Jump to content

Kazna za vožnju u alkoholiziranih stanju


ines1602

Preporučene objave

Pozdrav,

Imala bih jedno pitanje pa ako netko može možda pomoći..Naime,radi se o tome da je u subotu dečko napuhao cca 1,4 promila te shodno tome dobio kaznu u iznosu 3000 kuna te oduzimanje vozačke dozvole na 24h. Ovo mu je prvi prekršaj od kada uopće vozi, pa me zanima isplati li se žaliti i priznati krivnju te pokušati umanjiti kaznu? Postoji li mogućnosti za tim obzirom da mu je prvi put i da shvaća da je kriv ili da plati 2/3 kazne u roku 8 dana sto su mu rekli u policijskoj postaji? Unaprijed hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pročitaj temu o prigovorima, pa pitaj što još treba pojasniti.

 

Uglavnom, ako će prigovarati na način da priznaje prekršaj, navodi olakotne okolnosti (nekažnjavanost, mala primanja...) i moliti za smanjenjem kazne, vrlo vjerojatno da će mu ju smanjiti. U tom slučaju mu sud ne može povećati kaznu, a kakva god da bude, opet ima pravo na 2/3. Jedino što može dobiti još 100-200 kuna dodatnih troškova.

 

I jeste li sigurno da je vozačka oduzeta na 24 sata? Policija obično izriče mjeru opreza na 12 sati, za što se ispunjava obrazac naredba o izricanju mjere opreza, a za ovoliki alkohol bi išlo više mjeseci izrečenih u prekršajnom nalogu. Ako su ti papiri koje je dobio pri ruci, provjeri prekršajni nalog ispod mjesta gdje piše novčana kazna, crte koje se odnose na zaštitnu mjeru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav. Neki dan me zaustavila policija prilikom izlaska sa parkinga kafića, izmjerena mi je koncentracija alkohola od 0,62 g/kg umanjena za 0.10 što iznosi 0.52. U prekršajnom nalogu piše da sam popio 2 piva zadnje 10min prije alkotesta. Inače sam stariji vozač, stoga dopuštena vrjednost mi je 0.50.

Zanima me kako da napišem prigovor, pošto se radi o malom odstupanju od dozvoljenog. Da li postoji mogučnost da prigovor prođe ukoliko se žalim da se nije čekalo 15min od moje zadnje konzumacije alkohola, i da li to pravilo od 15min uopče vrijedi? 

Inače nikad do sad nisam bio zaustavljen u pijanom stanju iznad dopuštene od 0.50

Unaprijed zahvaljujem!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@drot13hvala Vam lijepo na pojašnjenjima i pomoći. Mislili smo pisati žalbu koja se odnosi na priznanje i sve što ste gore naveli - olakotne okolnosti (nekažnjavanost, mala primanja...) i moliti za smanjenjem kazne. Mislite li da postoje šanse da mu ne oduzmu vozačku dozvolu, obzirom da mu je neophodna za posao (što smo također mislili navesti u žalbi)? Čitala sam po forumu da postoje i takvi slučajevi.

I dobro ste rekli, prekršajni nalog nije bio kod mene pa sam krivo dala informacije, piše da je izmjerena koncentracija alkohola 1.28 g/kg, odnosno 1.18 uzimajući pogreške u obzir te mu se izriče zabrana na oduzimanje vozačke dozvole u trajanju od 3 mjeseca. Ono što su mu oduzeli je bilo privremeno, a on naravno nije sve pročitao. I žalbu bi trebali poslati na policijsku postaju čija patrola ga je zaustavila?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, žalba ide toj policijskoj postaji, a moguće je da ne bude zabrane (ako je prvi put). Šanse su realno male (realnije je 1 mjesec), ali postoje. 

U ovoj situaciji, možda je bolje ići na prigovor bez izjašnjavanja o krivnji i tražiti saslušanje na sudu (ima među primjerima), jer je možda bolje ići osobno kod sutkinje/suca i onda tamo priznati, navesti olakotne okolnosti i moliti za ukidanjem mjere. Osobni kontakt je često bolji...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se obrazloženo prigovara, najčešće sud donese odluku bez zvanja okrivljenika. To je i logično, jer zašto zvati čovjeka kad je već u prigovoru rekao cijelu svoju obranu?

Problem je što dalje nema mogućnosti žalbe, pa ako se tu donese nepovoljna presuda, to je to. Zato je možda bolje, ovako kad je stvarno prvi put i postoji realna potreba za vozačkom dozvolom i realna mogućnost za ukidanjem mjere, tražiti saslušanje na sudu i osobno to obaviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Pozdrav... Drugi put sam napuhao 1.2 i izrecena mi je kazna od 5000 kn i 6mj bez vozacke na licu mjesta, sada zanima me dali setrebam zaliti odmah na to ili cekam od suda da dodje konacno rjesenje i kolike su sanse da sud odredi jos vecu kaznu i stupa li tih 6mj odmah na snagu ili cekam konacno rjesenje.. Tj mogu li podignuti vozacku dozvolu i hocu li morati placati svaku kaznu zasebno ili ce mi ici sve skupa kao

uređeno: od Ikson
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija