Jump to content

čudo

Korisnik
  • Broj objava

    466
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    8

Sve što je čudo objavio

  1. Interesantna tema. Što se događa ako u toj situaciji vozilo prouzroči saobraćajni udes? Kako u tom slučaju reagira osiguranje? Ugovaratelj je mrtav. Veže li se osiguranje na osobu ili na vozilo? Što ako se ostali nasljednici (ako ih ima) protive da samo jedan nasljednik korosti vozilo?
  2. Znači, polovina kuće legalna, a ipak nije. Razumijem, zahvaljujem na odgovoru, tako je kako je i to je to.
  3. Meni kao laiku, jednostavno nije jasno da se na temelju valjane građevinske dozvole ne može upisati ono što je po njoj izgrađeno (prvi kat), a da nelegalno ostaje ono što je naknadno bez dozvole izgrađeno, već da cijela kuća je trenutno nelegalna. Jednostavno mi nije jasno.
  4. Ja sam Rješenje na žalbu Poreznoj upravi čekao tri godine.
  5. To podrazumjeva da joj vi sada za života darujete (dajete) vašu imovinu i ona u tom trenutku postaje vlasnik te Vaše imovine, a Vi ostajete bez nje.
  6. Slažem se s LjuboZG, jer kada čovjek ostari, nije mu ništa važno, ni koliko kuća ima, ni koliko je materjalnih stvari stvorio, samo žali za nekim lošim postupcima i lošim odnosima. Naravno, ako je normalan.
  7. Jedino bi se trebalo čuvati Ugovora o doživotnom uzdržavanju, sve stečeno njime spada pod bračnu stečevinu, ako sam dobro razumio?
  8. Srdačno zahvaljujem na odgovoru. Ništa ne mijenja činjenica što je donji kat kuće izgrađen prije 19.lipnja 1991. godine?
  9. Kada je ovo za Legalis komplicirano, najbolje ništa ne poduzimati po tom pitanju🙈
  10. Poštovanje Situacija je slijedeća, naslijedio sam jednu kuću, ali ona nije upisana ni u katastar ni u zk.. Idemo po redu.Moji preci su u dogovoru sa susjedom dvije duge a uske čestice zemlje podijeli na način tako da bi i jedan i drugi dobili čestice na kojima se može graditi kuća. Moj predak i na tako uskoj a dugoj čestici 1970. godine dobiva građevinsku dozvolu i gradi kuću, ali praktički u naravi je to na dvije čestice shodno dogovoru sa susjedom. Kasnije, bez ikakvih dozvola, gradi još jedan kat kuće. Ja, i nasljednici te druge čestice radimo geodetski elaborat sa parcelacijom i prijavnim listom i to je provedeno kroz katastar i zk.. U geodetskom elaboratu je i ucrtana moja kuća, ali naravno ne i u katastru i u zk., što je i logično već se novoformirana čestica vodi kao uređeno zemljište. Čestica je geodetskim elaboratom zadržala isti broj kao i u građevinskoj dozvoli. Pitanje je, mogu li na temelju ove situacije, postojećeg geodetskog elaborata i građevinske dozvole u katastar i zk. upisati bar ono što je legalno izgrađeno, i ako da, na koji našin? Hvala na odgovoru.
  11. A na agentici ostaje da to prihvati, i riskira da napravi sve obaveze a gospođa u zadnji čas promjeni oporuku i ostane bez ičega, a Ugovorom o doživotnom gospođa riskira da nakon potpisa Ugovora ne dobije od agentice sve obaveze iz ugovora, i tu je po meni ta "igra". Riskantno.
  12. Lijep primjer zahvale, i obećanja povratne informacije👍
  13. Hvala na odgovoru. Doista bi bilo interesantno sa sigurnošću znati koji su dokumenti pogodni za PIP u novonastaloj situaciji, to bi korisnicima Legalisa bila jako korisna informacija. Kada sam o ovom razmišljao malo dublje, shvaćam koliki sam sretnik i čini mi se da sam "uhvatio zadnji vlak" i uknjižio PIP-om skoro svu naslijeđenu imovinu prije spomenute odluke Vrhovnog suda🙈
  14. Poštovanje Jako interesantna tema. Mene sada interesira čemu sada uopće služi PIP, jer, ako se u njemu ne može dokazivati vlasništvo dosjelošću, kako u njemu dokazati vlasništvo? Da osoba ima bili koji dokument u kojem su pravni prednici stekli vlasništvo, zar onda nasljednik jednostavno s njim ne bi mogao otići u ZK odjel, i Rješenjima o nasljeđivanju od tog pravnog prednika do njega direktno upisati vlasništvo? Zahvaljujem na pojašnjenju struke
  15. Sretan Božić svima koji su na bilo koji način vezani za Legalis, naravno, u prvom redu adminima koji nesebično pomažu, a i svima koji to čine. Koristim priliku da se zahvalim svima koji su dali savjet, a nisu od tih korisnika dobili ono....hvala. Hvala im. I još jedno veliko hvala što je Legalis u meni probudio zainteresiranost za pravom, a nisam znao da to imam. Kada bi se drugi puta rodio, znam, bio bih odvjetnik.
  16. Poštovanje Da ne otvaram novu temu, interesira me, ako djed daruje ili oporučno ostavlja dio imovune unuku, a unuk je maloljetan, tko plaća porez na poromet nekretninama? Unaprijed hvala na odgovoru.
  17. Evo pročitajte, ovo je član foruma Kronična stranka odgovorio u jednoj temi sličnoj Vašoj: Matični ured dužan je pribaviti sve dostupne podatke o imovini umrloga radi pripreme smrtovnice koju dostavlja sudu. Sud i javni bilježnik dužni su također pribaviti takve podatke, npr. upitom nadležnom z.k odjelu. Međutim, nisu dužni istraživati na svim mogućim mjestima izvan uobičajenih javno dostupnih izvora (na prvom mjestu gruntovnica). Npr. ni matičar ni sud ne moraju znati da je umrli imao imovinu na podrčju različitih sudova, dakle gruntovnica. Također ne postoje nikakve sankcije ako njihovi podaci budu nepotpuni, osim ako ne dokažete da su bili posebno nemarni u odnosu na neke opće norme, što je u praksi nemoguće. Teret pribavljanja sve potrebne dokumentacije je na nasljednicima. U krajnjoj liniji, oni jedini imaju interes da ta dokumentacija bude potpuna. Mislim da na sasvim načelnoj razini potpuno pogrešno razmišljate. Svatko se sam treba brinuti o svojoj imovini što bolje može, to ga i čini vlasnikom, a vlasnikom nasljedne imovine nasljednik postaje u trenutku smrti ostavitelja. Država Vam je dužna pružiti kvalitetan servis tako da Vam omogući da svoja vlasnička prava što jednostavnije i brže ostvarite, ali Vam nije ni mama ni tata niti bi to smjela biti. Uz to, ako postupak ne bude proveden kako valja, što ćete imati od toga što ćete moći nekoga proglasiti krivim za to. Vjerujem da jako dobro, kao i svi, znate kako sustav (ne) funkcionira i zato pažljivo vodite računa o svojim interesima umjesto da to očekujete od drugih. Citira
  18. Ostavinsku raspravu vodi Javni bilježnik, kao povjerenik suda i kada mu sud povjeri vođenje ostavinske rasprave dade bilježniku i rok za provođenje iste. Ako znate koji je bilježnik prema mjestu prebivališta nadležan za vođenje ostavinske, možete kod njega provjeriti kada će ista biti.
  19. Nema na čemu. Naime, svatko može svojom imovinom raspolagati kako on želi. Zašto sam pitao na koji je način imovina prenesena na jedno dijete, zato, ako je sva imovina prenesena darovnim Ugovorom, onda je povrijeđeno pravo na nužni dio, i onda dijete kojem je na taj način povrijeđeno pravo na nužni dio može sudskim putem tražiti svoj nužni dio, ali tek nakon smrti roditelja. Ako je pak sva imovina na jedno dijete prenesena na primjer Ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju, onda sva ta imovina nakon smrti roditelja ne sačinjava ostavinsku masu i nije predmet ostavine, jer se Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju smatra pravnim poslom, te u tom slučaju ostali nasljednici nemaju pravo na nju, niti na nužni dio. Zato, provjerite u z.k. odjelu na koji način je imovina prenesena na jedno dijete, da bi znali o čemu se tu radi.
  20. Način na koji se imovina uknjižila na to dijete možete saznati u nadležnom z.k.odjelu (gruntovnici), jer su zemljišne knjige javne i možete taj podatak zatražiti. To je prvi korak. Moguće je da se to odradi bez saglasnoti drugog djeteta. Način na koji se uknjižba provela određuje daljnje mogućnosti
  21. Na koji način su roditelji prepisali svu imovinu na jedno dijete?
  22. Njima se ne žuri. Vaše je vlasništvo čisto upisom u Zemljišne knjige, vi ste vlasnik, to je najvažnije. Posjedovno stanje će se urediti.
  23. Ništa se ne brinite, zemljišnoknjižni sud,tj. nadležni z. k. odjel po službenoj dužnosti šalje katastru promjenu.
  24. Nisam pravnik, i nadam se da će netko od njih dati Vam odgovor u smislu, može li se za naknadno pronađenu imovinu doći pred Javnog bilježnika s dogovorom o raspodjeli kuće da odmah Vi naslijedite 1/3, a sestra 2/3, i tako izbjegnete pravne radnje kojim bi te bili opterećeni porezom. Za redovnu Otavinsku raspravu, dogovor nasljednika je moguć.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija