Jump to content

Raskid ugovora o najmu stana


Martinajosipa

Preporučene objave

Poštovani,

Javljam Vam se s nekoliko pitanja. Naime, moja sestra se prije godinu dana uselila u stan i potpisala Ugovor o najmu koji je ovjeren na poreznoj na odredeno vrijeme. Najavila je da se po isteku ugovora iseljava iz stana (8.2.) ali da ce sve stvari iseliti do 15.2. do kada je platila najamninu. Stanodavka sada tvrdi da je produzila Ugovor o najmu na 15.2. ali nije zeljela doci na potpisivanje raskida ugovora 14.2.. Moja sestra se u medjuvremenu iselila iz stana, ispraznila ga i ocistila, ali je 15.2. morala otici na put dva tjedna izvan Hr. Problem je u tome sto se stanodavka sada ne zeli naci niti samnom niti s bilo kime iz obitelji zbog predaje kljuceva i tvrdi da ce moja sestra snositi posljedice jer nije do 15.2. potpisala raskid ugovora. Mene konkretno zanima da li ja jednostavno mogu vratiti kljuceve i ignorirati njezine zahtjeve ili moramo cekati da se sestra vrati u Hr kako bi potpisala raskid ugovora i vratila kljuceve (sve je uredno placano i sestra je stan obnovila na svoj trosak) te da li moja sestra moze snositi kakve posljedice ? Unaprijed hvala na odgovoru. Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonski gledano, stanodavka je u pravu. Naime, prema Zakonu o najmu stanova (čl. 25.), ugovor o najmu stana sklopljen na određeno vrijeme, smatrat će se prešutno obnovljenim ukoliko najmanje 30 dana prije isteka vremena na koje je sklopljen, nijedna strana ne obavijesti drugu da nakon isteka vremena na koje je ugovor sklopljen, nema namjeru produžiti njegovo trajanje.

 

Stoga, ugovor se treba sporazumno raskinuti i tu je stanodavka u pravu. No, isto tako smatram da nema razloga da sestra nekog ne opunomoći da to učini u njeno ime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija