Jump to content

Vrijednost


spzg1234

Preporučene objave

1. Mala - do 1.000,00 kn (uključujući i taj iznos), velika - preko 60.000,00 kn (baš mora prek). Sve regulira čl. 87. st. 29. i 30. KZ-a.

2. Ovo je jako dobro pitanje budući odredba čl. 52. st. 5. KZ-a sudu daje dispoziciju da za produljeno kazneno djelo izrekne počinitelju kaznu, koja je za polovicu veća od gornje mjere kazne propisane za konkretno kazneno djelo, pazeći jasno pritom, da se ne premaši gornja mjera propisana za tu vrstu kazne.

Kako zastarni rok ovisi primarno o zapriječenoj kazni, tada sam mišljenja da kod izračuna točnog roka zastare, treba uzeti u obzir i tu mogućnost "povišenja" kazne, stoga bi zastarni rok za kvalificirani oblik pronevjere iznosio 25 godina (umjesto 20 budući je za citirano djelo predviđena kazna u trajanju od 1-8 godina, no uz primjenu odredbe čl. 52. st. 5. KZ-a, ona se penje na 12 godina, pa dolazi do "prelaska" u viši zastarni rok), dok bi za privilegirani oblik u svakom slučaju, zastarni rok iznosio 10 godina (budući je za isti oblik djela predviđena kazna zatvora do 2 godine, a uz ovo "povišenje" može ići do 3, no tu ne dolazi do "prelaska" u viši zastarni rok, jer je granica baš na 3 godine).

Jasno, ovo je samo moje mišljenje i nemam sudsku praksu da ga "poduprem", ali ste načeli vrlo dobru temu, o kojoj, po mojim saznanjima, dosad još i nije bilo izjašnjavanja sudske prakse, ponajviše zbog činjenice da smo aktualnim KZ-om uveli tzv. jedinstvenu zastaru, pa nije još prošlo dovoljno vremena da se takvo pitanje pojavi. Ali sam siguran da će se pojaviti kad-tad. Odlično uočeno. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To vam onda zavisi, imajući u vidu odredbu čl. 52. st. 4. KZ-a, o tome bi li zbroj pribavljene koristi, a koja je ostvarena osnovnim oblikom prešao cifru od 60.000,00 kn ili bi ostao do nje.

Ukoliko prijeđe, produljeno djelo se označava kao kvalificirani oblik (znatna imovinska korist), ukoliko bi ostao do vifre od 60.000,00 kn, produljeno djelo se označava kao osnovni oblik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osnovni ili temeljni ili izvorni oblik je onaj u kojem se to djelo, u pravilu najčešće, javlja.

Kvalificirani i privilegirani oblici su ništa drugo doli opet ostvaren osnovni oblik, ali uz dodatne okolnosti, koje taj oblik čine težim (kvalificirani) ili blažim (privilegirani).

Konkretno, kod pronevjere - stavak 1. je osnovni oblik, stavak 2. kvalificirani, a stavak 3. privilegirani.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija