Jump to content

Kazna za parkiranje i mjera pisanog upozorenja


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav, prije nekoliko dana (3-4) za vjetrobranskim staklom našao sam obavijest o počinjenomn prekršaju (nepropisno parkiranje- 500kn) i uplatnicu. Stvarno sam se parkirao na neprimjereno mjesto. Htio bih iskoristiti mogućnost izricanja pismenog upozorenja. Da li mogu pisati žalbu odnosno zamolbu za preinaku novčane kazne u upozorenje na osnovu obavijesti o počinjenom prekršaju (na njemu nema upute o pravnom lijeku i nepiše ništa o žalbi).

 

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemojte pisati ništa ni plaćati kaznu, čekajte da vam iz nadležnog Psuda dođe poziv na izvršenje kazne, dje se izjasnite da ne namjeravate platiti kaznu, već tražite zamjenu radom za opće dobro na slobodi. Potpisat ćete jedan zapisnik o svom pristanku i gotovo. Rad se ne izvršava, što je velika šteta jer uopće ne bi bilo loše da se ta ideja oživotvori

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moze li se kazna za krivnju u laksem sudaru zamijeniti radom na slobodi?

 

ako je kazna veca od 500kn ne moze (a izazivanje bilo kakave nezgode je po novom zospcu >500kn)

 

i jos vezano uz prethodni odgovor, ako se kazna za parking ne plati, onda se izdaje prekrsajni nalog kojim se pored kazne odredjuje i placanje troskova.

buduci da se troskovi moraju platiti, upitno je isplati li se ne platiti kaznu (pretpostavljam 300kn), ali platiti 100-200kn troskova postupka pa zbog 100-tinjak kn ustede pristupati sudu i 2 godine moliti boga da rad za opce dobro ostane mrtvo slovo na papiru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Veno je, ali mi se nije dalo registrirati. Uz pn za parking se ne pišu troškovi. Sigurno znam da rad za opće dobro neće zaživjeti jer nam je na stručnom sastanku sa sucima Visokog prekršajnog suda rečeno da se provedbeni propis u dogledno vrijeme neće donositi, nego će se ta institucija, i dalje neoživotvorena, preoblikovati, ali to nije bitno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uz pn za parking se ne pišu troškovi.

 

to je onda novost, dok je na snazi bio stari zospc (ali isti zakon o prekrsajima) pod brisacem se ostavljala uplatnica sa iznosom samo za kaznu, a ako se ista ne bi platila u roku 8 dana slijedio bi prek. nalog sa istom kaznom ali i troskovima postupka.

isto se osim sa parkingom dogadjalo i sa svim drugim kaznama manjim od 500 kn ukoliko se ne bi platile na licu mjesta niti u roku 8 dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lijep pozdrav,

eto danas se i meni dogodila kazna za parking,

naime stanujem u kvartu gdje se parkira tko gdje stigne bez obzira na pločnik, zelenu površinu itd...

Priča ide ovako: dogodila se prometna nesreća na T križanju slijepe ulice i glavne jednosmjerne i tijekom uviđaja policajci su usput polijepili kazne za praking nekolicini vozila, a na moju žalost i meni.

Upisao sam u google da pretraži pravni savjeti i prometni prekršaji i izbacio mi je vašu stranicu. Mogu reći da sam ugodno iznenađen sa raznoraznim pravnim savjetima za nas "obične građane".

No da krenem sa "predmetom"

Piše slijedeće: prometni prekršaj kažnjiv po čl. 82 st. 3 ,Zospnc, kazna 500kn.

Pitanje: da li postupiti po prehodnom savjetu znači ne platiti odmah, čekati rješenje i žaliti se ( koja preporuka? ) pa eventualna zastara ili blagonaklonost suca za prekršaje, te otprilike stvarni troškovi koji se mogu pojaviti u predmetu ili jednostavno platiti kaznu.

 

PS moje isprike zbog podužeg teksta

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemojte pisati ništa ni plaćati kaznu, čekajte da vam iz nadležnog Psuda dođe poziv na izvršenje kazne, dje se izjasnite da ne namjeravate platiti kaznu, već tražite zamjenu radom za opće dobro na slobodi. Potpisat ćete jedan zapisnik o svom pristanku i gotovo.

 

Čitam ovu temu jer imam sličan slučaj, samo što sam ja već dobio od Grada tj. "Upravnog odjela za graditeljstvo, zaštitu aokoliša, stambene i komunalne poslove" PREKRŠAJNI NALOG u kojem piše "... Ako kaznu ne plati u darom roku ona će se zamijeniti kaznom zatvora...."

 

1. da li to znači da su oni već donijeli odluku da moram ili platiti ili idem u zatvor i ne mogu se izjasniti za rad za javno dobro?

 

2. piše:"..... prekršajni nalog donesen je bez pozivanja i saslušanja...čl. 166, st. 3 Zakona o prekršajima...""

- da li će me ipak pozvati ako ne platim pa se onda mogu izjasniti za rad za javno dobro ili je to to - mogu čekati da me pokupe na tri dana zatvora.....?

 

3. kaj bi mi bilo najpametnije napraviti, makar da odugovlačim pa da padne u zastaru.....? Ipak da se izajsnim za rad za javno dobro na slobodi, iako su oni već naveli zatvor kao alternativu neplaćanju.....?

 

Hvala puno!

 

Ivek, Čakovec.

 

P.s. kako se računa 8 dana za prigovor: radni dani ili dani ukupno?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Uz pn za parking se ne pišu troškovi.

 

PN je prekršajni nalog? Na mom prekršajnom nalogu pišu troškovi. Kazna je sa 200 kn uvećana na 300 kn i troškovi prekršajnog postupka su 110 kn. Prekršajni nalog je izdao GRAD tj. Upravni odjel za graditeljstvo, zaštitu okoliša.... Bez saslušanja.

 

Da li oni to uopće smiju. Pa ja valjda mogu tražiti saslušanje. Ili...?

 

Ivek, Čakovec

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pod brisacem se ostavljala uplatnica sa iznosom samo za kaznu, a ako se ista ne bi platila u roku 8 dana slijedio bi prek. nalog sa istom kaznom

 

ISTOM KAZNOM? Ja sam pod brisačem dobio kaznu tj. GLOBU na 200 kn, a u prekršajnom nalogu 300 kn i još 110 kon troškova....

 

Da li to mogu iskoristiti za žalbu?

 

Ivek, Čakovec

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tako ide kad se kaznjava po zospcu, a ni ne moze drugacije jer su kazne propisane u fiksnom iznosu.

(tebe nisu kaznili po zospcu)

 

Da, istina je, evo čitam: "... ... prekršaj iz Č. 14. Odluke o parkiranju i zaustavljanju vozila ... ... (Službeni glasnik grada....)... ... na osnovi izvještaja komunalnog redara ... ... koji se osniva na neposrednom zapažanju i utvrđivanju ... ..."

 

U stvari, moje je osnovno pitanje - na koji način zamijeniti novčanu kaznu za kaznu rada na slobodi za javno dobro tj. da li citat: "ako kaznu ne plati u datom roku ona će se zamijeniti kaznom zatvora...." u prekršajnom nalogu znači da ne postoji treća mogućnost - mogućnost rada za javno dobro?

 

Drugo pitanje: da li je taj prekršajni nalog (poslan od Grada) ujedno i kraj sudskog postupka ili još moram dobiti nešto od prekršajnog suda......?

 

Inače - platil sam već desetak takvih kazni, ali zbog prirode posla moram povremeno stati na parkiralište rezervirano za stanare i onda više-manje redovno zaradim globu od 200 kn....

 

Ivek, Čakovec.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemojte se ljutiti zbog hrpe postova, ali evo, još mi nešto nije jasno (od sad ću redovno pratiti ovaj forum :-)!:

 

Piše u prekršajnom nalogu: "Budući da su ispunjeni svi uvjeti uz odredbe/članke 166/3 Zakona o prekršajima, prekršajni nalog donesen je bez pozivanja i salušavanja."

 

Taj čanak kaže ovako: "Ako počinitelj NE PRISTANE platiti globu na mjestu izvršenja prekršaja... ...." što nije istina. Ništa ja nisam odbio pristati nego samo nisam bio tamo dok je redar utvrdio kršenje "Odluke o parkiranju".

 

Mogu to iskoristiti u smislu prigovora da napišem da nisam bio tamo, da listić o globi nisam niti dobio..... Jer to je realno moguće.... Možda ga je odnio vjetar, možda ga je strgao neki vandal....

 

Još jednom napominjem - već sam platio desetak takvih globi a zbog posla ne mogu izbjeći povremeno parkiranje u "zabranjenoj zoni".... Pomozite mi da se izvučem, molim vas....

 

Hvala, hvala.

 

Ivek, Čakovec.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li je taj prekršajni nalog (poslan od Grada) ujedno i kraj sudskog postupka ili još moram dobiti nešto od prekršajnog suda......?

 

ako ne prigovaras, to je kraj.

ovo sto se prijete zatvorom zanemari, sve <500kn se prvo mijenja za rad. ako hoces tako, plati samo tih 110 kn troskova (ne i ovih 300kn kazne) i cekaj da od prek. suda dobijes poziv

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako ne prigovaras, to je kraj.

ovo sto se prijete zatvorom zanemari, sve <500kn se prvo mijenja za rad. ako hoces tako, plati samo tih 110 kn troskova (ne i ovih 300kn kazne) i cekaj da od prek. suda dobijes poziv

 

Aha. Znači ipak još slijedi poziv od prekršajnog suda. To me zanimalo. Hvala puno!

 

Lijep pozdrav.

 

Ivek, Čakovec

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija