoljnijim uvjetima."

 

Činjenica da ste na porodiljnom, ne znači da ne možete sklopiti aneks. Ali isto tako niste ni dužni. Otkazati vam ugovor ionako za vrijeme rodiljnog dopusta ne može.

 

Međutim, imajte u vidu i odredbu čl. 36. Zakona o radu -

 

"Nakon isteka rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, dopusta radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju te mirovanja radnog odnosa do treće godine života djeteta u skladu s posebnim propisom, radnik koji je koristio neko od tih prava ima pravo povratka na poslove na kojima je radio prije korištenja toga prava, u roku od mjesec dana od dana kada je poslodavca obavijestio o prestanku korištenja toga prava."

 

Ovdje je ključno pitanje zašto vam poslodavac nudi promjenu radnog mjesta. Moguće vam izlazi u u susret, ali moguće i na štetu. Koja je razlika između radnog mjesta na kojem ste zaposlena po aktualnom ugovoru o radu te onog kojeg vam sada nudi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci, imam ugovor na neodredeno na radno mjesto 'konobar', a sada aneksom radno mjesto mi se mijenja u 'pomocni konobar'. Kolko sam upoznata, svi u firmi moraju potpisati taj aneks na pomocni konobar, makar se djelokrug obavljanja poslova nebi promjenio. Znaci, to bi bilo samo na papiru a oni imaju valjda neki interes kad to tako rade. Mene brine da ne gubim neka prava ukoliko potpisem taj aneks u svezi sa porodiljnom naknadom, posto se i mijenja clanak o placi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iznos porodiljne naknade su vam već izračunali na temelju (ako se dobro sjećam :) ) 6 plaća koje su vam bile isplaćene prije odlaska na porodiljni. Dakle, naknada se računa na temelju već isplaćenih plaća, a ne nekih budućih i tu nemate nikakve brige. Jedino bih preporučila da si nađete negdje na netu kalkulator plaća, pa si izračunajte koliki će vam neto biti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija