Jump to content

Ovrha nekretnine od strane agencije


papigicamilica

Preporučene objave

Molim savjet..imala sam dva kredita koja sam prestala plaćati 2014 godine zbog gubitka zaposlenja.kasnije sam se zaposlila na nepuno radno vrijeme i primanja su mi nedostatna za osnovne potrebe.prošle godine su moja dugovanja prodana .Prije dva dana sam od odvjetnika koji zastupa svea ekonomi dobila obavijest da platim 38.000 kn u roku 4 dana,u protivnom će naravno pokrenuti ovrhu ,i napomenuli su kako će u slučaju nemogućnosti naplate iz primanja promijeniti predmet ovrhe te sjesti na nekretnine i ostalo.Ja živim u vlastitoj kući od 70 m2 koju sam mislila zaštiti na način da se rođaka upiše na hipoteku ili kao fiducijar.Molim recite što bi bilo najefikasnije učiniti u ovom slučaju. Također me zanima tema priznavanja duga..Što u mom slučaju znači priznavanje ili nepriznavanje  duga i kakve su posljedice?. Niti sa sveom niti sa B2 kapitalom nisam razgovarala uopće(2016 sam promijenila broj telefona) od kada je dug prodan.,niti sam im slala dopise. Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko je glavnica duga? Ako je manja od 20.000,00 kn, ovrha na nekretnini ne može se provesti; no i ako prelazi 20.000,00 kn, možete osporavati pokretanje ovrhe ako je to nekretnina u kojoj živite i ako je Vaš interes veći od interesa ovrhovoditelja (vidite čl. 80. b Ovršnog zakona). Nekretninu ne možete adekvatno zaštititi prebacivanjem na nekoga drugog, jer tada ovrhovoditelj može pokrenuti parnicu radi pobijanja pravne radnje dužnika, što bi Vam u konačnici samo proizvelo nove troškove, a ne bi polučilo željeni efekt.

O priznanju duga se puno govori jer priznanjem duga se prekida zastara i zastara počinje teći iznova. No dug se priznaje i radnjama - vršenjem otplate i sl. U Vašem slučaju mislim da nema učinka ako postoji ovršna isprava, jer je njima rok zastare 10 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako nekome darujete nekretninu da biste izbjegli namirenje vjerovnika, vjerovnik može podnijeti tužbu protiv Vas i onoga kome ste nekretninu, primjerice darovali, tražeći da se to raspolaganje nekretninom poništi i da se nekretnina vrati u Vaše vlasništvo kako bi se oni mogli namirivati, neovisno o tome kad je tražbina nastala, pa i kad je ovrha pokrenuta. Za to vrijede određeni rokovi podnošenja tužbe (1 godina ako se radi o naplatnom raspolaganju, a 3 godine ako se radi o besplatnom, računajući od darovanja, vidite odredbe čl. 66. i dalje Zakona o obveznim odnosima). Fiducija znači da bi s rođakom morali imati fiktivnu tražbinu (imate li povjerenja u nju da će Vam kasnije vratiti nekretninu, ili bi tražila da joj uplatite fiktivnu svotu?), a hipoteka ne sprječava ovrhu, i dalje ste Vi vlasnica. Hoću reći, nema potrebe da to radite, prijetnja ovrhom na nekretnini je u Vašem slučaju prilično prazna, po onome što pišete, pod uvjetom, također, da je nekretnina značajno vrjednija od duga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, papigicamilica je napisao:

imala sam dva kredita koja sam prestala plaćati 2014 godine zbog gubitka zaposlenja.kasnije sam se zaposlila na nepuno radno vrijeme i primanja su mi nedostatna za osnovne potrebe.prošle godine su moja dugovanja prodana .Prije dva dana sam od odvjetnika koji zastupa svea ekonomi dobila obavijest da platim 38.000 kn u roku 4 dana,u protivnom će naravno pokrenuti ovrhu ,i napomenuli su kako će u slučaju nemogućnosti naplate iz primanja promijeniti predmet ovrhe te sjesti na nekretnine i ostalo

Jeste sigurni da do danas nisu pokrenuli ovršni postupka preko javnog bilježnika i to općenito na imovini?  Ako nisu, onda nema govora o ovrsi na nekretnini, jer po zadnjim izmjenama i dopunama Ovršnog zakona ne ispunjavaju posebne uvjete za ovrhu na nekretnini.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To bi značilo da će predložiti ovrhu općenito na imovini, te da će po pravomoćnosti ovog rješenja pokušati izravnu naplatu dostavljanjem na Finu ili poslodavcu. Ukoliko se na ovaj način dug ne bi uopće podmirivao, tada mogu predložiti promjenu na nekretninu, a sud je odobrava samo ako ispune ove nove posebne uvjete za provedbu ovrhe na nekretnini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija