Jump to content
dzagorac

pravo služnosti

Preporučene objave

Poštovani, 

Stanje na terenu izgleda kao na slici, ne znam je li to bitno za donošenje bilo kakkvih odluka, ali sam svejedno priložio sliku. 

Vlasnik sam polovine starije građevine i to na način kako je prikazan na slici. Moja polovina kuće nalazi se do ceste, kao i pripadajuće dvorište u dužini moga dijela kuće. Susjedu pripada drugi dio kuće i dvorište dužinom njegova dijela. Susjed je imao pristup svom objektu preko svoje parcele koja ima oblik slova L, ali je na njenom jednom dijelu izgradio novu kuću i na taj način si je oduzeo prilaz svom starom objektu. Njegova nova kuća nalazi se doslovno na granici s mojim dvorištem, odmaknuta je manje od 50 cm. I kod ovakvog stanja susjed ima pristup svojoj starije izgrađenoj kući s gornje stane, može proći pješke. Ne posjeduje garažu i nema potrebe da prolazi automobilom. 

Smeta mi bahato ponašanje i bezobrazan pristup susjeda, zbog toga želim ograditi svoj dio dvorišta. Ne želim da se moje dvorište korisiti kao prolaz, a da se na svom zemljištu grade kuće do same mađe. 

1. Zanima me imam li pravo da ogradim svoje dvorište, obzirom da susjed to koristi tako već neko vrijeme. Može li se pozivati na dosjelost u slučaju da ja krenem ograđivati svoje dvorište i na taj način spriječiti da to i učinim? Prije su tu živjeli naši preci i odnosi među njima su bilii bolji, pa je se taj prolaz recimo prešutno dozvoljavao. 

2. Na mojoj parceli ne postoje upisani nikakvi tereti, dakle u knjigama nije upisano pravo služnosti. 

3. Situacija je takva da kiša s krovišta njegove nove kuće dolazi direktno u moje dvorište i to mi stvara određene probleme, nadam se da bi izgradnja zida donekle riješila taj problem. 

4. U slučaju da dođe do sudskog spora, na što bih trebao obratiti pažnju? Znam da je nezahvalno prognozirati ishode, ali postoji li neki pravni temelj koji bi bio u moju korist?

5. Međe su jasno definirane. Geodetske točke jasno su izražene na terenu i svi se slažu da su međe točne.

 

legalis.jpg

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×