Jump to content

poticajna naknada


anton887

Preporučene objave

ljubazno se moli mišljenje. Na zajedničkoj čestici od 3 suvlasnika (svaki po 1/3) dobila sam suglasnost od obe sestre da mogu obrađivati masline na zajedničkoj čestici , sve radi dobivanja poticaja od države.  Sestre su dale suglasnost u kojoj stoji kako su suglasne da mogu obrađivati masline radi kasnije izrade ulja koje masline su posađene na zajedničkoj čestici. Nije definirano u suglasnosti niti međusobno da li će se dijeliti ulje sa sestrama,  koje ja sama s mužem to sve radimo i obrađujemo. Pitanje je ako ako znate imaju li dvije sestre pravo na dobit npr. od prodaje ulja, iako nisu svojim radom ničim pridonijele osim što su dale suglasnot kako bi se ispunio uvjet da bi dobila pozitivno rješenje o poticajnoj naknadi?  

Od tih novaca (iako nisu veliki naravno) ulaže se u zajedničku kuću (gdje smo opet sve tri suvlasnice)...npr...plaćanjem režija, održavanje kuće i sl.....

 

evo ako netko ima sličnih iskustva ili konkretno zna zakonski odgovor, puno bih bila zahvalna...

 

srdačan pozdrav svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Savjetujem Vam da regulirate ovo pitanje nekim međusobnim pisanim sporazumom, koji ne mora biti niti posebno ozbiljan, niti ovjeren kod javnog bilježnika, ali samo da imate napismeno da s jedne strane sestre pristaju dati suglasnost da obrađujete zajedničku zemlju radi ostvarivanja poticaja, da one ne sudjeluju u obrađivanju zemlje i ne stječu koristi od poticaja, ali da ćete Vi koristi od plodova te zemljoradnje ulagati u zajedničku kuću.

Za godinu, dvije ili deset se takve stvari zaborave, a kad prorade povrijeđene taštine, da ne kažem i nešto gore, ljudi počnu zahtijevati i ono na što po prethodnom dogovoru nemaju pravo. Savjetujem Vam da se osigurate od toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam Ruby, upravo ste točno procijenili...Međutim, pokušalo se postići pisani sporazum, ali od toga ništa...Godinama je sve bilo u redu, no od ove se odjednom sve promijenilo i počelelo zahtijevati. Do sporazuma neće doći. Kako bi bilo pravno stajalište ili regulacija ove situacije? Dakle, sestre su dale samo suglasnot samo da se i s njihovog dijela čestice na  kojima su stabla može obrađivati i ništa drugo  , ali u rješenju o dozvoli naknade niti u sukladnosti nije regulirano pitanje koristi od tih plodova?

Evo, ako imate neku predodžbu ili odgovor od srca molim...puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po čl. 8. ZV-a, koristi pripadaju onome kome pripada i stvar ili pravo koja ih donosi, osim ako na posebnom pravnom temelju ne pripadaju nekome drugome. Tko se na postojanje takvog pravnog temelja poziva, mora ga i dokazati. 

Dakle, jasno Vam je: suvlasnici imaju pravo na koristi od stvari koja ih daje, osim ako netko na posebnom pravnom temelju nema pravo na koristi, a taj to tada mora i dokazati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, anton887 je napisao:

Na zajedničkoj čestici od 3 suvlasnika (svaki po 1/3) dobila sam suglasnost od obe sestre da mogu obrađivati masline na zajedničkoj čestici , sve radi dobivanja poticaja od države.

Ako vi imate OPG i zemljište je upisano u ARKOD, onda su sestre formalno dale pristanak da vi koristite zemljište u svrhu poljoprivredne proizvodnje bez naknade. Ne znam što točno piše u tom ugovoru, ali vjerojatno bi se pred zakonom tako tumačio. Ako je tako, prihod od OPG-a niste dužni djeliti.

Citiraj

 Sestre su dale suglasnost u kojoj stoji kako su suglasne da mogu obrađivati masline radi kasnije izrade ulja koje masline su posađene na zajedničkoj čestici. Nije definirano u suglasnosti niti međusobno da li će se dijeliti ulje sa sestrama,  koje ja sama s mužem to sve radimo i obrađujemo. Pitanje je ako ako znate imaju li dvije sestre pravo na dobit npr. od prodaje ulja, iako nisu svojim radom ničim pridonijele osim što su dale suglasnot kako bi se ispunio uvjet da bi dobila pozitivno rješenje o poticajnoj naknadi?

 Jako su mi dobri ovi koji dođu kad je berba, a ne pitaju što se radilo ostalih 11 mjeseci.

Ako hoće djeliti, neka djele i troškove. Napravite neku rekapitulaciju koliko se uložilo u održavanje, obrezivanje , špricanje i zaštitu, navodnjavanje ili zalijevanje... materijala i radnih sati - i stavite im to pod nos kad drugi put dođu... pa neka se i tu iskažu kad treba podjeliti!

 

 

Citiraj

Od tih novaca (iako nisu veliki naravno) ulaže se u zajedničku kuću (gdje smo opet sve tri suvlasnice)...npr...plaćanjem režija, održavanje kuće i sl.....

A vi koristite cijelu kuću, ili samo neki svoj dio?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koristimo svoj dio kuće iako se ulaže u održavanje za potrebe cijele kuće...nisu to neki novci, niti imamo OPG, jednostavno smo zatražili i dobili poticaj jer ima jako puno maslina na to parceli....Ako sutra želimo da se znatočno koji je dio kuće čiji,koji je postupak? je li to razvrgnuće zajednice i koga sve treba nagažirati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija