Jump to content

ponovna komisija za RVI


anonimno

Preporučene objave

Ajd da i ja postavim dopunsko pitanje na ono što ga je postavio prethodnik. Kažeš da ima privremeno rješenje do sedmog mjeseca, a da će na komisiju u osmom ili devetom. A što je s ovim vremenom između jer praktički on ima status do sedmog mjeseca, pa dok to onda opet potvrdi drugostupanjska komisija??? Kako mu se gleda taj status u međuvremenu, ustvari ima li ga uopće? Pitam zato što sam i ja u sličnoj situaciji, tj praktički istoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, ne, dobro si pitao....

 

Meni su u skrbi rekli ovako (Osijek): Skupi ti sve nove nalaze i predaj ih jedno 3-4 mjeseca prije roka - to je otprilike potrebno vrijeme da izadjes ponovno na prvostupanjsko i da ti stigne drugostupanjsko. Jer ako ti prodje puno vremena od roka a jos ne dobijes drugostupanjsko i ne predas u mirovinsko - mogli bi oni u mirovinskom zafrkavati pa ti privremeno obustaviti mirovinu dok ga ne dobiju.

 

Znaci, ovisi o tome jesi li u mirovini ili ne (ako nisi onda nije previse bitno) i kolika ce guzva biti na drugostupanjskoj a to nikada ne znas....

 

Ja mislim da nema stete od toga da malo pozuris sam i ne cekas poziv. A medicinsku dokumentaciju ionako imas pravo dopunjavati sve do samog izlaska na prvostupanjsku - samo iskopiras nove nalaze i odneses u skrb i oni to moraju priloziti predmetu.

 

E, ja sam tako i napravio i sad 16-tog idem na prvostupanjsko, pa onda cca 2 mjseca za drugostupanjsko. A godina mi istjece 10.04.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E pa vidiš, zato sam i postavio ono drugo pitanje. Meni naime istječe privremeno rješenje za HRVI krajem ovog mjeseca, a prije otprilike mjesec i pol dana sam dostavio novu liječničku dokumentaciju za prošlu godinu i to po naputku referentice iz gradskog ureda za branitelje, a plus toga svega mi je u tijeku žalbeni postupak zbog žalbe koju sam uložio na rješenje mirovinskog o omjeru za mirovinu rat - mir i mogu reći da mi nije svejedno zato što se bojim da to ''vakum'' razdoblje od kad mi istječe privremeno rješenje HRVI do dobijanja novog rješenja za HRVI ne zakomplicira ovaj žalbeni postupak na mirovinskom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

taipan je napisao:

Ne, ne, dobro si pitao....

 

...........Jer ako ti prodje puno vremena od roka a jos ne dobijes drugostupanjsko i ne predas u mirovinsko - mogli bi oni u mirovinskom zafrkavati pa ti privremeno obustaviti mirovinu dok ga ne dobiju.

 

Znaci, ovisi o tome jesi li u mirovini ili ne (ako nisi onda nije previse bitno) i kolika ce guzva biti na drugostupanjskoj a to nikada ne znas.....

 

Što se tiče ovoga prvog kako sam nedavno dobio iz HZMO Poziv u vezi daljnjeg statusa HRVI evo informacije iz prve ruke.Dobio sam rok od 30 dana ( od primitka poziva ) da dostavim izvršno rješenje o priznatom statusu HRVI u nastavnom priznavanju ili potvrdu mjerodavnog županijskog odjela hrvatskih branitelja da je postupak, u kojemće se odlučiti o mom statusu u tijeku ( taj poziv je išao na znanje MOBMS-u, Zagreb). HZMO-u sam dostavio tražene podatke , kao i moje požurnice u svezi ne rješavanaj stusa u zakonskom roku.

Nakon par dana i njima je upućen odgovor od strane MOBMS-a gdje i oni potvrđuju da se vodi postupak nastavnog priznavanja statusa HRVI u MOBMS-u i da u svezi gore navedenog nema osnove za umanjenje mirovine budući nije okončan postupak prema odredbi članka 158. stavka 2. ZOPBRH. Nadam se da će ovi u HZMO prihvatiti ovakovo obrazloženje i da neće umanjivati mirovinu( ukinuti je ne mogu nego eventualno izvršiti novi obračun koji bi bio umanjen za koeficijent statusa HRVI ).

Drugo ako nisi u mirovini, nije baš ne bitno, jer ako sa statusom HRVI ostvaruješ pravo oslobađanja od participacije , onda je jako bitno ,Isto možeš ostvariti i na temelju prvostupanjskog rješenja o statusu HRVI.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bok.slažem se velikim djelom svega opisanog,samo jedan mali dodatak...u prostoru između prestanka važenja privremenog rješenja i čekanja rješenja drugostupanjske komisije status je nikakav odnosi se na sve koji primaju mirovinu i ostvarivali su neka prava ...naime ja sam isto dobio od hzzo da u roku 60 dana dostavim drugostupanjsko rješenje jer budem izgubio dodatak na mirovini,a ja to rješenje čekam gotovo već 8 mjeseci.. učestalo zovem a svaki put odgovori su za 7 do 10 dana i tko koga tu više j.... neznam ni ja sam.. moja prava sa prvostupanjskim rješenjem su = O=.. nemaš li drugostupanjsko brate ####ona,a sad kome je cilj da nas sve tako kolju ja to ne mogu shvatiti..eto toliko od mene iz prve ruke stanje da bi nekome glavu razbio. :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je prijatelju sa zakonske strane sa prvostupanjskim ne ostvaruješ ništa i ovi iz mirovinskog imaju zakonsku osnovu umanjiti mirovinu ( tu promjenu smo po zakonu o mirovinskom i mi sami morali prijaviti u roku 15 dana od nastanka promjene ), kako za par dana treba leći mirovina znaću da li su uvažili odgovor MOBMS-a da nema potrebe za umanjivanjem mirovine , pa vam javim kako sam prošao.Jedino sam sa prvostupanjskim uspio se osloboditi participacije i to po naputku pravne službe HZZO-a Zagreb, s obzirom da se radi o nastavnom priznavanju, i to je prošlo.

 

PS

Što se tiče drugostupanjskog napisao sam požurnicu u rješavanju u 2. stupnju( ja sam se žalio ) , obrazložio zbog kojih razloga i rezultat je bio da je predmet izvučen sa urudžbenog , predan referentu na obradu i nakon 10 dana završio u Dubravi.Po informaciji trebao bi biti riješen u nekih 14 dana, a onda šalju nazad u MOBMS referentu koji piše rješenje.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Pa ovo su nevjerojatni podaci koja su iznesena od strane Deltacroa i zelene beretke. Pa što je ovo ljudi? Zašto onda na komisiju ne zovu par mjeseci prije isteka privremenog rješenja statusa HRVI da se ne gubi kontinuitet? Ne mogu vjerovati da je tako!

 

Prijatelju uredno ti dobiješ poziv 60 dana prije da dostaviš noviju dokumentaciju , od prošle komisije; od Županijskog ureda državne uprave MOBMS-a i oni uredno pošalju tvoj zahtjev za nastavnim priznavanjem, ali dalje predmet jednostavno stoji , zbog velikog broja zahtjeva, a istivremeno se ne poštuje nekakav interni dogovor da se predmeti u nastavnom priznavanju rješavaju mimo novih zahtjeva, što bi imalo logike jer tu se samo utvrđuje da li postoji kontinuitet i da li je došlo do pogoršanja. Ja sam zbog dužine čekanja koristio zakonsku normu , prava žalbe kao da mi je zahtjev negativno riješen ( 60 dana od dana predaje zahtjeva) , žalba uvažena i dan naputak 1.stupanjskom tijelu da se rješenje donese u roku 30 dana i tako je i bilo.Dalje si već pročitao gore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prijatelju moj sve što sam napisao je istina...da nekome treba 8 mjeseci da donese drugostupanjsko rješenje nema opravdanja,pa bilo to pozitivno ili negativno..obzirom da u tom međuprostoru gubiš sve što si imao privremeno to je samo još jedan poticaj da se ubijama jer takvim problemima zasigurno nam ne pomažu već uništavaju.nema tu kontinuiteta tu je pravilo tko dočeka taj bude sretan,a tko ne izdrži to čekanje jedna mirovina hrvatskog branitelja manje za isplatu...na žalost al tako ispada. bok.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma jasno mi je da je sve istina.U pravnoj službi MOBMS-a jedini odgovor je da zakonodavac nije predvidjeo ovakvu situaciju-zrakopraznu.Čuj i ja jedva čekam mirovinu pa da vidim da li je nešto uvaženo, javim.Znam da je to teško i frustrirajuče no treba se boriti svim pravnim sredstvima pri ostvarenju prava.Dalo bi se još toga napisati ali to nije za ovaj forum.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isuse dragi sad sam zbog svega gore navedenog zvao područni ured za branitelje i dobio ''krasne'' vijesti. Taj takozvani zrakoprazni prostor između isteka privremenog rješenja i novog drugostupanjskog rješenja za status HRVI je živa katastrofa. Nemamo prava na bilo što, kaže službenica ureda. Ni na invalidninu, niti na bilo što. Glavno da me je ''utješila'' da ću za navedeni period dobiti zaostatke te crkavice od stotinjak Kuna invalidnine kad dobijem novo drugostupanjsko rješenje. Kad sam je pitao a što ako mi baš u tom razdoblju bude rješavan obračun mirovine, jer mi je baš u tijeku rješavanje mirovine, rekla mi je da se ja probam dogovoriti s ovima u mirovinskom. Ja da se idem s njima dogovarati. Pa ne prodajem polovnog Una na Hreliću da se s nekim dogovaram oko cijene. I naravno opet mi je ponovila da kada dobijem drugostupanjsko rješenje da ću opet imati pravo na novi obračun ukoliko mi prije tog rješenja budu rješavali mirovinu kao bez statusa HRVI i da ću imati pravo na zaostatke, ali pitaju li se oni od čega ljudi žive. Od zraka sigurno ne. Ne znam kako drugi, ali bojim se da ću ovu bitku izgubiti jer jednostavno više čovjek nema niti snage, niti volje, niti motiva, niti zdravlja, niti strpljenja. Kako dalje onda? Bojim se nikako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

deltacro je napisao:

bok.slažem se velikim djelom svega opisanog,samo jedan mali dodatak...u prostoru između prestanka važenja privremenog rješenja i čekanja rješenja drugostupanjske komisije status je nikakav odnosi se na sve koji primaju mirovinu i ostvarivali su neka prava ...naime ja sam isto dobio od hzzo da u roku 60 dana dostavim drugostupanjsko rješenje jer budem izgubio dodatak na mirovini,a ja to rješenje čekam gotovo već 8 mjeseci.....

 

Prijatelju evo legla mirovina, i što je najvažnije ovi iz HZMO-a nisu ništa skinuli, uvažili su moje navode i očitovanje MOBMS-a da nema potrebe za smanjenjem mirovine....Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Beretko hvala ti na ovome, jer sam zbilja bio u k...u. Ovo je kao malo svjetlo u tunelu. Znam da vjerojatno dijelite moje mišljenje da je lakše bilo 1991. godine nego 2007.

Prijatelju zato i jesmo tu da pomognemo jedni drugima kako savjetima pravne prirode, tako i da nešto zaključimo iz pojedinačnih slučajeva i primjera.Ja ti se jednostavno držim jedne stare dalmatinske izreke da čovjek i tovar znaju više nego čovjek.Zato smo tu da si pomognemo.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, ja danas bio ponovno na komisiji, nakon privremenog rjesenja na godinu dana....

 

Nista posebno, hrpa ljudi, guzva do bola. Kasnili su jedno sat vremena a onda kad su poceli, radili su kao na pokretnoj traci: covjek se ne zadrzi unutra dulje od dvije-tri minute. Sve vec unaprijed pregledano, napisano, ne pitaju nista. Ja nisam bio unutra ni minutu, kaze mi: da, da, to je to, ostaje sve isto, to je vec odobreno na drugostupanjskoj, dovidjenja, dobicete rjesenje.....

 

Ja sam se potajno nadao da ce mi malo podici invalidnost jer mi je stanje s nogom dosta losije nego prije godinu dana, a i nalazi i rtg to potvrdjuju, medjutim.... nema teorije.....

 

Ali, nema veze, ja sam i ovako prilicno zadovoljan. Mogao sam proci i gore.....

 

A inace, saroliko, onima koji dolaze drugi put, ako imaju urednu i redovnu dokumentaciju uglavnom potvrdjuju, a kod onih koji su prvi puta - netko dobije manje od 20%, netko 20 ili 30%, ali nitko vise. Nisu bas siroke ruke.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav braniteljima.Evo ja dobio danas poziv za drugostupanjsko u dubravi za v povjerenstvo.Moze li mi neko reći šta me čeka sada jer sam na 1.stupanjskoj dobio manje od 20%pa sam se zalio i sad me zovu na pregled.Inače imam f 41.0 i f 62.0 i svi su se čudili kako sam dobio manje od 20% a i bio sam gbr.Hvala :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, nije bitno koliko je tko puta prošao na drugostupanjskoj komisiji, već da je od prvog prolaza prošlo tri godine.

Ako pretpostavimo, a morali bismo, da komisije rade u skladu s Pravilnicima, onda će invalidnost za koju je predviđeno privremeno priznavanje do tri godine biti priznata za stalno nakon isteka tri godine računajući od prve ocjene oštećenja organizma Drugostupanjskog liječničkog povjerenstva koja je temelj za donošenja konačnoga rješenja o priznavanju statusa HRVI iz Domovinskog rata.

U praksi to znači da će netko "izaći" tri puta na DLP, netko samo dva. Ovaj drugi slučaj može biti zbog dugog čekanja na ponovnu terminaciju (trenutno aktualno, sada rade prosinac 2006.) pa drugi pregled ne bude nakon godinu već nakon godinu i po ili, što je češće, kada Upravni sud osnaži prvostupanjsko rješenje kojim je status HRVI bio priznat privremeno pa kad dođe sa suda za tri godine ... gotovo.

Po nekim pričama sa drugih postova, može i odmah trajno iako je predviđena privremenost do tri godine, ali to već nije pravo nego nešto drugo što ovdje nije tema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo stiglo rjesenje, pa javljam sto je bilo kako sam i obecao.....

 

Dakle, prije godinu dana sam dobio od prvostupanjske 30% ozljeda + 30% ptsp = 50 % hrvi na godinu dana. To je potvrdjeno i na drugostupanjskoj.

 

Prije dva-tri tjedna sam bio opet na prvostupanjskoj i samo su mi potvrdili već rečeno, dakle sve isto.

 

Danas sam dobio i rjesenje - sve isto i to ne za stalno već opet na godinu dana.

 

Samo je dodana primjedba na kraju: "Liječenje nastavljeno u kontinuitetu, stanje bez promjene."

 

Dakle, redovno kod lijecnika, skupljati nalaze, i vidimo se opet za godinicu...... :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija