Jump to content

Logo2.jpg.df467c50602ed1173e41130f1129f825.jpg   XXXI. REDOVNO SAVJETOVANJE " AKTUALNOSTI KAZNENOG PRAVA U SVJETLU ODLUKA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE"

Hrvatsko udruženje za kaznene znanosti i praksu od 6. do 8. prosinca 2018. održava svoje 31. redovno savjetovanje pod nazivom "Aktualnosti kaznenog prava u svjetlu odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske". Savjetovanje će se ove godine održati u Remisens Premium Hotelu Kvarner.

Program savjetovanja, prijavnicu, kontakte, kao i druge detalje vezane uz Savjetovanje, možete preuzeti u dokumentu: Program - Opatija 2018.

G-man

Moderator
 • Broj objava

  19496
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  181

G-man je zadnji put osvojio dan studeni 7

G-man objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

8 pratitelja

O G-man

 • Rang
  Moderator

Nedavni posjetitelji profila

21465 pregleda profila
 1. Kaznena odgovornost

  OK, djeca su druga priča, jer kod njih se ne postavlja pitanje (ne)ubrojivosti, već kazneno-pravne odgovornosti, a ona se stječe sa 14. rođendanom.
 2. Ovrha-kazneni postupak

  Ma sve OK, nisam to napisao u docirajućem smislu, već da u situaciji kada druga strana ne želi imati nikakvih kontakata s vama, a način ispunjenja obveze kako je određen sudskom odlukom nije moguć, ne možete onda pustiti status quo i očekivati da će se to riješiti samo od sebe ili da neće biti posljedica. Treba reagirati samonicijativno, i to preko suda u vašem slučaju. Samo to sam htio reći.
 3. Kaznena odgovornost

  Pazite, svakome se može suditi, jedino, ovisno o ishodu psihijatrijskog vještačenja glede pitanja (ne)ubrojivosti, ostaje pitanje na koji način će postupak biti proveden, kakva će biti presuda, moguće sankcije i posljedice. Neubrojiva osoba nije kriva i samim time ne može biti osuđena niti kažnjena, ali može se utvrditi da je počinila djelo u neubrojivim stanju, a onda ovisno o nalazu i mišljenju vještaka o njezinoj opasnosti na slobodi pro futuro, odrediti prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi radi provođenja liječenja ili psihijatrijsko liječenje na slobodi. Ova dijagnoza koju ste naveli može biti jedan od biopsiholoških indikatora neubrojivosti, ali i smanjene ubrojivosti, sve ovisno o nalazu i mišljenju vještaka. O pitanjima ovakve naravi ne možemo pričati paušalno i a priori decidirano, jer su sve samo ne to.
 4. Otudjena pokretna imovina

  Nema problema. Sretno! Lp
 5. Ovrha-kazneni postupak

  Ako je doista tako, to je po meni veliki propust. Kada već oštećenik odbija svaki kontakt, trebalo je od suda zatražiti da dostavi novi broj računa ili podmiriti obvezu preko sudskog pologa. Još uvijek to možete napraviti. Ma neće doći do zatvora, uvjeren sam. No, bez uvrede, ali niste ni vi posve nevini u toj priči, ako su stvari takve kakvima ih opisujete, trebalo se obratiti sudu kako sam gore iznio. Rok kušnje je jedna godina i njegovim protekom, uvjetna nestaje. Jedno od elementarnih prava svakog okrivljenika je pravo na uvid u spis. Ono istina, zbog određenih razloga iznimno može biti ograničeno, ali ne i nakon što je predmet pravomoćno okončan. Zatražite prijam kod predsjednika riječkog suda.
 6. Pitanje kaznene odgovornosti?

  Znam za presudu za cca stotinjak patrona i stotinjak metaka gdje je odlučeno da se radi o većoj količini, no ta je presuda malo starijeg datuma. Po meni, ako se komadi mjere u stotinama, nema sumnje da se radi o većoj količini, no gdje je točna linija razgraničenja - nije mi poznato.
 7. Otudjena pokretna imovina

  Ukoliko prijavljujete krađu, vodite računa da se, budući ste sestre, navedeno kazneno djelo progoni privatnom tužbom. Jedini realan način, ako već razgovorom i razumom ne možete ništa postići, jeste da se proba raskinuti ugovor, ali to će imati svoju cijenu, tim više što će operater vrlo teško povjerovati u vašu priču imajući u vidu da ste sestre i još k tome živite u istoj zgradi.
 8. Kaznena odgovornost

  Koliko je meni poznato, Downov sindrom ima svoje gradacije (odnosno nije svaka osoba s navedenim poremećajem identična po pitanju percepcije svijeta i mogućnosti shvaćanja značenja svojeg postupanja te vladanja vlastitom voljom), stoga, kako i Drot piše, svaki slučaj je svijet za sebe i ukoliko postoji sumnja, biti će potrebno provesti vještačenje da se utvrdi je li dotična osoba u vrijeme ostvarenja protupravnog djela bila neubrojiva ili bitno smanjeno ubrojiva. O ishodu vještačenja zavisi daljnji postupak, pa i posljedice u slučaju osuđujuće (utvrđujuće) presude.
 9. Pravo oštećenika nakon podnošenja kaznene prijave

  Vidite odredbe čl. 183-184a ZKP-a.
 10. Izuzeće državnih odvjetnika i sudaca

  Svi ovi slučajevi potpali bi pod razloge otklona kao varijante (blaže) izuzeća, a tamo ne postoji obveza samog suca da prekine s radom, već samo obveza da obavijesti predsjednika suda o tome, pa će on vidjeti dalje. Naravno, stranke i same mogu staviti zahtjev za izuzeće, u kojem slučaju sudac ima obvezu prestati s radom na predmetu, jedino ako se izuzeće traži po osnovi otklona, može poduzimati radnje za koje postoji opasnost od odgode. Jasno, ne treba ni spominjati kako je svaki slučaj svijet za sebe. Po meni, validna osnova za otklon. Također validna osnova za otkon. Ovo, po meni zavisi od načina na koji je brak prestao i vremena koje je proteklo od prestanka braka, iako isto više vuče prema otklonu. Realno, nije mi ni poznato da li postoji neka relevantna praksa, koja bi bila javno dostupna imajući u vidu da ovo zapravo i nisu odluke o meritumu, već odluke koje se tiče upravljanja postupkom, a treba spomenuti i činjenicu nepostojanja prava žalbe na rješenje predsjednika suda. Jedino ako bi si čovjek uzeo vremena i bio dovoljno uporan pa tražio odluke viših sudova, gdje je žalbom na presudu ujedno napadnuto i rješenje predsjednika suda o zahtjevu za izuzeće. Također, valja spomenuti kako se isključenje kao varijanta izuzeća, kao apsolutno bitna povreda odredaba kaznenog postupka, spominje u odredbi čl. 468. st. 1. t. 2., a na nju viši sudovi čak nisu ni dužni paziti ex offo, što je u jednu ruku razumljivo, jer odakle njima takvi podaci, no možda ne bi bilo loše propisati neku pojačanu odgovornost suca u tim slučajevima, kada je bio upoznat o postojanju razloga isključenja kao varijante izuzeća, ali namjerno nije ništa poduzeo po tom pitanju (no opet, koliko realno ima takvih slučajeva?). S druge strane, otklon kao varijanta izuzeća, ispada da bi ulazio u tzv. relativno bitne povrede odredaba kaznenog postupka.
 11. Ovrha-kazneni postupak

  Ovdje treba razlikovati rok kušnje odnosno vrijeme provjeravanja glede uvjetne osude i rok za ispunjenje posebne obveze određene u sklopu uvjetne osude kao tzv. dvostruki uvjet. Kako se ovdje radi o relativno malom iznosu za koji je određena obveza povrata, nema šanse da u presudi nije specificiran rok za povrat (moja procjena je 1-3 mjeseca, računajući od pravomoćnosti presude). Inače, teoretski je moguće da rok za udovoljenje posebnoj obvezi iznosi koliko i rok kušnje, ali ponavljam kako u ovom slučaju to nije tako, imajući u vidu iznos (da se primjerice radi o desecima tisuća kuna ili još i više, onda da, ovako ne). Kako je rok za povrat protekao, oštećenik je krenuo u prisilnu naplatu, u koju, uzgred rečeno i ne bi mogao ući, da još traje rok za dobrovoljno podmirenje obveze. Što se mogućnosti opoziva uvjetne osude tiče, a zbog neudovoljenja posebnoj obvezi povrata, ta mogućnost postoji, ali po meni, nije previše realna. S druge strane, obveza je obveza i morat ćete je kad-tad ispuniti, pogotovo sada sa ovrhom.
 12. Ključna razlika je u kategoriji oružja, kao što je rečeno. Kalašnjikov, uzi i sl. - kazneno. Penkala-pištolj ili neko slično "prikriveno" oružje - kazneno. Veća količina, pa makar i legalnog oružja - kazneno. Oružje za koje se može dobiti dozvola ili je osobi dozvola istekla - prekršajno, osim ako to oružje izrađujete radi prodaje ili prodajete, jer onda opet ide kazneno. Mislim da je čl. 331. KZ-a dobro specificirao opis djela.
 13. EU uhidbeni nalog

  Nema vam tu neke statistike po vrstama kaznenih djela, ako su ostvareni uvjeti, izdat će se EUN, a tada je na državi u kojoj se okrivljenik nalazi da ispita da li se i po njenom zakonu, može (mora) odobriti izručenje ili ne.
 14. Utaja mobitela

  Najbolji savjet.
 15. Dosje

  Mislim da je ovdje najelegantnije rješenje prijava Unutarnjoj, pa neka ta "visoko pozicionirana kuma" obrazlaže svoje navodne postupke ljudima koji neće biti intimidirani njome. Iako, vodite računa da ova druga osoba možda laže. Ostalo vam je u domeni privatnog progona, za što vam sugeriram angažman odvjetnika kaznenjaka.
×