Jump to content

Prodaja nekretnine od strane suvlasnika


Sandoc

Preporučene objave

Nakon smrti oca i majke,moj otac je naslijedio 1/6 u svim nekretninama i zemljistima. Njegova majka ( moja baka) je prije smrti potpisala sa agencijom za nekretnine Ugovor o posredovanju u prodaji nekretnine ( samo jedne i to one na moru). Nakon njezine smrti,prosle godine i nakon ostavinske rasprave moj otac i teta koji su nasljednici nekretnine potpisali su novi ugovor sa agencijom ( na godinu dana,s tim da se automatski obnavlja ako u roku od 8 dana obje strane ne raskinu ugovor pisanim putem). Ove godine je tata meni darovao 1/6 svih nekretnina. Teta je odlucila prodati tu nekretninu preko agencije,a ja ne zelim. Iz agencije sam dobio odgovor da sam obveznik ugovora koji je potpisao moj otac,da su oni nasli kupca i ako ne zelim prodati snosim naknadu štete i obvezu podmirenja troškova agencije koji do sada iznose oko 26.000,00 kuna. Ja s njima nisam potpisivao nista. Da li me agencija i teta mogu prisiliti na prodaju nekretnine odnosno da li zaista snosim troskove stete?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz agencije sam dobio odgovor da sam obveznik ugovora koji je potpisao moj otac,da su oni nasli kupca i ako ne zelim prodati snosim naknadu štete i obvezu podmirenja troškova agencije koji do sada iznose oko 26.000,00 kuna. Ja s njima nisam potpisivao nista. Da li me agencija i teta mogu prisiliti na prodaju nekretnine odnosno da li zaista snosim troskove stete?

 

to je po njihovom nekom zakonu? normalno oni tumeče zakon kako njima odgovara

nisi potpisao ugovor. nemaš nikakvu obvezu.

teta ako hoće prodati svoj dio nekretnine treba pokrenuti razvrgnuće suvklasništva.

ili se dogovorite.

 

dali je prošla godina dana od kad je otac potpisao ugovor sa agencijom?

 

bilo bi poželjno da otac pismeno (preporučeno i sa povratnicom ) obavjesti agenciju da zbog promjenjenih okolnosti raskida ugovor (ako nije prošla godina dana).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zvao me agent za nekretnine da me obavijesti kako je kupac dignuo kredit za nekretninu (na temelju tetine usmene potvrde o prodaji),te ukoliko ne dođem potpisati ugovor o prodaji,kupac ce tuziti vlasnike ( tetu i mene) zbog nemogucnosti kupnje.

 

Zamolite agenta da vam tu prijetnju pošalje mejlom ili pisanim putem.

 

Agent za nekretnine nije ovlašten sklapati ugovore u ime klijenata, nego posredovati. Pročitajte standardni ugovor i zakon, tamo nigdje ne piše da imate obavezu prodati kupcu kojeg vam dovede agent. Jedino imate obavezu platiti agentu proviziju ako se nekretnina proda u roku godinu dana od potpisa ugovora. Ako ste potpisali ekskluzivni ugovor, tada morate platiti proviziju bez obzira kome ste prodali.

Ali vi i niste potpisali nikakav ugovor.

 

Da li je uopce moguca takva tuzba?

Vi kupca niti ne poznajete, niste s njim potpisali nikakav predugovor koji bi vas na bilo što obvezivao, pa ne vidim na temelju čega bi vas tužio. Čak ni vaša teta nije nikakav predugovor potpisala.

Tužiti vas može bilo tko za bilo što. Tužba nije dobiveni spor.

 

 

Čisto kao osobni savjet, mišljenje.

Ne vidim za vas nikakvu korist da odbijate prodati tu 1/6 suvasništva. Vi s tim nemate praktično nikakvu korist od te nekretnine ako se većinski vlasnik zainati. Samo možete na kraju izgubiti suvlasništvo, i to za pola iznosa koji vam se sada nudi ili još manje ako bude puno sudskih troškova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija