Jump to content

Ublažavanje kazne zatvora i spajanje zatvorskih kazna


trisha264

Preporučene objave

Pozdrav. Ako mi možete odgovoriti na par pitanja.

Muž je u zatvoru od 17.11. 2017. Prije otprilike 10ak dana premješten je u Okružni zatvor u Zadru.

Osuđen je na 8 mjeseci zbog krađe i ponavljač je.

Zanima me kako ide to spajanje kazni? Naime on je predao zahtjev za spajanje kazni, dao mi je papir pa ću vam tu napisati što piše.

 

"Presudom Općinskog suda u Zadru, br. K-387/13 od 20. rujna 2013. godine, pravomoćnom 04. listopada 2013. godine, kojom sam zbog kaznenog djela iz čl. 216. st.1. Kaznenog zakona (Narodne novine, br. 110/97, 27/98, 50/00, 129/00, 51/01, 111/03, 190/03 - odluka ustavnog suda, 105/04, 84/05, 71/06, 110/07, 152/08 i 57/11 - u daljnjem tekstu: KZ/97) (krađa), osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine.

 

Presudom Općinskog suda u Zadru, br. K-316/14 od 19. kolovoza 2014. godine, pravomoćnom 01. listopada 2014. godine, kojom sam zbog kaznenog djela iz čl. 139. St. 2. u svezi st.4. Kaznenog zakona (Narodne novine, br. 125/11, 144/12, - u daljnjem tekstu: KZ/11) (prijetnja), osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 8 (osam) mjeseci.

 

Presudom Općinskog suda u Zadru, br. K-125/16 od 02. kolovoza 2016. godine, pravomoćnom 24. rujna 2016. godine, kojom sam zbog produljenog kaznenog djela iz čl. 228. st. 1. Kaznenog zakona (Narodne novine, br. 125/11, 145/12, 56/15 i 61/15 - u daljnjem tekstu: KZ/11) u vezi sa čl. 52. st. 1. KZ/11 (krađa), osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 8 (osam) mjeseci.

 

Znači, prve dvije kazne su izdržane u potpunosti. Ova zadnja je trenutno na izdržavanju. Kolike su šanse da se dobije spajanje kazni i koji bi bio najbolji mogući ishod? Najgori je naravno da mu ne spoje kazne uopće.

Drugo pitanje. Zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne zatvora. Koliko sam čitala, može se predati nakon 1/3 izdržane kazne. Imamo bebu od 5 mjeseci. U vrijeme kad je pravomoćna presuda donijeta bebe nije bilo. Mislite li da je moguće na temelju bebe dobiti ublažavanje kazne (uz to imamo i dijete od 18 mjeseci) iako smo zbog bebe dobili maksimalnu odgodu zatvorske kazne? Jel se svejedno računa da u trenutku donijete pravomoćne presude beba nije rođena i smatra se kao izvandredna okolnost i da bi se na temelju toga mogao pisati zahtjev za ublažavanjem?

I zadnje pitanje. U slučaju da sud odbije i spajanje kazni i zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne, može li se tražiti prijevremeni izlazak iz zatvora zbog posla (ne moram vam pisati da smo u teškoj financijskoj situaciji, podstanar sam sa 2 male djece i jedini prihod mi je porodiljna naknada za nezaposlene), znači da muž traži prijevremeni izlazak iz zatvora zbog sezonskog posla od svibnja 2018. godine, budući da bi po mom izračunu ako ostane svih 8 mjeseci u zatvoru trebao izaći u srpnju 2018. 

I da, što se tiče uvjetnog otpusta, koliko bi maksimalno mogao dobiti uvjeta (ako uopće dobije jer je ponavljač) na kaznu od 8 mjeseci.

Nadam se da sam dala sve informacije. Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedini podatak koji imam o trećoj presudi (ova koji trenutno izdržava) je riješenje od 27. listopada 2016. gdje se upućuje na izdržavanje kazne zatvora i trebao se javiti 17. studenoga 2016.

Nakon toga je dobio odgodu od 3 mjeseca na temelju našeg prvog djeteta, pa još 2 mjeseca zbog očeve bolesti (rak mjehura), pa još mjesec zbog neodgodivih poslova, nakon toga je ponovno dobio odgodu zbog neodgodivih poslova (radio sezonu), nakon toga odgoda na temelju rođenja djeteta (naše drugo dijete). I to je zadnje.

Nakon toga se javio 17. studenoga u centar za dijagnostiku Remetinec.

Ova druga presuda za prijetnju je počinjena 2014. godine, ne znam koji mjesec je bio.

Za prvu ne znam uopće što je bilo, nisam bila upoznata da je uopće bio u zatvoru dok sada nije završio u zatvoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, sad otprilike imam cjelovitu sliku. Inače, prvo i treće djelo je za krađu, drugo za prijetnju.

Po meni, traženje tzv. neprave obnove kaznenog postupka ima daleko više smisla temeljem odredbe čl. 498. st. 1. t. 4. Zakona o kaznenom postupku, nego li da idete za tzv. objedinjavanjem kazni (temeljem točke 1. citirane odredbe). Da ne ulazim previše u detalje (jer mi fale točni podaci), po meni je bitnija nova činjenica, koja nije postojala u vrijeme izricanja pravomoćne presude (beba), a koja definitivno predstavlja olakotnu okolnost i koja će, vašem suprugu, "skinuti" najvjerojatnije samo mjesec dana s ukupne kazne, budući se radi o recidivistu (i to vrlo frekventnom). No, bolje išta nego ništa.

Zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne vam više ne postoji kao zaseban izvanredan pravni lijek (nominalno je ukinut novim ZKP-om), no njegova srž postala je upravo ova točka 4. citirane odredbe, koju sam vam gore iznio (nove činjenice).

Uvjetni otpust možete tražiti nakon polovice izdržane kazne (i ne manje od 3 mjeseca), no pitanje je bi li vašem suprugu bio odobren (zbog činjenice recidivizma i relativne kratkoće izrečene kazne). Ovo što ste vi spomenuli možda bi se kvalificiralo kao razlog za prekid izdržavanja kazne zatvora (ali opet mora se raditi o zakonom propisanom razlogu, što je upitno imate li - vidite si čl. 155. st. 2. ZIKZ-a), no sve vam je to procedura, koja mora proći svoje i koja traje, a suprugova kazna i nije predugačka, pa je velika vjerojatnost da će izdržati već najmanje polovicu kazne dok se sve ne provede (u slučaju pozitivne odluke).

Dakle, moja sugestija je odmah ići sa zahtjevom za tzv. nepravu obnovu kazenog postupka temeljem čl. 498. st. 1. t. 4. ZKP-a, poradi rođene bebe, a ujedno, ali samo ako imate opravdan razlog - ići i sa molbom za prekidom izdržavanja kazne zatvora (po meni, jedina šansa su neki neodgodivi ili sezonski poslovi, ali to će biti tek tamo u svibnju i lipnju, dok bi on trebao ionako izaći sredinom srpnja).

Imajte na umu i kako mjesec dana prije izdržane 3/4 kazne (dakle, u vašem slučaju nakon 5 mjeseci), upravitelj kaznionice po službenoj dužnosti inicira postupak odlučivanja o uvjetnom otpustu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Zahtjev za nepravom obnovom kaznenog postupka je već podnesen, zanimalo me samo koji je po vašem mišljenju najbolji mogući ishod.

Da, kazna nije nešto strašno velika, al meni je svaki mjesec bitan budući da jedva spajam kraj s krajem u podstanarstvu.

U vezi neodgodivih sezonskih poslova, jel se u to računa iznajmljivanje apartmana i sezonski posao konobara? Jel bi mogao dobiti prekid kazne na temelju toga jer mi ipak nemamo drugih prihoda?

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I još samo jedno pitanje. Ako sam dobro shvatila. Znači zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne se više ne podnosi već zahtjev za nepravom obnovom kaznenog postupka ali ne za sjedinjenje kazni već po čl. 498 st. 1 t. 4 gdje je navedeno kako u vrijeme donešene presude beba nije uzeta u obzir?

E sad, jel mogu ja pisati zahtjev za nepravom obnovom kaznenog postupka ili to mora pisati muž? 

I mislila sam da neće dobit neko veće smanjenje budući da je ponavljač al ništa me ne košta pisati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 15 minuta, trisha264 je napisao:

U vezi neodgodivih sezonskih poslova, jel se u to računa iznajmljivanje apartmana i sezonski posao konobara? Jel bi mogao dobiti prekid kazne na temelju toga jer mi ipak nemamo drugih prihoda?

U teoriji to, u pravilu ide, ali uz uvjet da u obitelji zatvorenika nema radnosposobne osobe.

Prije 7 minuta, trisha264 je napisao:

Znači zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne se više ne podnosi već zahtjev za nepravom obnovom kaznenog postupka ali ne za sjedinjenje kazni već po čl. 498 st. 1 t. 4 gdje je navedeno kako u vrijeme donešene presude beba nije uzeta u obzir?

Tako je, iako vi navodte da je već podnesen zahtjev za objedinjavanjem kazni, no to nema veze na ovu novu osnovu, koja u onom ranijem zahtjevu nije spomenuta.

Prije 10 minuta, trisha264 je napisao:

E sad, jel mogu ja pisati zahtjev za nepravom obnovom kaznenog postupka ili to mora pisati muž?

Trebao bi on.

Prije 10 minuta, trisha264 je napisao:

I mislila sam da neće dobit neko veće smanjenje budući da je ponavljač al ništa me ne košta pisati.

Čujte, to vam je realnost, kada uđete u recidivizam, povjerenje sustava u vas nestaje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav. Evo mene opet. Situacija se malo zakomplicirala. Muž ima 2 djece iz prvog braka. Dogovor je bio da će alimentaciju isplatiti kad se roditeljska kuća proda. I sud mu je stalno produljivao uvjet 6 mjeseci. Kuća je skoro pa prodana, ali njegova bivša žena je sad odustala i izjavila na sudu da hoće da on ode u zatvor. I opozvali su mu uvjet i dobio je na ovu kaznu još godinu dana zatvora. ?

Sad, s obzirom na ovu novonastalu situaciju što da radimo? Ako budem pisala zahtjev za nepravom obnovom postupka jel se tu uključuje i ta nova kazna? Prekid kazne ćemo pisati kroz 2 mjeseca, ili mislite da je bolje odmah?

Jel mogu ja napisati zahtjev za nepravom obnovom postupka i samo da je on potpiše? 

I zadnje, kako bi uopće trebao izgledati takav zahtjev?

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni, tu bi se onda moglo ići sa nepravom obnovom po dvije osnove (st. 1. i 4. čl. 498. ZKP-a), dakle objedinjavanje ove dvije kazne i "ublažavanje" ove kazne koju trenutno izdržava.

Glede prekida, bolje kako će sezona pristizati, sad nema osnove.

Zahtjev za obnovom možete vi napisati, bitno je da on potpiše i da bude naveden kao podnositelj zahtjeva.

Glede izgleda zahtjeva, to je malo nezahvalno za napisati u par crta i bez ikakva uvida u dokumentaciju, pa vam sugeriram da pokušate zamoliti za pomoć referenta u zatvoru, koji je zadužen za vašeg supruga (ima sjajnih ljudi koji vole pomoći, nažalost ima i suprotnih primjera). Jasno, najbolja varijanta bila bi da vam to napiše odvjetnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Da, muž je spomenuo referenticu i da bi bilo dobro porazgovarati sa njom. Referentica je dobra, ona mu je i pisala zahtjev za nepravu obnovu postupka.

Svakako ću dogovorit posjetu sa njom.

A sad, vaše osobno mišljenje ako može. Kad bi se pisao zahtjev za nepravom obnovom postupka po čl. 1 i čl. 4, koliko bi mu u najboljem slučaju mogli skinuti? 

Zahtjev za prekid će onda pričekati. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav! Evo mene opet. 

Znači pisala sam vam o tome kako je muž na sadašnju kaznu zatvora dobio još godinu dana zbog alimentacije. 

Ta presuda je poništena i dali su mu rok 3 mjeseca da plati alimentaciju. 

Budući da je to premali rok i ne stigne toliki iznos isplatiti u roku od 3 mjeseca mislili smo pisati žalbu na odluku i tražiti 6 mjeseci. Imamo apartmane i iznos će se uplatiti nakon/usred ljeta.

Zanima me samo kako bi trebala izgledati za žalba. Ja bi je napisala u muževo ime i njemu odnijela na posjeti.

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 1 godina kasnije...

Pozz Molim Vas za pomoc.

Nedugo sam zavrsio vise kaznenih postupaka na kojima sam osudjen na zatvorske kazne.

Niti jednu jos nisam odlezao.

Dali se moze spajati kazne primjer :  jedna sa drugom kaznom., pa kad mi se spoje te dvije u jedinstvenu o da ta jedinstvena sa 3. Trečom kaznom... ako me razumijete..  ili moram sve spajat u komadu? Mislim da bi ovako bolje prosao kad bi spajao na ovaj prvi naveden nacin.. 

Brat mi je bio 2006 god  u zatvoru pa su tako spajali.. a sas nzn dali se sta promjenilo.... i kako se pise zahtjev za spajanje kazni ako imate neki primjer jel sam vidio da je nesto drugacije nego sto je on to radio.. Molim Vas ako mozete pomoci hvala Vam. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko je meni poznato, nema ograničenja na koji način bi se spajale kazne izrečene većim brojem presuda budući se tu radi o tzv. nepravoj obnovi kaznenog postupka (čl. 498. st. 1. t. 1. ZKP-a), koja ovisi o zahtjevu podnositelja, a sud ne može ići izvan onoga što ćete zahtjevom tražiti.

Stoga sam mišljenja da možete ići jednu po jednu presudu, jedino pripazite da sve zahtjeve podnesete prije nego izdržite koju od kazni do kraja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija