Jump to content

0.4 marihuane i 'omogućavanje trošenja droga'


Nina97

Preporučene objave

Lijep pozdrav!

Imam 21 godinu i nedavno sam 'pala' s malo manje od pola grama marihuane. Situacija je dosta zapetljana i zbilja mi je potrebna pomoć.
Naime, prijatelj i ja smo na festivalu pronašli paketić marihuane te smo ga zajedno odlučili skupiti i isprobati. S obzirom na to da sam žensko i mislila sam da su
manje šanse da će mene pretresati ako do toga i dođe, ja sam ta koja je sadržaj pospremila. S obzirom na to da ne znam motati, a i ne pušim cigarete pa u datom trenutku nisam imala duhan, 'posudila' sam rizle od osoba koje su u kampu bile smještene u blizini nas te sam pronađenu marihuanu izvadila i dala ju zajedno sa rizlama prijatelju koji je onda uz svoj duhan smotao joint. Ostatak marihuane sam ponovo pospremila. U trenutku pada, on je proslijedio joint meni, a kako sam ja vidjela da nam prilaze osobe s lampama, automatski sam bacila joint te ga nisam ni konzumirala. Pretresom je utvrđeno da je marihuana bila kod mene pa je stoga sve pripisano meni i na pozivu u državno odvjetništvo stoji kako sam optužena za kazneno djelo omogućavanja trošenja droga. Nismo konzumenti marihuane već smo ju probali svega 2-3 puta, marihuanu osobno nismo nikada nabavljali ili kupovali i nikada nismo kažnjavani. On nije dobio poziv niti ikakvo rješenje pošto je sve pripisano meni pa me sada zanima što i kako dalje. Problem je u tome da sam čitajući ostale teme po forumu, shvatila kako je kazneno djelo daleko gore od prekršajnog i kako su novčane kazne velike. Studentica sam i nemam dodatne prihode, ali ono najgore u svemu je što će mi u budućoj profesiji biti potrebna potvrda o nekažnjavanju, a ja se bojim da ju uz ovakav slučaj neću moći dobiti. Prilikom ispitivanja i snimanja, više mi je puta ponovljeno 'da, ali TI si njemu to DALA' te sam na pitanje o imovinskom stanju rekla da je 'dobro'. Nisam znala što kokretno sve to znači, a činjenica je da nemam novaca, a ono što mi roditelji posjeduju i ulažu u mene i moj fakultet, ne mogu nazvati dovoljno dobrim da bi mi poslužilo za moje nepromišljene gluposti i kazne.
Postoji li način na koji ja mogu i dalje dokazati da NISAM nikoga tjerala na konzumaciju ili mu omogućavala konzumiranje nečega što se može nazvati 'mojim' samo zato što je kod mene bilo pohranjeno, ali je zajedno pronađeno te je odluka o konzumiranju zajednička. Da se razumijemo, nije mi u cilju uvaliti frenda u probleme već ga spominjem samo kako bih pobliže objasnila situaciju u kojoj smo se oboje našli.

Molim vas za bilokakav savjet ili komentar!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 31 minuta, sivko je napisao:

Pošto je bilo kod tebe ti si posjednik.ako ne uvaljuješ frenda onda ti odgovaraš.U zatvor nećeš.Moraju i optužnicu podignut a ionako ćeš sve to i sucu ponovit.

Što to sve znači za mene? Hoću li i koliku novčanu kaznu dobiti? I ono što se tiče potvrde o nekažnjavanju, može li se dogoditi da neću moći obavljati posao za koji trenutno studiram jer neću moći izvaditi potvrdu o nekažnjavanju?

I ovo što ste napisali 'ako ne uvaljuješ frenda', bi li pomoglo ako bi on dao istu izjavu ponovo, da je sve bilo zajedničko i nisam mu omogućila trošenje već je sve bilo prema zajedničkom dogovoru?
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, nažalost, ovo se gleda kao kazneno djelo, neovisno o tome o kojoj količini se radi. Možemo pričati o tome kako je to prestrogo, ali trenutno naš zakonodavac odlučuje trenirati strogoću na drogama.

Novčane kazne ne bude, to je rezervirano za prekršaj, u vašem slučaju ići će kazneni postupak i kazna bude uvjetna osuda, moja procjena je 6-8 mjeseci uvjetno na 1 ili max. 2 godine.

Za imovinsko stanje, ionako bude bitno ono što ćete reći na sudu, i gleda se isključivo osobno imovinsko stanje, ne ono roditelja ili nekog drugog vama bliskog. Studenti u pravilu, osim ako ne rade neke unosne poslove ili su dobili na Eurojackpotu ili veliko nasljedstvo, imaju loše financijsko stanje.

Potvrda da se ne vodi kazneni postupak biti će, kako Sivko kaže, čista po okončanju postupka, a sam postupak, uz vaše priznanje, bude riješen ekspresno (osim ako ste baš u ZG, di je gužva). Što se tiče problema sa zapošljavanjem u budućnosti, to zavisi što se točno studirate i postoji li neki zaseban propis, koji posebno regulira uvjete zapošljavanja (tipa oružane snage, prosvjeta/školstvo, državna služba i sl.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija