Jump to content

Posebni skrbnik/ zastupnik djece


ana.bab

Preporučene objave

Poštovani, zanima me da li je uobičajena praksa da posebni skrbnik/zastupnik odnosno odvjetnik djece u sudskom sporu oko roditeljske skrbi donosi mišljenje o tome s kojim bi roditeljem djeca trebala živjeti na temelju mišljenja CZSS-a? Naime, radi se o troje djece starosti 7-11 godina koja su svo troje izričito žele živjeti kod jednog roditelja, dok je mišljenje Centra suprotno te je skrbnica - saslušavši djecu i pročitavši mišljenje Centra- ipak odlučila prikloniti se Centru. Meni kao laiku to zvuči jako pristrano, jer odvjetnica nije uopće razgovarala sa roditeljima djece, jednog nije niti vidjela, a djeca su vrlo jasno verbalizirala što žele i zašto to žele.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da je to uobičajena praksa u Hrvatskoj budući da su i posebni zastupnici djece samo dio sustava i idu linijom manjeg otpora. Posebni zastupnici djece su po struci pravnici bez specifičnih znanja i edukacija o mentalnom zdravlju djece, privrženosti i sl. Trebalo bi vidjeti iz mišljenja kako je provedeno to saslušanje volje i mišljenja djece, koje je obrazloženje. Ono što morate znati jest da iskazana volja i mišljenje djece nisu obvezujući po sud, sud to ne mora prihvatiti, ali mora detaljno obrazložiti zašto ne prihvaća. Vama uvijek ostaje mogućnost prigovarati i mišljenju centra i mišljenju posebnog zastupnika djece ako imate dovoljno argumenata za tako nešto. Pa nisu mišljenja centara i posebnih zastupnika "sveto pismo" da im se ne može prigovarati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da su se posebni skrbnici tek pojavili kao posebno državno tijelo unazad dvije-tri godine, bilo je rasprave oko toga što je njihova uloga, i načelni zaključak je bio da su oni dužni, kao skrbnici i zastupnici djece, verbalizirati želje i izraziti volju djeteta koje se nije poslovno sposobno samo zastupati pred sudom. Tako da bi, načelno, skrbnici trebali izražavati volju djece. No njihovom stavu možete tek prigovoriti u sudskom postupku, i nema efektivnog pravnog lijeka protiv izraženog stava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija