Jump to content

Legalizacija


zimpa

Preporučene objave

Postovani, kod ovlastenih osoba sam napravio elaborat za legalizaciju objekta, isti predao i legalizacija mi je odobrena. Istu sam uredno platio, kao i odredjenu svotu hrvatskim vodama koju su mi naknadno poslali. Sada sam, nakon dvije godine dobio od drzavne uprave da jos moram platiti prenamjenu zemljista u gradjevinsko i to 2,5% od procjene objekta koju porezna inspekcija odredi. ( Kakve veze ima objekat sa zemljistem?).Pa zar to vec nije regulirano placanjem same legalizacije objekta? I sto me jos ceka? Zahvaljujem na pravnom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerovatno greška u pisanju.

 

Zakon o poljoprivrednom zemljištu

Dio o naknadi za prenamjenu poljop.zemljišta

čl.22

(3) Za poljoprivredno zemljište koje se nalazi unutar granica građevinskog područja i na kojem je dopuštena gradnja visina naknade određuje se u iznosu od 2,5% tržišne vrijednosti tog zemljišta unutar granica građevinskog područja.

 

čl.23

(1) Rješenje o naknadi donosi nadležni ured državne uprave u županiji ili upravno tijelo Grada Zagreba nadležno za poljoprivredu na temelju podataka nadležne porezne uprave o tržišnoj vrijednosti zemljišta unutar građevinskog područja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada sam, nakon dvije godine dobio od drzavne uprave da jos moram platiti prenamjenu zemljista u gradjevinsko

 

Gradili ste na čistom zemljištu? Tu nije prije bilo nikakvih objekata?

 

Je li ikad prije izdana kakva prastara građevinska dozvola za tu česticu?

 

I sto me jos ceka?

 

Novi porez na nekretnine, čini se.

:zli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerovatno greska u pisanju, htio sam samo zunati dali se 2,5% placanja odnosi na procjenu zemljista ili nekretnine izgradjene na tom zemljistu. To mi doticni nisu naznacili nego samo obavjestili da moram platiti 2,5% od procjene nekretnine. Ako je prvo, donekle je podnosljivo. Hvala.

 

imaš pravo na i žalbu protiv rješenja.

piši ili traži stručnu osobu.

vrijednost zeljišta i vrijednost izgrađeniog objekta nije ista.

jesu li naveli koliko iznosi ti 2,5%

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisu naveli nista, samo da ce komisija utvrditi vrijednost "nekretnine" te da na tu vrijednost treba platiti 2,5% poreza zbog preinake. Mogu razumjeti da naplacuju na procijenjenu vrijednost zemljista, ali ne vjerujem da misle i na vrijednost izgradjene nekretnine. Jer, zemljiste se prije vodilo kao pasnjak, a sada postaje gradjevno. Kao sto sam naveo, legalizacija mi je odobrena, pise da je objekat sagradjen unutar gradjevinske zone i to sam platio 15.000 eura, plus 3.000 eura vodne naknade. Ok, to je bilo naglaseno i u postupku legalizacije da ce trebati platiti, ali preinaka zemljista nije bila navedena, tako da sam mislio da se placanjem legalizacije automatski zemljiste mijenja u gradjevinsko.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija