Jump to content

Od svjedoka do okrivljenika?


MB_LA

Preporučene objave

Poštovani, 

Radna kolegica/prijateljica mi se u razgovoru požalila da ju dečko tuče i maltretira( on je i prije poznat policiji po tučama i čak je dobio uvjetnu zbog napada na policajca) i ja sam joj rekao da ako će kad odlučit maknut se od njega da ću joj pomoć koliko mogu. Tako je na kraju i bilo. Jedno jutro me nazvala i zamolila da dodjem do kuće gdje su živjeli i da joj pomognem oko odlaska od njega. Ja sam bez razmišljanja prihvatio i održao obećanje. Došao sam do kuće gdje su boravili i parkirao na ulici kraj kuće. U tom je trenu njen dečko izletio iz kuće i počeo sa prijetnjama i uvredama. U jednom trenu je posegnuo za kamenom i ja sam se u tom trenu udaljio autom na sigurnu distancu. U tom je trenu prolazio tom ulicom prijatelj i ja sam ga zamolio da ide sa mnom da, ako ništa drugo, da proba pripazit da mi njen dečko ne razbije auto. Pristao je. Parkirali smo na ulici kraj kuće i kada sam izašao na cestu njen dečko je krenuo sa metalnom šipkom i prijetnjama i psovkama na mene. Pobjegao sam i nisam ulazio u nikakav sukob, ni verbalni ni fizički. U jednom trenu se okrenuo prema automobilu i počeo udarat. Zabio prednje vjetrobransko staklo, udubio poklopac motora na više mjesta, udarao po vratima i pokušao razbiti i zadnje vjetrobansko staklo. Djevojka je cijelo vrijeme bila na kolnom prijelazu u dvorište i sve vidjela, tu je bio i jedan prijatelj od njenog dečka i sve su vidjeli i čuli. Nakon toga sam pozvao policiju i sa prijateljicom se udaljio na sigurnu udaljenost. Policija je došla i obavila zapisnik i alkotest mene i njega. Policijski službenik me uoozorio da postoji šansa da taj dečko pokrene tužbu protiv mene jer on tvrdi da sam ušao u dvorište sa autom i da sam ga fizički napao(udarila ga je djevojka još prije nego sam ja došao tamo i rasjekla mu usnu sa unutsrnje strane) i čak pokušao pregaziti. 

Stigao mi je poziv na sud  kao svjedoku za RJM kojeg je po službenoj dužnosti podnijela PP. U medjuvremenu se prijateljica vratila tom dečku i zarazučili su se čak. Policija je za svjedoke navela mene, tu curu i njegovog prijatelja. Ja sam sucu ispričao sve kako je i bilo, ali jedini sam sa tom pričom. Okrivljenik i druga dva svjedoka tvrde da lažem i da je istinita okrivljenikova priča tj, oni tvrde da sam ušao undvorište i udario ga u lice šakom te sjeo u auto a on je tada uzao šipku a ja ga pokušao pregaziti, on se izmaknuo i tada mi razbio auto. Druga dva svjedoka se ne sjećaju i opovrgavaju da je on mene natjerivao niti da nisam bio u dvorištu. Sve mi izgleda kao montirani proces i imam osjećaj da ću na kraju ja ispasti kriv. Jedan svjedok laže jer su prijatelji, ona laže jer su opet zajedno. Sudac je nakon rasprave zaključio da će biti zakazano novo ročište zbog nedostatka dokaznog materijala. 

Mene zanima zar je moguće da iz cijele priče izvučem deblji kraj i da se mene osudi? Imam screenshot poruka koje mi je poslala ta prijateljica nedugo nakon tog događaja gdje je vidljiv njegov broj i poruka u kojoj on na njenu konstataciju :"..i lijepo si slagao da te on udario, a ja sam te, samo danbi izbjegao čuzu" odgovorio "..Snađi se druže.". Ima li smisla to pakazat sucu ako dođe do toga da se mene okrivi i hoću li moć pozvat prijatelja koji je bio sa mnom u vrijeme kada je taj dečko razbio parkirani auto na cesti, tj da pobije tvrdnju da je auto razbijen u slučaju samoobrane u njegovom dvorištu. I što ako me osude za napad i pokušaj gaženja? Također ona tvrdi da nisu u nikakvom odnosu i da nemaju više ništa zajedničkoga, a u sudnici su sjedili jedno kraj drugoga i zajedno došli(ne znam jel to sudac primjetio ) i da li slike i objave sa javnih profila( facebook,instagram) gdje je jako vidljivo da su oni zajedno da dokažem da lažu, mogu biti uzete u obzir u moju obranu, ako dodje do kaznenog progone mene. 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Srdačan pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U obrani možeš predložiti sve što misliš da treba - poruke, fotografije s društvenih mreža, svjedoke... Sudac će odlučiti što može koristiti, a što ne.

Međutim, tu je moguća i kasnija privatna tužba, koja će se vrlo vjerojatno vezati uz ovu presudu ako ona bude osuđujuća. Zašto nisi uzimao odvjetnika?

Prijava je podnesena samo protiv tebe? Što s tim što ti je razbio auto?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

U ovoj prijavi RJM-a naveden kao svjedok i vjerujem oštećenik, ali to mi nije nitko rekao da jesam. A odvjetnika nisam uzimao kad znam da nisam ni kriv, niti sam ikoga udario niti napadao niti prijetio. Cijela je priča izmišljena od okrivljenika, tj dečka od navedene cure. Policija je u kritičnom trenutku navela nju kao svjedoka, ja vjerujuci kako nema potrebu lagat i izmisljat sam pretpostavio da ce rec istinu i kako je bilo. Ali vratila se okrivljeniku i ja bez ikoga ko zeli potvrditi kako je tocno bilo. 

Protiv mene nije nista podignuto,ali kako je juceranja rasprava zavrsila imam osjecaj da hoce, pa bih volio znati sta me ceka. I ako na neki ludi nacin ispadnem kriv za njihovo lazno svjedocenje postoji li sansa da ostanem i bez posla(velika privatna firma) ?

Policijski sluzbenik je rekao da kako auto nije u mom vlasnistvu, vec ocevom da ja ne mogu tuzit doticnoga, vec otac. Otac nije htio imat nista sa tim. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 7 minuta, MB_LA je napisao:

A odvjetnika nisam uzimao kad znam da nisam ni kriv...

Ne uzimaju odvjetnika samo krivci...

 

Prije 6 minuta, MB_LA je napisao:

... postoji li sansa da ostanem i bez posla(velika privatna firma) ?

Ne, neka takva privatna tužba nema utjecaja na zaposlenje. U kakvom radnom mjestu se radi?

 

Prije 6 minuta, MB_LA je napisao:

Policijski sluzbenik je rekao da kako auto nije u mom vlasnistvu, vec ocevom da ja ne mogu tuzit doticnoga, vec otac. Otac nije htio imat nista sa tim. 

Policajac ti je dobro rekao.

 

Uglavnom, situacija ti se loše posložila, ali nije smak svijeta. Kazna za narušavanje javnog reda i mira je zanemariva (mala novčana kazna ili uvjetni zatvor), pa ako ostane samo na tome, nemaš nikakvih problema. Problem je ako te lik privatno tuži, ali to i košta i traje, pa sumnjam da bi se u to upuštao (ti ih bolje poznaješ). Ako sam dobro shvatio, lik, cura i još jedan svjedok govore da si ti kriv, a druga dva svjedoka govore suprotno (da nisi)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam ocekivao ovakav zaplet dogadaja, al eto. 

Radi se o mjestu inzenjera u odrzavanju u jednoj firmi prehrambene industrije.

Hoce se upustati u privatnu tuzbu ili ne ne mogu znat, evo ni ovo nisam ocekivao pa bih se rado pripremio na najgore. Koliko znam tip nema neka prevelika primanja a ona ne radi nigdje, ali to mi nista ne znaci.

Lik, cura i jos jedan tip govore da sam kriv i ja sam na drugoj strani sa svojom,istinitom pricom. Tak da je 3 na 1. 

Postoji jos jedna osoba koja nije navedena u startu kao svjedok jer nije bila na mjestu dogadjaja u trenutku dolaska policije, bila je sprijecena zbog posla. Ali ta je osoba bila prisutna u vremenu kada je auto razbijen i kada je meni prijeceno. Pa me zanima samo ako se pokrene privatna tuzba protiv mene, hocu li ga moc pozvat za svjedoka. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , MB_LA je napisao:

Mozete li mi, molim Vas, pojasniti citirani tekst?

Koji?

 

prije 2 sati , MB_LA je napisao:

Radi se o mjestu inzenjera u odrzavanju u jednoj firmi prehrambene industrije.

Nikakvog utjecaja ovaj postupak neće imati na to radno mjesto, nemaš brige.

 

prije 2 sati , MB_LA je napisao:

Lik, cura i jos jedan tip govore da sam kriv i ja sam na drugoj strani sa svojom,istinitom pricom. Tak da je 3 na 1. 

Pitam jer spominješ ovo:

prije 8 sati , MB_LA je napisao:

Druga dva svjedoka se ne sjećaju i opovrgavaju da je on mene natjerivao niti da nisam bio u dvorištu.

 

prije 2 sati , MB_LA je napisao:

... hocu li ga moc pozvat za svjedoka. 

Moći ćeš.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , MB_LA je napisao:

Radna kolegica/prijateljica mi se u razgovoru požalila da ju dečko tuče i maltretira( on je i prije poznat policiji po tučama i čak je dobio uvjetnu zbog napada na policajca) i ja sam joj rekao da ako će kad odlučit maknut se od njega da ću joj pomoć koliko mogu.

Ovakve priče o naivcima koji pomažu 'princezama u nevolji' su priča za sebe.

Žene koje imaju takve nasilne partnere često se njima vraćaju, takve je osnivačica prvog skloništa za žene Erin Pizzey svrstala u kategoriju ''violence prone'. One su sklone romijeniti mišljenje , vraćati se nasilnom partneru i svjedočiti u njegovu korist.

Zato u 'pomaganju' takvima treba biti krajnje oprezan. Prvo se treba zapitati zašto takvoj osobi ne pomaže njena familija i drugi bliski prijatelji. Porazgovarati s familijom, provjeriti što se događa. A ne glumiti 'viteza na bijelom konju'. Taj njen dečko ako je sklon nasilju, mogao te je recimo i oružjem napasti - što bi onda? Ona je mogla i policiju pozvati da dođe po svoje stvari. Prepusti to njina ubuduće.

Ovo pišem i za druge koji čitaju.

A i nisam baš toliko siguran da ti na poslu ne bi imao problema ukoliko bideš osuđen. Ipak se radi o tvojoj kolegici, i ona kad je već toliko pokvarena da je lagala protiv tebe nakon što je tražia pomoć sigurno može i dalje lagati i tražiti da ju poslodavac 'zaštiti od nasilnika' - tebe. Makar samo da zadrži simpatije i status 'žrtve'.

 

Zato - pamet u glavu i shvati ovo vrlo ozbiljno. Radi se o tvojoj budućnosti.

 

prije 22 sati , MB_LA je napisao:

 U tom je trenu prolazio tom ulicom prijatelj i ja sam ga zamolio da ide sa mnom da, ako ništa drugo, da proba pripazit da mi njen dečko ne razbije auto. Pristao je. Parkirali smo na ulici kraj kuće i kada sam izašao na cestu njen dečko je krenuo sa metalnom šipkom i prijetnjama i psovkama na mene. Pobjegao sam i nisam ulazio u nikakav sukob, ni verbalni ni fizički. U jednom trenu se okrenuo prema automobilu i počeo udarat. Zabio prednje vjetrobransko staklo, udubio poklopac motora na više mjesta, udarao po vratima i pokušao razbiti i zadnje vjetrobansko staklo.

Pa taj tvoj prijatelj može svjedočiti i o mjestu tog 'napada na auto', a i o tome kako je auto razbijam.

Imaš li slike razbijenog auta? Iz samih slika bi se moglo vidjeti da se radi o divljačkom razbijanju, a ne o nekom jednokratnom udarcu pri izbjegavanju gaženja.

prije 22 sati , MB_LA je napisao:

Stigao mi je poziv na sud  kao svjedoku za RJM kojeg je po službenoj dužnosti podnijela PP. U medjuvremenu se prijateljica vratila tom dečku i zarazučili su se čak. Policija je za svjedoke navela mene, tu curu i njegovog prijatelja. Ja sam sucu ispričao sve kako je i bilo, ali jedini sam sa tom pričom. Okrivljenik i druga dva svjedoka tvrde da lažem...

...Sudac je nakon rasprave zaključio da će biti zakazano novo ročište zbog nedostatka dokaznog materijala. 

Imam screenshot poruka koje mi je poslala ta prijateljica nedugo nakon tog događaja gdje je vidljiv njegov broj i poruka u kojoj on na njenu konstataciju :"..i lijepo si slagao da te on udario, a ja sam te, samo danbi izbjegao čuzu" odgovorio "..Snađi se druže.". Ima li smisla to pakazat sucu....

 

Kao prvo, nisi ozbiljno shvatio svoju situaciju. Trebao si odmah uzeti odvjetnika. 

Meni nije baš jasno zašto je policija povjerovala verziji nasilnika. Jesu li uzeli izjavu od tog tvog prijatelja koji je bio kod auta?

 

Moj savjet bi bio da se za slijedeće ročište dobro pripremiš. Ja bi na tvom mjestu podnio na ODO kaznene prijave protiv cure i onog njegovog prijatelja za davanje lažnog iskaza na sudu (čl. 305. KZ) . Tako će oni biti suočeni sa (bar teoretskom) mogućnošću kaznenog progona, a sve ukoliko ne povuku iskaz. U pravilu takvi svjedoci, suočeni još sa drugim dokazima i ispreskakani nelogičnošću vlastitog iskaza povlaće iskaz. 

Ispis poruka može biti dokaz i treba ga tražiti. To bi trebalo biti dovoljno da se dokaže da ti nisi udaro tog lika.

Također, tražiti da se ispita kao svjedok tvoj prijaelj. I dokazati da su cura i njegov prijatelj pristrani svjedoci. 

itd...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , felixx je napisao:

A i nisam baš toliko siguran da ti na poslu ne bi imao problema ukoliko bideš osuđen. Ipak se radi o tvojoj kolegici, i ona kad je već toliko pokvarena da je lagala protiv tebe nakon što je tražia pomoć sigurno može i dalje lagati i tražiti da ju poslodavac 'zaštiti od nasilnika' - tebe. Makar samo da zadrži simpatije i status 'žrtve'.

u principu se slažem s tvojim postom,smo mi citirano malo nejasno na što si konkretno mislio....na koji način ona može tražiti od njegovog poslodavca da nju zaštiti od njega?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , felixx je napisao:

Ipak se radi o tvojoj kolegici,

Radila je kao 'sezonac', tako da ne radi u fimi i to još i prije samog incidenta. 

prije 13 sati , felixx je napisao:

Ovakve priče o naivcima koji pomažu 'princezama u nevolji' su priča za sebe.

Naučio sam lekciju. Kasno al barem jesam. 

prije 13 sati , felixx je napisao:

Imaš li slike razbijenog auta?

Imam, i vidi se sve. 

prije 13 sati , felixx je napisao:
prije 13 sati , felixx je napisao:

Jesu li uzeli izjavu od tog tvog prijatelja koji je bio kod auta?

Nisu jer je dečko nakon razbijanja auta i nakon mog poziva policiji otišao na posao, tj čak je kasnio zbog toga. 

Hvala na odgovorima, vidit cu što ce doći od suda pa cu poduzeti predlozene radnje tj uzet odvjetnika i probat to riješit na pravilan način. Javim daljnji tijek događaja.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , Mister-X je napisao:

....na koji način ona može tražiti od njegovog poslodavca da nju zaštiti od njega?

Eto, sreća je pokretača teme da je cura sezonka i da više ne radi tamo. (to ujedno znači da ju zapravo i nije poznavao i razlog više da bude oprezan ).

Ali pošao sam od pretpostavke da bi cura bila stalno zaposlena u toj tvrki i da postavljač teme 'dozvoli' da bude osuđen. Tada bi u tvrtki to bila tema koja bi stvarala napetosti. Ljudi bi se podjelili, neki bi optuživali nju. Ona , kakva je, bi i dalje pokušavala glumiti žrtvu. U njenom ponašanju ima i sociopatskih i narcisističkih crta osobnosti, da sad ne ulazimo u detalje. Kao opravdanje zašto se on našao kod kuće gdje ona živi, ona bi ga vjerojatno optužila da ju uhodi , da se nametljivo ponašao, itd. Sigurno ne bi priznala da ga je zvala da joj pomogne. Možda bi čak podigla kaznene prijave u tom smislu. A nakon incidenta i u slučaju da on bude osuđen, takve prijave bi imale i 'težinu'. Poslodavac bi na kraju morao odlučiti koga će otpustiti - 'zlostavljača' osuđenog već prekršajno za nasilje, ili 'žrtvu nametljivog ponašanja'.

Dalje neka svatko sam zaključuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , felixx je napisao:

Poslodavac bi na kraju morao odlučiti koga će otpustiti - 'zlostavljača' osuđenog već prekršajno za nasilje, ili 'žrtvu nametljivog ponašanja'.

da....,za razliku od državnih/javnih firmi ovdje bi ipak na njegovu sreću presudio poslodovac,što znači da bi i ona mogla imati posljedice (da je bila stalna) bez obzira da i dobije sudske presude u svoju korist....ima dosta ljudi koji donosi svoju odluku bez obzira na sud...što zbog nepovjerenja u sudske odluke,što zbog inata ili što sud nekad donosi odluke po zakonu,a ne po moralu,pravdi itd....

ali s obzirom da mi govorimo o njegovoj strani,u pravu si ,iz tog kuta gledajući mogao je imati problema da rade zajedno....

uređeno: od Mister-X
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija