Jump to content

kupoprodajni ugovor za zemljište


anonimno

Preporučene objave

Molim savjet, što točno napisati u ugovor.

 

Situacija je takova da z.k. cestica br. 123 ima dva suvlasnika (npr. osoba A i osoba B) u nekom idealnom dijelu. Njena parcelacija je provedena prije 25 godina u katastru ali nikad nije provedena u zemljišnoj knjizi.

 

Ovih dana je geodetsko poduzece napravilo elaborat usklađenja, prijavni list, dobilo pecat od katastra, napravljen je diobeni ugovor i potpisan je kod javnog biljeznika, ugovor je trenutno na poreznoj upravi i uskoro ce u biti predan u zemljisnu knjigu.

Po tom elaboratu cestica 123 se pretvara u dvije cestice, cesticu 444 (koja ce pripasi osobi A 1/1) i cesticu 555 (koja ce pripasti osobi B 1/1).

 

Ja bih od osobe A kupio cesticu 444. Da li da u ugovoru napisem da kupujem cesticu 444 (kao da je diobeni vec proveden) ili da napisem da od osobe A kupujem suvlasnicki dio cestice 123?

 

Osoba A ne zeli predugovor kojim bi se eventualno ubrzalo provođenje spomenutog diobenog ugovora vec zeli prodaju odmah.

 

hvala

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi kupujete isključivo novooformljenu česticu jer uknjižbom ugovora o diobi je nastalo novo vlasničko stanje.

 

Ono što ne znate je u kojem će se zk. ulošku nalaziti upisana ta čestica, pa ne bi točno znao kako sročiti ugovor da se uknjiži iz prve.

 

Zasigurno bi u Vašem kupoprodajnom ugovoru

pozivanje na zk. uložak gdje je čestica prije parcelacije bila, parcelacioni elaborat i diobni ugovor kao i poslovni broj (Z-xxx/05) pod kojim je ugovor zaprimljen bilo dovoljno osiguranje za uknjižbu iz prve, te bi tako sklopljen ugovor Vama pružao pravnu sigurnost pri "direktnoj".

 

Ostaje pitanje kako je diobni ugovor složen, tj. da nema mana (vrlo mali rizik), i da je provediv iz prve da se ne petljate sa prodavateljem naknadno.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija