Jump to content

Kaznena odgovornost


seaman33

Preporučene objave

Koliko je meni poznato, Downov sindrom ima svoje gradacije (odnosno nije svaka osoba s navedenim poremećajem identična po pitanju percepcije svijeta i mogućnosti shvaćanja značenja svojeg postupanja te vladanja vlastitom voljom), stoga, kako i Drot piše, svaki slučaj je svijet za sebe i ukoliko postoji sumnja, biti će potrebno provesti vještačenje da se utvrdi je li dotična osoba u vrijeme ostvarenja protupravnog djela bila neubrojiva ili bitno smanjeno ubrojiva.

O ishodu vještačenja zavisi daljnji postupak, pa i posljedice u slučaju osuđujuće (utvrđujuće) presude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pazite, svakome se može suditi, jedino, ovisno o ishodu psihijatrijskog vještačenja glede pitanja (ne)ubrojivosti, ostaje pitanje na koji način će postupak biti proveden, kakva će biti presuda, moguće sankcije i posljedice.

Neubrojiva osoba nije kriva i samim time ne može biti osuđena niti kažnjena, ali može se utvrditi da je počinila djelo u neubrojivim stanju, a onda ovisno o nalazu i mišljenju vještaka o njezinoj opasnosti na slobodi pro futuro, odrediti prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi radi provođenja liječenja ili psihijatrijsko liječenje na slobodi.

Ova dijagnoza koju ste naveli može biti jedan od biopsiholoških indikatora neubrojivosti, ali i smanjene ubrojivosti, sve ovisno o nalazu i mišljenju vještaka. O pitanjima ovakve naravi ne možemo pričati paušalno i a priori decidirano, jer su sve samo ne to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poanta u najkraćoj crti. Na to se pitanje ne može odgovoriti u općenitom smislu jer je svaki slučaj suviše specifičan. U svakom postupku, glede neubrojivosti, koja nije samoskrivljena ili drugih pitanja vezano uz ubrojivost, svakako zadnju riječ daje vještak stručnjak. Bolesna osoba nije kriva, šalje se na liječenje. Dijete do 14 može bit krivo, ali neće biti odgovorno. Bolesna osoba nije kriva. Ali će svakako imati "posljedicu" u vidu obaveznog liječenja.

uređeno: od atomic95
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija