Jump to content

Dobivanje uporabne dozvole za kuću izgrađenu prije 1900-e


s1979

Preporučene objave

Pozdrav,

situacija je slijedeća:

Kuća je napravljena prije 1900. godine i svojom površinom je već tada sagrađena na način da djelomično ulazi u susjedne parcele od čega je jedna javni općinski put (pješački prolaz). Iako je tako davno sagrađena, sačuvani su stari dokumenti, nacrt kuće sa položajem kuće što predstavlja tadašnju građevinsku dozvolu (ima i taksenu markicu i tadašnji pečat), dakle dozvoljeno je da kuća tako bude napravljena.

Posjedujemo i (pra)stare fotografije gdje se vidi da do danas nije ništa nadograđivano niti šireno. Moje pitanje je, da li se za takvu građevinu može izdati uporabna dozvola temeljem uvjerenja o gradnji prije 1968. te što je sve potrebno ako bi nešto nadograđivali?

Da li bi prvo trebalo rješiti parceliziranje kako bi kuća bila na jednoj parceli i kako to izvesti obzirom da je dio kuće i na javnom općinskom putu?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , s1979 je napisao:

Moje pitanje je, da li se za takvu građevinu može izdati uporabna dozvola temeljem uvjerenja o gradnji prije 1968.

Da, izdala bi se Uporabna dozvola za građevinu izgrađenu do 15. veljače 1968.

Svakako da bi postojeći dokumenti bili korisni u postupku dokazivanja da je građevina izgrađena do navedenog datuma, posebno ako uvidom u snimku iz zraka rađenu tada, ne bi bilo nedvojbeno vidljivo da nije ništa mjenjano na građevini.

prije 2 sati , s1979 je napisao:

te što je sve potrebno ako bi nešto nadograđivali?

 Projekt i građ.dozvola poradi koje će..

prije 2 sati , s1979 je napisao:

Da li bi prvo trebalo rješiti parceliziranje kako bi kuća bila na jednoj parceli i kako to izvesti obzirom da je dio kuće i na javnom općinskom putu?

svakako biti potrebno formirati građ.česticu, a kako i na koji način bi možda bilo najjednostavnije vidjeti u ovl.arhitekt.uredu, pošto navodite da ulazi u susjedne parcele, koji bi imao stvarni uvid u dokumentaciju. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, uvjerenje o gradnji prije 1968-e imam, u njemu i piše da se kuća nalazi na više čestica. Iskreno, nisam niti znao da je to tako jer se samo na jednoj čestici i gruntovno i katastarski piše da je to kuća, a na ostalim česticama se ne spominje.

Pa mi sad to baš nije jasno...da li mogu zatražiti uporabnu dozvolu samo temeljem tog uvjerenja o gradnji odnosno da li je prepreka to što u uvjerenju piše da se kuća nalazi na više čestica nego što je to zavedeno u katastru i gruntovnici? Nije mi jasno kako to nije nitko nikada evidentirao kako treba, obzirom da je kuća napravljena još 1886. u sadašnjim gabaritima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija