Jump to content

nepravedni karijerizam


upitnik

Preporučene objave

Radim u jednome državnom poduzeću. Vodeći sam stručnjak u jednome području vrlo bitnom za funkcioniranje poduzeća. Međutim, nisam vodeći i po plaći. Meni nadređeni radnik postavljen je na svoje radno mjesto po principu direktorskoga slobodnog izbora. Uskoro će biti reizbor, međutim bez natječaja. Ja mogu dokazati da sam po stručnosti, kompetentnosti, po svome radu u proteklome desetljeću, po viziji posla te po iskustvu najbolji mogući izbor. Međutim, natječaja nema i nitko me ništa ne pita. Bez obzira na to ja ću podastrijeti upravi svoje želje, podatke o prethodnome radu i svoju viziju poslovanja. Očekujem da to neće biti važno jer kod izbora glavnu ulogu ima politika i drugi razni lobiji. Postoji li način da dobijem pravo da se iskažem na određenome radnom mjestu koje zbog nepostojanja natječaja dobije netko tko je po svim kvalitativnim i kvantitativnim pokazateljima iza mene. Kako pravno dokazati da sam spriječen u napredovanju? Moram li se pokriti ušima i šutjeti? Molim odgovor, po mogućnosti profesionalan i jasan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji li način da dobijem pravo da se iskažem na određenome radnom mjestu koje zbog nepostojanja natječaja dobije netko tko je po svim kvalitativnim i kvantitativnim pokazateljima iza mene.

 

Teško, nemoguće, ako se uzme u obzir da se radi o "političkom" radnom mjestu

 

Kako pravno dokazati da sam spriječen u napredovanju?

 

Onaj koji je postavio onog drugog uvijek će moći dokazati da je upravo on sposobniji od tebe (vjeruj mi ima načina za to)

 

Moram li se pokriti ušima i šutjeti?

 

Ako nešto već ideš takvog raditi, radi to inteligentno i diskretno. U principu možeš doći do tog cilja, al moraš biti pametniji od nadređenog. A i pokrivanje ušiju i šutnja ponekad može biti pozitivna stvar.

 

I na kraju, pazi da ne ostaneš bez ovog što sad imaš, naime ovi koji dolaze na taj način na takva radna mjesta baš i ne vole sposobnije ljude od sebe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma nije mi jasno. U mom pravilniku nigdje decidirano ne pikše da moram provesti j.natječaj, radim u državnoj ustavnovi. Piše da ravnatelj može objaviti oglas i natječaj u dnevnom tisku. Što onda to znači može. Da i ne mora! Ja ću ga objaviti na oglasnoj ploči firme. Inače se na nas primjenjuje Zakon o radu (koji ne propisuje natječaj kao obvezan) a ne Zakon o drž. sl i namješt.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se radi o ustanovi pogledajte u Zakonu o ustanovama.

 

http://www.nsz.hr/datoteke/ZAKON_O_USTANOVAMA_procisceni%20tekst.pdf

 

U ustanovama rade JAVNI službenici i namještenici. Njihova prava regulirana su Zakonom o javnim službenicima i namještenicima, Uredbom o plaćama... i Kolketivnim ugovorom. Naravno da se Zakon o radu primjenjuje kao opći zakon, ali ovi drugi imaju prednost kao posebni ili tzv.lex specialis. Neznam jesam li ispravno napisla naziv zakona, nije mi pri ruci literatura. Ako Vam je doista bitno, javite se postom na ovaj topic tako da u ponedjeljak bude na početnoj stranici i javit ću Vam točne nazive s brojevima NN.

 

Ovo s ponedjeljkom je zbog mpoje zaboravljivosti, a onda mi zna bit teško nać topic. Sretno.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svim ustanovama na rade isključivo državni sl. i namještenici. To naprosto nije točno i u Zakonu o ustanovama ne piše da se na ustanove primjenjuje Zakon o drž. sl i namještenicima.Mi smo ustanova i imamo ugovor o radu a ne rješenje o prijamu u drž. službu. To se određuje statutom ustanove.Znam što je lex generalis i specialis, ali ovdje o tome nije riječ! Stvarno svašta... :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Milly je napisao:

Ne može se u državnom poduzeću nitko zaposliti bez natječaja. Ipak natječaj mora biti javno objavljen.

 

O itekako može, ako je predviđeno statutom, pravilnikom o radu - u većini slučajeva provodi se interni natječaj (unutar firme, objava ili u služb. glasilu ili na intranetu). I tu je priči kraj. Vrte se ljudi unutar firme, a da je taj nazovi natječaj samo pro forme. Ma zapravo se i ne provodi, ako je nekog iz firme potrbno staviti za npr. direktora sektora, bit će imenovan i bez svih dodatnih "peripetija".

Doduše, jest da u pravilniku stoji da ukoliko se ne pronađe zadovoljavajuća osoba unutar firme, idemo tražiti van...ali to se još desilo nije, niti ne bude.

Pa ti radi u državnoj firmi, i nadaj se promaknuću bez rođe i veze!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se upravo o tome. Međutim, ne provode se čak niti interni natječaji, tako da uopće nema posebnih kriterija za određeno radno mjesto. Dovoljno je 5 godina iskustva i VSS. Čak se za imenovanje predsjednika uprave ne traže niti izvještaj o prethodnim uspjesima, niti plan i vizija budućeg rada, niti se pita za motivaciju. Totalna katastrofa. Zato nam društvo i je u banani. Ima ljudi, ali mediokriteti ne daju stručnjacima zraka. A svaka stranka vuče na stranačku, a ne na hrvatsku stranu. Jer, dati posao stručnjaku znači voljeti Hrvatsku. Pa makar taj stručnjak bio iz Afganistana. Baš sam idealist, ali nije mi žao. Mirno spavam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno je da u ustanovama NE rade DRŽAVNI službenici i namještenici koji se u radni odnos primaju RJEŠENJIMA.

Ovo NISAM ni tvrdila. I to bi doista bilo "stvarno svašta".

U ustanovama rade JAVNI službenici i namještenici koji se u radni odnos primaju UGOVORIMA o radu. Činjenica je i da se to uređuje statutom ustanove koji MORA bit u skladu s propisima koje sam navela (zakon o ustaovama, Uredba o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama itd.) Zanima li Vas konkretno gdje to piše, rado ću Vam dat informaciju (s popisom NN-a). Ako ne, nema veze, ali budite sigurni da je ovo što sam napisala točno. Pod uvjetom da se radi o USTANOVI, a ne o trgovačkom društvu u vlasništvu države ili JLS-u.

 

 

Dakako, Vi možete radit kako hoćete, međutim posjete li Vas (ovisno od osnivača ustanove) npr. revizori, inspektori pror. nadzora ili Vaša interna (unuturnja) kontrola iz nadležnog ministarstva - bit će "svašta". Odgovornost ima doduše čelnik, ali on će fino sve svaliti na onog koji je trebao čitati propise. Znate već kak to ide.

 

Btw. nepravednog karijerizma ima i u državnim i u javnim službama, a isto tako i u trg. društvima u vlasništvu države ili JLP®S. Čak i po javno provedenim natječajima...

 

:-D:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu kompletirati materiju prije petka. Javit ću se u petak jer ne bi htjela dat krivu ili nepoptunu informaciju. Bilo bi dobro da samo napišeš o kakvoj se ustanovi radi: npr. socijalna skrb, zdravstvo, dom umirovljenika, osnovna - srednja škola... i tko je osnivač (županija, država). Dakle ne treba konkretno napisat koja je ustanova, ali ovo je bitno zbog toga jer primjerice osnovne škole imaju mogućnost zaošljavanja bez ikakvog natječaja na određeno na 60 dana i to za jednog djelatnika jednom godišnje (to im je zbog zamjena), a to je sve propisano Zakonom o osnovnom školstvu. S ustanovama je uvijek tako da njihovi posebni zakoni dosta toga reguliraju oko tog zapošljavanja. Evo, sad sam sama sebe pobila ovim primjerom iz osnovnih škola. Ipak se može zaposlit bez natječaja, ali su to iznimke koje se primjenjuju uz strogo propisane uvjete.

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo kolega ili kolegice ja ti se pridružujem u problemu, dakle isti problem, službenici bez adekvatnog stručnog znanja, radnog iskustva i svega ostaloga u odnosu na mene (da ne nabrajam sada) su na višim pozicijama od mene, ja postavljam zahtjev da me se izjednači s tim službenicima jer imam veće stručne kvalifikacije i školovanja glede svoje stručne spreme (radi se o VSS spremi) i dobijam odgovor da trenutno ne trebaju službenike s takvim stručnim kvalifikacijama za viša radna mjesta, što je potpuni apsurd jer službenici bez mojih stručnih kvalifikacija, odnosno sa puno manjim stručnim kvalifikacijama i bez adekvatnog radnog staža rade na tim mjestima sa većom plaćom od mene, te istovremeno poglavarstvo odobrava i mijenja pravilnike o unutarnjem redu upravnih odjela za pojedince i odobravaju mjesta koja su po rangu veća uz naravno i veću plaću ljudima s nižim stručnim kvalifikacijama iako se ne radi o političkom odnosno reizbornom mjestu, radi se o lokalnoj samoupravi, konkretno gradu kao jedinici lokalne samouprave, i tako ja sad tražim načina na koji mogu doć do tijela koje je uopće ovlašteno i nadležno za provođenje nadzora glede mijenjanja pravilnika o unutarnjem redu upravnih odjela i otvaranju radnih mjesta u jedinici lokalne samouprave, bez stvarnih potreba za tim, obzirom da se konstatno govori o višku službenika i kako treba smanjiti broj istih. Evo ako ti je neka utjeha (znam da nije uopće niti malo) ali to se događa u svim državnim i lokalnim tijelima, a ja onima koji ovo čitaju molim za pomoć, ako netko zna koje tijelo je nadležno da vrši nadzor nad službeničkim odnosima u jedinicama lokalne samouprave odnosno nadzor glede zakonitosti mijenjanja pravilnika o unutarnjem redu upravih odjela u jedinicama lokalne samouprave za pojedince, bez da isti po stručnim kvalifikacijama ostvaruju pravo za viša radna mjesta i uopće kojem tijelu se obratiti za ostvarivanje zakonskog prava na napredovanje na radnom mjestu, ako stručnost i dosadašnji rad koji ste obavljali to dokazuju, a ne da se usavršavate,školujete, trošte svoje vrijeme, trud i stalno se dokazujete da ste stručni i sposobni za više radno mjesto, a onda se raspoređuju na ta radna mjesta djelatnici manjih stručnih kvalifikacija koji su privatno i po svim drugim linijama dobri sa pojedinim članovima poglavarstva koji odlučuju o tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Veterane, ma nema problema, ali ja sam državna ustanova koja se bavi pomorstvom i nemamo veze s ničim,zaista, sve sam ja to već proučila ...ali uvjerena sam da taj zakon o javnim službenicima inamještenicima ne postoji, jer bi ga našla pretraživačem u NN. Nema veze , ipak ću ja ubuduće provesti JN makar objavila oglas samo na moj posao net jer smatram da je to ok ako želiš kvalitetan kadar, pa nek nadređeni odlučuju. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Radi se upravo o tome. Međutim, ne provode se čak niti interni natječaji, tako da uopće nema posebnih kriterija za određeno radno mjesto. Dovoljno je 5 godina iskustva i VSS. Čak se za imenovanje predsjednika uprave ne traže niti izvještaj o prethodnim uspjesima, niti plan i vizija budućeg rada, niti se pita za motivaciju. Totalna katastrofa. Zato nam društvo i je u banani. Ima ljudi, ali mediokriteti ne daju stručnjacima zraka. A svaka stranka vuče na stranačku, a ne na hrvatsku stranu. Jer, dati posao stručnjaku znači voljeti Hrvatsku. Pa makar taj stručnjak bio iz Afganistana. Baš sam idealist, ali nije mi žao. Mirno spavam.

 

Da se nadovežem, ne mogu si pomoći...

Radim u veelikoj državnoj firmi koja naravno ima i statut i sve potrebne pravilnike, sa propisanim uvjetima za svako pojedino radno mjesto, ali kao da nema.

Zašto? E pa zato što se u xy godina nije proveo niti jedan natječaj za novo radno mjesto- a zašto i bi, čemu muka oko toga, razgovori i testovi, kad se za pripravnike primaju isključivo djeca "radnika udarnika".

S faksa ravno na pripravnički u firmu gdje mama ili tata radi. Ili rođo. Kad uvodimo sve i svašta, pa hajmo uvesti i to!

Što se pak napredovanja tiče, o i tu cvatu ruže. Da, ali samo opet djeci radnika udarnika koji u rekordnom roku od pripravnika postaju direktori sektora. Ili pak opet politika i samo politika. Pa kad je nekome namjenjeno mjesto "direktora svemira" bit će imenovan i tu se jednostavno ne može ništa. Zaboravimo i pravilnike i natječaje!

Zatvoren krug.

Čamiš čekajući. Na istom koeficijentu. A vidiš što se zbiva oko tebe.

Pa te od marljive, pedantne osobe predane radu koja se trudi maksimalno izvršiti sve svoje zadatke u najkraćem roku i kako najbolje zna i umije, takvo bezizlazno stanje pretvori u osobu koja se pomirila sa sudbinom. Pa postaješ sve manje biti marljiva pčelica Maja.

Kakva šteta za mladi kadar, kako ga je samo lako upropastiti i uništiti...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Drago mi je da je moje pitanje izazvalo ovako veliko zanimanje. Ali, odgovora na moje pitanje nema. Drugim riječima - ništa se ne može napraviti. Jedini način da čovjek ima karijeru u državnome poduzeću je taj da se spetlja s određenim lobijima koji će mu u budućnosti omogućiti karijeru, ali će takav stručnjak tim lobijima ostati dužan i morat će provoditi njihovu politiku. Eto kakvu smo Hrvatsku dobili. Dobili smo samo grb i zastavu i pravo da lajemo na cesti. Živjeli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Možda i ima odgovora samo je pitanje koliko si uporan jer da bi došao do odgovora morat ćeš puno toga uzdrmati, ja sam ova što sam napisala iz lokalne samouprave, počela sam kopati, pismeno podnijela zahtjev, dva puta upozorila da mi se nije dostavio pisani akt koji se prema zakonu o državnim službenicima i namještenicima mora dostaviti službeniku kada se odlučuje o njegovu pravu ili obvezi i još uvijek nisam dobila pisani odgovor na svoj zahtjev već usmeni odgovor da se ne inatim, da ću se zamjeriti rukovoditeljima i tako dalje i druga stvar da postaneš član određene političke stranke i svi problemi su ti riješeni

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mene zanima zašto baš želite raditi u firmi (državna ili ne, načelno je svejedno) u kojoj Vam nije dobro, a smatrate da ste vodeći stručnjak za svoje područje?

 

Mislite da brdo stvarno treba ići Muhamedu jer je on tako poželio?

 

Promjene su uvijek moguće, ali u bilo kakvom velikom sustavu potrebno je strašno puno napora da se naprave sasvim male promjene. Ako se na to ipak odlučite, možda i uspijete ali će Vam to potrošiti toliko energije da ćete postati stručnjak za "malu promjen", a zaboraviti za što ste ono zapravo bili stručnjak.

 

Bilo kakav sustav se mijenja samo onda kad se naprosto mora početi mijenjati. Jeste li čitali o velikim zapadnim firmama koje uđu u minus, pa onda dovedu strašnog menadžera koji dovede stvari u red. U pravilu ne napravi ništa što svi ne znaju da treba napraviti (skresati troškove, prilagoditi se tržištu...), samo što zbog situacije dobije ovlaštenja da to i provede. Zapitajte se zašto sve te očigledne promjene nisu napravljene dok je firma dobro stajala? Baš zato! A državna firma ne može propasti, i zato se ne mijenja ili se mijenja jako sporo. I Vaš pojedinačni slučaj tu nema nikakvu posebnu važnost.

 

Zato bolje razmislite što zapravo hoćete i djelujte u skladu s tim. Zanima Vas da napredujete stručno ili Vamje ipak važno da dobijete i komadić vlasti? Sve ima svoju cijenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije u pitanju vlast. U pitanju je stručni posao. Mene vlast ne zanima. Želim voditi posao za koji sam u svome poduzeću jedan od trojice kompetentnih, međutim posao vodi jedna kolegioca koja uopće taj posao ne voli. Ali, voli plaću. Kada bi posao vodio netko od druge dvojice kompetentnih, ne bih se bunio. Ta dvojica također nisu adekvatno nagrađeni. Od mene je naučila sve što je mogla naučiti, međutim kod nje nema prostora za kreaciju. Ne želim napuštati posao koji radim, jer ga volim raditi. Zato ću ipak nastaviti sitnim koracima prema cilju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumijem Vas, jer i sam razmišljam slično.

 

Ali, niste odgovorili zašto ne potražite sredinu gdje bi se Vaša stručnost cijenila.

 

I kažete da kod Vaše kolegice nema prostora za kreaciju. Je li Vam palo na pamet da su nju odabrali ne (samo) zbog njezine želje za većom plaćom, nego upravo baš zato što nije kreativna. Ona "ne talasa", a vi biste to činili i time ugrožavali "vlast", bez obzira na to što Vas ona kao takva ne zanima.

 

A ipak Vas zanima, jer biti šef znači imati malo vlasti (možete to nazvati i ovlasti, nije bitno).

 

Vi imate preduvjete po svojim kriterijima, ali da li su to i kriteriji "vlasti" (tj. "nadležnih")?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da su moji kriteriji potpuno suprotni kriterijima državnoga menađmenta. Naravno da je njihova glavna politika "ne talasaj". Sve ja to znam. Ne želim objašnjavati zašto ne tražim posao u drugoj sredini, jer time bih u stvari otkrio o kojemu poduzeću se radi, a to ipak ne želim. Kakati javno u vlastiti lonac je zadnje. To se radi tek onda kada te skrše do kraja i kada nemaš drugi izbor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija