Jump to content
korisnik_l

Davanje auta osobi koja nema vozačku

Preporučene objave

Poštovani,

 

Pred par dana posudio sam od prijatelja auto kako bi mogao do trgovine.U međuvremenu se pojavio kolega sa kojim radim i zamolio me da on vozi (iako maloljetan i bez vozacke dao sam mu krug pošto znam da na toj cesti nikad nema policije). Vračajući se nazad, sletili smo sa ceste i nastala je materijalna šteta na autu.Kad je došla policija meni su napisali kaznu od 1.000,00 kn jer sam dao vozilo na upravljanje osobi za koju sam znao ili sam morao znati da nema pravo upravljati vozilom ( Zakon o ZSPC članak 229. stavka 2) . Uredno sam platio 2/3 i jučer mi je došlo Rješenje o ispravku obaveznog prekršajnog naloga u kojem stoji da su oni greškom upisali 1.000,00 kn a trebalo je 3.000,00 kn.

Nadalje,kad sam malo bolje pogledao prekršajni nalog uočio sam neke nepravilnosti.

U nalogu stoji kako sam taj dan ja bio vozač ( zaokruženo ) a da je vozilom upravljao XX koji nije stekao pravo na upravljanje motornim vozilom.
Također, njegov datum rođena je krivo napisan.

Dok kod Rješenje o ispravku obaveznog prekršajnog naloga, stoji da se može žaliti. a piše " Protiv ovog Riješenja dopuštena je posebna žalba.Žalbu mogu podnijeti ovlaštene osobe u roku od 8 (osam) od dostave u dva istovjetna primjera, sukladno čl.192 st. 1. i 2. Prekršajnog naloga."

Tako da kad bi se covjek pravio lud, možda se imam  pravo žaliti 8 godina,mjeseci....? Pošto nije navedeno čega.

 

Sad moje pitanje,

Da li se isplati žaliti, kakve su mi šanse da mi sud poništi kaznu?

Unaprijed se zahvaljujem.
 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Šanse su ti nikakve da ti poništi kaznu, jer ove greške nisu bitne za sam prekršaj i daju se ispraviti naknadno u postupku.

Isplati se žaliti jedino na visinu kazne (uz priznanje, kajanje, olakotne okolnosti...) i zamoliti da ti smanje kaznu, jer obično smanjuju (u ovom slučaju vjerojatno na 1000-1500 kn), pa imaš pravo plaćanja 2/3 te konačne kazne (mogući su i troškovi od parsto kuna).

Jesi li ranije kažnjavan?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani ! Žalbu obavezno napisati i dostaviti u roku od 8 (osam) dana (čl.191.Prekršajnog zakona).

Poslikati Obavezni prekršajni nalog, dokaz o uplati i Rješenje o ispravci prekršajnog naloga i staviti u prilog Žalbe. Policajci su napisali kaznu po čl.229.st2. koja je bila na snazi do 31.07.2019.g., a pošto je od 01.08.2019.g. na snagu stupio novi ZSPC policajci su omaškom primjenili stari zakon.

Po meni vi ste svoju obvezu ispunili plaćanjem 2/3 kazne i 100 kn troškova, a totalna je ludost Rješenje o ispravku jer ispada da ste platili kaznu prije nego vam je uručen Ispravak. A sve teće od uručenja.  Dobiti ćete nakon žalbe sigurno povoljno riješenje.

Moje mišljenje... S poštovanjem.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×