Jump to content

odbijanje liječničkog pregleda


anton887

Preporučene objave

poštovani, ako može savjet. Radnik koji radi na poslovima koji prema pravilniku o poslovima s posebnim uvjetima rada nalaže pregled svakih 24 mjeseca, radnik odbija iz razloga nezadovoljnosti plaćom itd.....Neovisno o njegovim osobnim razlozima, rok za pregled je istekao a radnik i dalje radi bez potvrde o liječničkom pregledu i dalje ne želi ići.

 

Taj pravilnik proizlazi iz članka Zakona o zaštiti na radu. Što poslodavac ovdjemože učiniti, jer ga očito silom ne može natjerati na pregled...?

 

puno hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pisanim putem ga upozorite na obvezu koja po njega proizlazi iz Pravilnika uz navođenje primjerenog roka unutar kojeg je dužan postupiti po toj obvezi te spomenite da će u protivnom, ukoliko ne udovolji toj obvezi uslijediti otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika.

 

Što se tiče nezadovoljstva plaćom, to se rješava na drugi način, ne inaćenjem, koje dugoročno može naštetiti oboje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala još jednom. Sada radnik radi bez obavljenog pregleda i u slučaju inspekcije ili ne znam čega, može biti problema. Da li ga se može prisiliti na neki drugi naravno legalan način da napravi pregled bez prijetnje otkazom. možda skidanje s plaće, opomena ili slično...?

 

Međutim, bude li ustrajati da neće, to bi ipak možda bio razlog za skrivljeni otkaz?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, ako radnik neće na liječnički, a poslodavac preko toga prođe, neka se zapita što će se desiti, ako se radnik slučajno ozlijedi na radnom mjestu?

 

Izuzetno je pohvalno u današnje vrijeme čuti priču gdje je poslodavcu otkaz zadnja stvar na pameti, pa kakvi god razlozi njegova straha bili, ali čovjeka ne možete fizički prisiliti na nešto što sam ne želi. Tako da su tu stvari, barem po meni, savršeno jasne, ali ako poslodavac ima volju riskirati ozbiljne kazne (a i naknadu štete), to je onda isto tako njegov izbor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija