Jump to content

G-man

Moderator
 • Broj objava

  18994
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  169

G-man je zadnji put osvojio dan rujan 16

G-man objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

5 pratitelja

O G-man

 • Rang
  Moderator

Nedavni posjetitelji profila

20027 pregleda profila
 1. Pad s malo trave

  Gotovo sigurno se radi o ovome što Drot piše (nema paušala, ali ostaju drugi troškovi), no bolje provjeriti.
 2. Vrijednost

  Osnovni ili temeljni ili izvorni oblik je onaj u kojem se to djelo, u pravilu najčešće, javlja. Kvalificirani i privilegirani oblici su ništa drugo doli opet ostvaren osnovni oblik, ali uz dodatne okolnosti, koje taj oblik čine težim (kvalificirani) ili blažim (privilegirani). Konkretno, kod pronevjere - stavak 1. je osnovni oblik, stavak 2. kvalificirani, a stavak 3. privilegirani.
 3. Svjedočenje

  Nazovite suca koji vodi predmet, objasnite o čemu se radi i zatražite novi termin, koji će vam biti prihvatljiv. Problema ne bude bilo.
 4. Pravo na godišnji odmor

  U tom slučaju, ukoliko radni odnos doista prestane sa 16/10, ostvarit ćete pravo na razmjeran dio GO-a u trajanju od 6/12 punog GO-a (dakle pola GO-a). Što se rasporeda korištenja GO-a tiče, to je domena poslodavca, koji ga donosi vodeći pritom računa primarno o rasporedu poslova i opterećenju te podredno, koliko je to moguće, željama radnika. Porazgovarajte s poslodavcem o tome i vidite možete li iskoristiti dane GO-a, a ukoliko to iz nekih razoga ne bu bilo moguće, sve te dane neiskorištenog GO-a, poslodavac će vam biti dužan platiti.
 5. Pravo na godišnji odmor

  Oba ova ugovora su sa istom firmom (poslodavcem)?
 6. Vrijednost

  To vam onda zavisi, imajući u vidu odredbu čl. 52. st. 4. KZ-a, o tome bi li zbroj pribavljene koristi, a koja je ostvarena osnovnim oblikom prešao cifru od 60.000,00 kn ili bi ostao do nje. Ukoliko prijeđe, produljeno djelo se označava kao kvalificirani oblik (znatna imovinska korist), ukoliko bi ostao do vifre od 60.000,00 kn, produljeno djelo se označava kao osnovni oblik.
 7. Prekid izvršenja kazne zatvora_rođenje djeteta

  Ako se radi o prekidu, rok, kako za žalbu, tako i za odluku po žalbi, je vrlo kratak - 3 dana, pa se možda krivo izrazio. Pomoglo bi da imate odluku suda.
 8. dodjela kaznenog predmeta drugom sucu

  I to, naravno, nije primjereno ponašanje. Tim više je bolje po vas da su je maknuli. Ovo je sramotno, jer čak i u ZG-u, u najopterećenijoj referadi, bi se održala barem jedna rasprava u tom periodu. Pišite požurnicu i predstavku na rad sutkinje predsjedniku suda (možete i dopis predsjedniku višeg suda, pa i VSRH-a da se skrene pozornost).
 9. Vrijednost

  To je osnovni oblik djela, znači počevši od 1.000,01 pa do 60.000,00 kn.
 10. Prekid izvršenja kazne zatvora_rođenje djeteta

  Nema nikakve gnjavaže i hvala vama na povratnoj informaciji. Ukoliko se radi o prekidu izdržavanja kazne, ipak moram naglasiti da žalba zadržava izvršenje rješenja temeljem odredbe čl. 156. st. 3. ZIKZ-a. Moguće da se onda radi o nečem drugom?
 11. Zahtjev za pokretanje izvanrednog pravnog lijeka VSRH

  Govorite o kaznenom ili parničnom postupku?
 12. Vrijednost

  1. Mala - do 1.000,00 kn (uključujući i taj iznos), velika - preko 60.000,00 kn (baš mora prek). Sve regulira čl. 87. st. 29. i 30. KZ-a. 2. Ovo je jako dobro pitanje budući odredba čl. 52. st. 5. KZ-a sudu daje dispoziciju da za produljeno kazneno djelo izrekne počinitelju kaznu, koja je za polovicu veća od gornje mjere kazne propisane za konkretno kazneno djelo, pazeći jasno pritom, da se ne premaši gornja mjera propisana za tu vrstu kazne. Kako zastarni rok ovisi primarno o zapriječenoj kazni, tada sam mišljenja da kod izračuna točnog roka zastare, treba uzeti u obzir i tu mogućnost "povišenja" kazne, stoga bi zastarni rok za kvalificirani oblik pronevjere iznosio 25 godina (umjesto 20 budući je za citirano djelo predviđena kazna u trajanju od 1-8 godina, no uz primjenu odredbe čl. 52. st. 5. KZ-a, ona se penje na 12 godina, pa dolazi do "prelaska" u viši zastarni rok), dok bi za privilegirani oblik u svakom slučaju, zastarni rok iznosio 10 godina (budući je za isti oblik djela predviđena kazna zatvora do 2 godine, a uz ovo "povišenje" može ići do 3, no tu ne dolazi do "prelaska" u viši zastarni rok, jer je granica baš na 3 godine). Jasno, ovo je samo moje mišljenje i nemam sudsku praksu da ga "poduprem", ali ste načeli vrlo dobru temu, o kojoj, po mojim saznanjima, dosad još i nije bilo izjašnjavanja sudske prakse, ponajviše zbog činjenice da smo aktualnim KZ-om uveli tzv. jedinstvenu zastaru, pa nije još prošlo dovoljno vremena da se takvo pitanje pojavi. Ali sam siguran da će se pojaviti kad-tad. Odlično uočeno.
 13. dodjela kaznenog predmeta drugom sucu

  Pitam iz razloga, jer iako to nitko nikad neće službeno reći - kazneni predmeti po privatnim tužbama su predmeti drugog reda, što znači da se velik broj sudaca njima bavi kada nađu vremena. A nije baš da ga tako često nađu, pa tu onda ažurnost u postupanju ponajviše ovisi o tužitelju. Sve i da predmet ode u zastaru, neće biti neke velike špotancije.
 14. Osobno uvjetovani otkaz

  Pogoršanje zdravstvenog stanja je posljedica nečega što se desilo na radu ili nevezano uz to? Jeste li još na bolovanju?
 15. Pravo na godišnji odmor

  Što se bivšeg poslodavca tiče, GO ostvaren za vrijeme trajanja radnog odnosa kod njega, trebala ste ili iskoristiti prije kraja radnog odnosa ili vam je trebao isplatiti naknadu za neiskorišteni dio GO-a. Ovo potonje, smatram da možete još uvijek ostvariti, jer se radi o novčanom potraživanju, koje zastarijeva u roku 5 godina. Što se novog pslodavca tiče, ako će radni odnos prestati na dan 04/10, ostvarujete pravo na razmjerni dio GO-a u trajanju 4/12 punog GO-a, što će reći da, ukoliko vam je puni GO 20 dana, ostvarit ćete pravo na 7 dana GO-a.
×