Jump to content

Tužba za nevraćeni posuđeni novac


buffalo

Preporučene objave

Poštovani molim odgovor na pitanje postoji li šansa i kolika je, te ima li smisla tužiti Maricu za nevraćeni novac koji je dobila za popravak automobila.

 

Dakle, ja Ivica posudio sam Marici novac za popravak njenog automobila. Bili smo u takvom odnosu da mi je povjerila organzaciju popravka svog automobila. Ivica je u dobroj vjeri posudio svoj novac dok ne sjedne novac od osiguranja, išli smo na ubrzanje posupka i popravka auta da ne čekamo rješenje od osiguranja.

Jedan dio mi je vratila, a ostala je dužna 18.000 kn. Ovdje se sad radi o principu da želim svoje, a ne o vrijednosti ovih novaca.

Jedini papir koji posjedujem u vezi toga je da sam tražio Izjavu o primitku tog iznosa od čovjeka koji je radio taj auto, a koji smo obojica potpisali. On može svjedočiti da je od mene primio sav novac i da sam ja organzirao taj posao. Maricu nije niti vidio i sve je samnom odradio.

 

Stoga vas molim odgovor, kolike su mi šanse za dobiti taj slučaj i ima li koristi tužiti.

Naravno, Marica to sve negira i ne želi vratiti novce.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, ako uz to još imate i svjedoke koji bi posvjedočili da je navedeni iznos posuđen radi popravka Maričinog automobila, naloge o dizanju tog iznosa novca i slično, mislim da imate šanse.

Također, čak i ako Marica kaže da Vam nije dala nalog za popravak svog automobila, čini mi se da kao poslovođa bez naloga (iako, tvrdite da nalog postoji), imate pravo na naknadu nužnih i korisnih troškova, jer je nesporno da se Marica tom i takvom popravku nije usprotivila i da i dalje koristi predmetni auto koji je sada u ispravnom stanju.

Možete li pojasniti - što ona sada tvrdi? (moja pretpostavka: da je ona od osiguranja dobila samo toliko novca i da ste se dogovorili da će Vam ona prenijeti samo onoliko koliko je dobila od osiguranja?)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, ona osporava da mi je dužna bilo što. Tko te tjerao, nisi trebao, ja sam ti sve vratila i tako. (dakle,nemam čvsti papirnati dokaz da mi je ostala dužna-samo moja protiv njene riječi).

 

Sav novac između nas kolao je bez ikakve potvrde, na ruke (ponavljam vrlo blizak odnos). Naime, dogovor je bio da se ide u popravak auta (auto star 1,5 g. cca 120.000 kn) koji je imao totalnu štetu a iz razloga jer je bila računica isplativosti (na kraju je bio višak od cca 2000 eura).

Prvo,vi ne možete ici popravljati nečiji auto ako nemate njegovu suglasnost (njena osobna, prometna,svi papir kod mene). Drugo, ja sam pisao žalbu u njeno ime osiguranju na visnu štete nakon čega je visina odštete povećana (imam papir). Treće, da ne čekamo završetak žalbe, odmah smo krenuli u nabavku dijelova, to sve dogovaram sa majstorom uz njenu suglasnost, sve je izvješavam i dogovaram s njom, (ONA JE IZUZETA KONTAKTA SA SVIMA OSIM SAMOM, KAO DA SE RADI O MOM AUTU). Majstor može potvrditi da nju nije kontaktiao nego samo samnom. Isto može potvrdit da je sav novac dobio od mene cca 100. 000 kn (nije bio sav moj novac nego kombinacija odštete + moj, jer je osiguranje isplatilo odštetu na njen račun).

U međuvremenu prodala je auto, zapravo par mjeseci nakon popravka,tako da ga sad više nema. Kupac također može potvrditi da je kupila auto koji je bio razbijen (gospođa koja ga je kupila naknadno je saznala da je bio razbijen).

 

Događaj je bio 2014./2015. g. više nismo u bliskom odnosu (ALI SE POKUŠAVAM DOGOVORITI, pa me čak prijavila policiji da sam "nametljiv" jer tražim svoje !!!!!!!!!! - NAPOMINJEM NISAM AGRESIVAN NITI PRIJETIM) i radi se o principu vraćanja duga jer kad ti netko veli "nisi trebao tko te tjerao" onda stvarno ispadam magarac, ali.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"nitko te nije tjerao" obično nije argument koji prolazi na sudu, pogotovo ako je dogovor među Vama bio da će ona Vama taj dug vratiti (to je ključno), a ne da ste Vi njoj darovali taj iznos. "nemam za povrat" također nije argument.

 

činjenica da Vi imate sve ove dokaze koje ste naveli, a da ona ima samo svoju riječ da Vas "nitko nije tjerao", govori u prilog Vama, a ne njoj, iako ti dokazi ni najmanje nisu savršeni (neka pisana isprava o pozajmici bi bila sretnije rješenje), jer sudovi smatraju da se tužitelj ne bi upuštao u sudske i ine troškove, gubitak vremena i živaca da mu je tražbina plaćena (osim ako je riječ o obijesnom parničenju)...

 

S obzirom na njezin stav, očekuje Vas duga i mukotrpna parnica, ali s obzirom da ona neće dobrovoljno platiti, mislim da nemate drugo rješenje. Predlažem da angažirate odvjetnika koji će dobro napisati tužbu i obuhvatiti sve dokaze koje ste ovdje naveli (ako možete, s njime se dogovorite na postotak ili po naplati, jer je vrijednost predmeta spora velika pa bi Vas svaka radnja odvjetnika, ako je predujmljujete, koštala 2.500,00 kn, a sudske pristojbe više od 3.000,00 kn ukupno.

 

Zato također morate dobro ocijeniti kakva je Vaša mogućnost naplate - ima li Marica imovine, ima li plaću ili mirovinu, ima li nekretnine, pokretnine veće vrijednosti iz kojih biste se, nakon što dobijete spor, mogli naplatiti, jer mnogima ostane gorak okus u ustima nakon gubitka vremena, svih sudskih i odvjetničkih troškova i onda pravomoćnu presudu koju su dobili na koncu mogu objesiti mačku o rep.

 

Također, nije još blizu (po mom mišljenju, zastarni rok je ovdje petogodišnji), ali do 2019./2020., ako Vam ne plati, nećete imati drugog izbora nego podnijeti tužbu da Vam tražbina ne padne u zastaru i onda se više praktički ne možete naplatiti niti dobrovoljno, niti prisilno.

 

Voljela bih kad bi Vam i drugi komentatori mogli ponuditi svoja razmišljanja, meni je teško dati upućeniji odgovor bez uvida u dokumentaciju kojom raspolažete i druge informacije koje bi mogle biti relevantne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, ona osporava da mi je dužna bilo što. Tko te tjerao, nisi trebao, ja sam ti sve vratila i tako. (dakle,nemam čvsti papirnati dokaz da mi je ostala dužna-samo moja protiv njene riječi).

 

Sav novac između nas kolao je bez ikakve potvrde, na ruke (ponavljam vrlo blizak odnos). Naime, dogovor je bio da se ide u popravak auta

 

Znači radi se o 18000 kn nakon "vrlo bliskog odnosa"! Pravni savjet ste dobili od Ruby, a ako mogu ja bih dao životni! Kad bih ja bio na vašem mjestu vjerojatno ne bih inzistirao na ultimativnom povratu duga! U "vrlo bliskom odnosu" postoje i neki trenuci koji se ne mogu platiti novcem, a vjerojatno je i s njene strane bilo ustupaka, financijskih i prijateljskih! Razumijem i situaciju povrijeđenog ega jer je svatko od nas bio jednom ili više puta u toj situaciji, ali ako vam nije životno pitanje, bolje je ne rušiti mostove i ostaviti dobar utisak! Naravno odluka je vaša, a pretpostavljam da će vam postupak možda donijeti i veće troškove, materijalne i nematerijalne a na kraju sve je teško dokazivo! A što ako ona izjavi na sudu da vam je dala sve novce za popravak a tako će se vjerojatno braniti? Vaša riječ protiv njene! I na kraju ako uspijete u postupku, hoćete li se uspjeti naplatiti i pod koju cijenu? Pirova pobjeda nije baš slatka!:hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jedini papir koji imam je "Potvrda o predaji iznosa" koju sam napravio za čovjekom (on će potvrditi to)kako bih imao bilo kakav trag da sam majstoru dao novce. Ime prezime, datum, iznos.....

 

mozda nisam naveo prije ali iznos koji potražujem je 18.000 kn , nije veliki ali velim radi se o principu ida vas je netko prevario a ja sam isao u dobroj vjeri i iskreno pomoći......sad dobim "kakav si ti to čovjek jednu ženu napadaš".....

 

znači ovdje sam htio vidjeti imam li šanse za dobti ovo i isplati li se dalje trošiti živce i novce

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jedini papir koji imam je "Potvrda o predaji iznosa" koju sam napravio za čovjekom (on će potvrditi to)kako bih imao bilo kakav trag da sam majstoru dao novce. Ime prezime, datum, iznos..

 

hvala

 

Sami ste napisali da ste u stvari napravili uslugu plaćanja računa! Ako ja platim susjedov račun za struju jer me on zamoli i da mi novce i uplatnicu to ne znači da ja mogu tvrditi da sam to platio vlastitim novcem i tražiti ga da mi vrati! Na žalost tako stvari stoje a vaš blizak odnos može biti otegotna činjenica u postupku jer Marica može tvrditi da joj se osvećujete zbog nečeg ili da sve radite iz ljubomore! Ipak, odluka je vaša! :hamlet:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija