Jump to content

Neutvrđena međa, zapuštena čestica


MARIJANCEK

Preporučene objave

Poštovani,

molim Vas za savjet, uputu, prijedlog ili ideju kako riješiti problem koji se tiče susjedskih odnosa, a koji je vrlo čest i ljudi imaju s tim uglavnom problema.

Naime, moja parcela - u naravi voćnjak - graniči sa susjednom parcelom koja je do prije 15-tak godina bila vinograd. Tada su vlasnici to prestali obrađivati i to se je s vremenom pretvorilo u šikaru i šumu. Kako je ta parcela na višem položaju od moje, tj. međa je negdje na škarpi, šikara i šuma prelazi na moju parcelu i ne uspijeva mi ništa u vrtu i voćnjaku. Unatrag nekoliko godina ja sam čistio tu škarpu, ali više ne mogu ni fizički ni materijalno (radi se o velikoj površini). Vlasnici susjedne parcele tj. suvlasnici su njih četvero (upisani u Zemlj. knjigama) , ja poznam površno jednog suvlasnika koji je suvlasnik u 5/20. Htio bih riješiti to pitanje čišćenja, oni naravno nisu zainteresirani niti ih je briga za to!

Moje pitanje je slijedeće:

1) kako riješiti tj. "natjerati" tog suvlasnika kojeg jedino poznam da to očisti - možda u općini prijaviti komunalnom redaru!?

2) kako točno utvrditi među - osim da se nas dvojica dogovorimo a i sad se zna "odoka" gdje je međa!

3) htio bih kupiti tu parcelu - da li je taj gospodin kojeg poznam vlasnik idealnog dijela parcele i on mi može eventualno prodati svoj dio - recimo koji se drži moje parcele.

U svakom slučaju htio bih izbjeći eventualne sudske tužbe, a i ovi suvlasnici sigurno ne bi bili sretni sa sudskim troškovima!

Unaprijed hvala,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Možete probati, ako je Odlukom o komunalnom redu to u nadležnosti komunalnog redara. Ako nije, ostaje vam mogučnost postupka prema čl.105 ZVDSP.

2. Čl.103 ZVDSP.

3. Kupujete 5/20 nekrenine, dakle ništa određeno i kao takovo će se i upisati u ZK. Eventualno možete uz ugovor priložiti skicu (po mogučosti izrađena od strane geodeta) da je tih 5/20 baš taj neki dio, uz suglasost ostalih suvlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija