Jump to content

Mup - ptsp- mirovina


anonimno

Preporučene objave

Imam nešto manje od 15 godina staža u MUP-u, a to mi je i ukupan staž bez benificija, stutus dragovoljca, i dijagnozu s ptsp-ijem iz 1993. godine, ali s prekidima liječenje, jednostavno iz straha da ne ostanem bez posla. Danas sam u zvanju narednika i na bolovanju pod šifrom F.43.1, na što će se vjerojatno još ponešto dodat, i iako sam, više-manje, sve pročitao na forumu o sličnim slučajevima, jednostavno me strah ići do toga da ostanem bez ovlaštenje jer mi put po komisijama izgleda kao totalna nepoznanica, jednostavno čovjek ne može znati što ga očekuje na kraju putu i kolikoj se mirovini može nadati, ako uopće dođe do nje. Molio bih Vaša iskustva s sličnim slučajeva, i ako može nekakva predviđanja o sitiaciji. Hvala svima unapred.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zavisi ti puno i od ratnoga puta kakav ti je. Mislim da ti je to i najbitnije.

 

A ostalo je jednostavno, predaš svu dokumetaciju di šta treba i čekaš.

 

Naravno, moraš sam sa sobom odlučiti i rasčistiti želiš li još raditi, odnosno jesi li sposoban ili ne, a dalje prepusti stvar komisijama.

 

Ali opet ponavljam najbitniji ti je u cijeloj priči ratni put kakakv imaš ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tebi nema povratka, nikako ne prekidaj bolovanje, ionako će ti zbog šifre uzeti ovlaštenje a onda si u banani. sad je najbitnije da li si predao zahtjev prije roka a ako i nisi bolje ti je nastaviti bolovanje, šarengradska, mirovinsko itd. u svakom slučaju bit će ti veća mirovina nego da ideš u redovnu. daj malo više podataka, jesi li bio na kojoj komisiji...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bivši sam pripadnik SJP-e, još radim u MUP-u kao pol.službenik, na bolovanju više od godine dana.

 

MUP-ova komisija me proglasila nesposobnim za pol. službenika zbog oboljenja tijekom obavljanja službe u vrijeme Domovinskog rata.

 

Ovi iz PU iz kadrovske poslali su zahtjev na mirovinsko za moje umirovljenje prije jedno mjesec dana ( koliko se čeka do privremenog rješenja o mirovini ) ?

 

Još nemam status HRV-i jer čekam poziv na komisiju, zahtjev predao u roku.

 

Šta ide i kako ide sada dalje kada su ovi iz PU poslali zahtjev u mirovinsko da me umirove ???

 

Koji je sljedeći korak, šta kako ?

Kada mogu očekivati poziv sa mirovinskog i što nakon toga ?

 

Naoružanje ( privatno su mi oduzeli na potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta i to kolege iz moje postaje , dok sam službeno vratio u skladište ) sam morao vratiti, ali značku i službenu još ne.

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovako stvari stoje kod tebe, pravnik ili tko već iz pu poslao je tvoju dokumentaciju u mirovinsko vještaku od ali ne za umirovljenje, slušaj dalje, vještak će te pozvati za nekih 50-60 dana i na osnovu tvoje lječničke dokumentacije izvršiti pregled na način da će razmatrati da li još uvijek imaš kakvih posljedica od svojih oboljenja, ranjavanja i ozljeda koja su nastala tijekom dr, dakle nije bitan status rvi. onda će on odlučiti kud sa tobom, tvrtkova ili mobs i čekaš mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I zaboravio sam pitati, a vidim da si tu,

kada mi oduzimaju ovlaštenja ( službenu i značku ), odnosno kada prestajem imati ikakve veze s MUP-om.

 

Jel je to kada dobijem rješenje o mirovini ?

 

Mislim vremenski sve ukupno koliko treba proći do konačnog umirovljenja od kada su ovi iz PU poslali dokumetaciju na vještaćenje ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možeš svaki dan očekivati da te zove operativni dežurni da doneseš značku i naoružanja.

kad završiš kod vještaka u mirovinskom na osnove njegove procjene bit će odlučeno da li te šalje u tvrtkovu gdjeće te viši vještaci promatrati kao da imaš monitor 'mesto glave i napisti šta se njima prohtije ili će tvoja dokumentacija odmah ići u mobs(ministarstvo branitelja) i čekaš poštara sa privremenim rješenjem u kojem piše sve i svašta a opet nečeš znati ništa do dolaska konačnog rješenja. u svakom slučaju ne moraš se bojati da će te vještak vračati na posao a možeš očekivati i dosta povoljnu mirovinu s obzirom da si bio u sjp.

sa rokom konačnog rješenja je teško kalkulirati jer se može raditi o par mjeseci gore dolje, moja procjena da češ okretati janje je kad ševa zapjeva.

ako te muče novčana primanja podnesi zahtjev za 100%plaću

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otvorio sam gore obajvu, pa da se sad nadovežem sam na sebe. Nisam podnio zahtjev za HRVI-a na vrijeme već ću probati to istjerat na Upravnom sudu, ako prođe dobro, a ako ne, sam sam si kriv što nisam na vrijeme otišao do nejog pravnika da me uputi što mi je najpametnije za radit sam sa sobom. A što se tiče ratnog puta, nije da sam mlađi brat od Ramba, ali bilo me svugdje i to više -manj,e u najteža ratna vremena, 91-92., pa tako mislim da mi ratni put ne bi trebao biti minus u čitavom slučaju. Da li se u civilni dio obračunavaju i benificije ili samo čisti radni staž? I što u mom slučaju uopće može biti civilni dio kada sam od 19. godine vojnik ili policajac??? Kao pol. narednik s kakvim činom idem u mirovinu?? Hvala svima!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim nekoga da mi pomogne pri izračunu privremene invalidske mirovine zbog opće nesposobnosti za rad sa 20% kao posljedica rata i 80% ne posljedica rata. Dragovoljac, 3 god 1mj i8 dana priznatog ratnog staža, 30 god radnog staža, rođen 1955 god. čin u ratu natporučnik, obavljao dužnost pom. zapovj. za logistiku u MAD-u na formacijskom mjestu satnika. Rješenjem II stupanjske komisije 20% HRVI obolio od PTSP , Na bolovanju od 14.04.05.god, djelatnik MUP-a upravni dio (neovlašten). Prema nalazu i mišljenju ovlaštenog vještaka i revizije ocjene invalidnosti mobms-a sa 31.10.06. nastala opća nesposobnost za rad kao posljedica 20%bolesti zadobivene u obrani suvereniteta RH i 80% bolesti koja nije zadobivena u obrani suvereniteta RH. Možda mi mrljevac pomogne ili bilo tko drugi u izračunu privremene invalidske mirovina. Hvala svima. Redovito vas pratim.

 

 

 

7900 kn mirovina, opća nesposobnost

za akontaciju nema izračuna

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nadam se da će mi priznat jer me ima na spisku brigade ali je sljednik brigade vp divulje gdje sam isto provjerio ali su mi rekli da je važeće samo ako taj podatak zatraži hzmo preko ureda za obranu. Ja sam to napomenuo osobi u hzmo da mi je veći formacijski čin satnika nego moj od natporučnika pa ću se potruditi da to i ostvarim. Hvala i sve najljepše u Novoj 2007.

gabbianno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

postavio si jedino pitanje na koje nitko na ovom forumu ne može odgovoriti bez obzira koliko podataka o sebi dao...

to sve ovisi o vještacima, naravno oni ne daju postotke napamet, gledaju tvoj ratni put, dokumentaciju itd i na osnovu toga ti odrede vojni i civilni dio.

znam ih puno koji su sa 18 g. otišli u rat, obolili ili ranjeni i oda dobije nekakav civilni postotak...naosnovu čega?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može se to tako računati. Ovisi koliku si plaću imao. Ako odlaziš u invalidsku mirovinu računa ti se kao da si imao 40 godina staža + uvećanje boda za vrijeme koje si proveo u ratu. Kod tebe bi bilo recimo okvirni dio oko 2000+uvećanje. Znači ako bi imao recimo 50%-50% uzmeš od tih 2000 pola i dodaš uvećanje za 30% ako si dragovoljac i HRVI i to je cca 1300 kuna. Onda uzmeš onaj vojni dio, a to ovisi imaš li opću ili profesionalnu nesposobnost, tako da ako si recimo časnički namjesnik i imaš opću nesposobnost dodaš 3700 kuna i dobiješ oko 5000, malo odbiju poreza i to je to. Ako ideš u profesionalnu onda je oko 3800-3900 kuna. Najbolje da što više priznaju onaj ratni dio i opću nesposobnost.

 

To je pojednostavljeno otprilike.

 

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na trudu, iskreno govoreći polomio sam ovo malo živaca razbijajući glavu o svemu tome. Nisam ni na vrijeme predao zahtjev za RVI-a, samo dragovoljac, a danas se osjećam da sam na kraju puta i kuda kod da krenem izgleda mi ####... Ako se vratim na posao ne gine mi stalni stres, što od samog posla što od kojekakvih šefića, a ako krenem prema mirovini bojim se da ne dođem do toga da djeci neću imati ni za bombone. Živi užas!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Leno je napisao:

Ako nemaš HRVI male su šanse ,ali je moguče ostvariti pozitivan ishod ako iza toga stoji snažna medicinska dokumentacija,ali ni tada uzrok u ratu neče prelaziti 30%

 

Zavisi, sve je to od slučaja do slučaja različito. Imaju sve isto i hrvi isti postotak i sudjelovanje u ratu, a opet različito !

 

Ja znam za slučaj da je kolega iz SJP koji je prije rata radio 2 godine kao konobar, a u rat se uključio isto kao i kolega koji je išao u srednju školu unutarnjih poslova i prije rat nije nigdje radio i od istoga su dana u SJP, ovaj kao ( konobar , a što je i po zanimanju ) dobio puno manju mirovinu ! Razlika je oko 1500 kn.

 

Jer je obrazloženje ovih vještaka ( koji vedre i oblače ) bila , da je ovaj što je radio kao konobar navedeno oboljnje možda mogao dobiti i za to vrijeme kao konobar a ne u domovinskom ratu. Inače isto su godište otprilike obojica, + , - 2 godine života.

 

:-o:-?:-x:-D:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim vas da mi objasnite da li se i kada može žaliti na reviziju ocjene invalidnosti Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti jer smatram da sam dobio mali postotak 20% ratnog kao dragovoljac sa 3,5 god ratnog staža, 20% RVI IIstupanjska, 21 mjesec kontinuiranog lijećenja po PTSP-iju sa šif. 43.1chr uz 62.0 41.2 i 45.0 , bio u dnevnoj bolnici i testiranju kod psihologa. Trenutno čekam izračun privremene inv. mirovine od strane hzmo. Da pričekam izračun pa onda ili ništa od toga? Znam ih dosta koji su dobili veći postotak a da nisu dragovoljci. Puno hvala izvanredni ste u pružanju pomoći.

keko

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ima njih da su dobili veći postotak a da nisu bili ni u hrvatskoj u vrijeme dr. dakako imaš pravo žalbe nevezano za postupak u mirovinskom, ali ti savjetujem da to odradiš u dogovoru sa pravnikom županijske hvidre.

na tebi je odluka ali sam mišljenja da nečeš puno postići jer ako dobiješ 30% to je samo veća invalidnina za nekih desetak kuna. najvažnije da se rješenje dobije za stalno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada žalbe prolaze jako loše. Možda bi ti bilo pametnije da sada prihvatiš situaciju kakva je te da nakon određenog perioda (recimo 6 mjeseci) ponovo ideš na vještačenje, a sa razlogom da je došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja što ćeš dakako morati i argumenirati pojačanim liječenjem koje će biti evidentirano u tvojoj dokumentaciji. Uglavnom sada svi dobivaju profesionalnu nesposobnost sa omjerom rat- izvan rata onoliko koliko imaš postotak HRVI.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala prijatilji suborci na odgovoru, skupljam i da lje dokumentaciju za ponovnu reviziju u kolovozu u Splitu gdje sam lani dobio30 %. Sad ću ponovno u dnevnu i kod psihologa a kod psihijatra sam redovno svaki mjesec. Nadam se da dobijem i izračun do konca veljače pa vam se javim da vidite što nam sve radi ta administracijska mašinerija mobsa i hzmo. Valjda će mi dignuti na reviziji bar na 30%. Ali provat ću se ipak savjetovati sa županijskim pravnikom. Još jednom lipa hvala za trud

keko

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

član 97. zakona daje ti pravo na zadžavanje plaće ali ne i u iznosu 100%. znači da plaću zadržavaš onu koju si imao u vrijeme izdavanja rješenja o nesposobnosti za oso i za to dobiješ rješenje.

100% plaću zadržavaš i onda kada je oso na bolovanju zbog ozljede na radu.

za 100% plaću za oso koje su na dugotrajnom bolovanju izdaje rješenje hzzo nakon što je oso podnijela zahtjev i dokumentaciju iz koje je vidljivo da je oso na bolovanju koja je nastala u obrani suvereniteta rh i za koju ima prvostupanjsko rješenje rvi.

 

za članak 124. zakona nisam razumio pitanje..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

esad je napisao:

ovako stvari stoje kod tebe, pravnik ili tko već iz pu poslao je tvoju dokumentaciju u mirovinsko vještaku od ali ne za umirovljenje, slušaj dalje, vještak će te pozvati za nekih 50-60 dana i na osnovu tvoje lječničke dokumentacije izvršiti pregled na način da će razmatrati da li još uvijek imaš kakvih posljedica od svojih oboljenja, ranjavanja i ozljeda koja su nastala tijekom dr, dakle nije bitan status rvi. onda će on odlučiti kud sa tobom, tvrtkova ili mobs i čekaš mirovinu.

 

Ja sam sličan slučaj kao i kolega koji je postavio pitanje. Iz Slavonije sam, radim u MUP-u ( radio ), proglašen nesposobnim od strane MUP-ove komisije u šarengradskoj, onda otišao u Tvrtkovu pa sada čekam odluku poziv Taborskog, tako mi je rekla teta u Tvrtkovoj. Prije Tvrtkove nisam išao nikakvom vještaku ( županijskom ), još čekam na rješavanju statusa HRVI-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koliko sam vidio da puno branitelja rješava mirovinu prije statusa rvi. to se dešava zato što je u radu veliki proj predmeta za status rvi i sada se čeka oko godinu dana do prvostupanjskog rješenja. kako vidim da je puno branitelja zabrinuto za pitanje mirovine jer idu kod vještaka bez statusa rvi ponovit ću da po novom zakonu više nije uvjet da vještak razmatra samo one bolesti za koje se ima statut rvi nego i sve ostale bolesti i ozljede koje se nalaze u kartonu i na osnovu toga utvrđuje invalidnost branitelja.

svaka promjena nakon vještaka koja utječe na prava iz mirovinskog osiguranja naknadno se podnosi što podrazumjeva i ostvarivanje statusa rvi. dakle u slučaju da se rješenje za mirovinu dobije prije ostvarivanja statusa rvi, mirovina je manja u djelu gdje se utvrđuje polazni faktor , znači neće biti 1,85 nego 1,5 itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam ja skužio ovi vještaci na mirovinskom ( govorim o kolegama iz MUP-a koji idu na vještačenje ), najviše gledaju što je napisala MuP-ova zdravstvena komisija, zbog kojih bolesti je netko nesposoban za policajca, naravno i broj bolničkih lječenja.

 

A ovo za rvi što je esad napisao je točno. Jer po meni je što bolje što prije otići u mirovinu ( iako imaš pravo na 3 godine o zadržavanju plaće 100 %, ali pusti ti to, jer još uvijek si pod nadležnošću MUP-a i ako napraviš kakav kiks, letiš, hoću reći imaš prava - ali i obveze ).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija