Jump to content

PomoćI Zaštita imena tvrtke


anonimno

Preporučene objave

Registrirajte ime i/ili logo (grafičko rješenje) pred Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo. Postupak možete pokrenuti sami, no s obzirom na određene važne detalje registracije preporučujem vam da se obratite nekom od registriranih zastupnika pred Zavodom. Popis zastupnika i detalje postupka možete naći na web stranici Zavoda www.dziv.hr.

 

Ukratko, postupak traje oko godinu dana, no zaštitu stječete danom podnošenja prijave Zavodu (naravno, ukoliko se postupak pozitivno okonča). Zaštita traje 10 godina i vrijedi za cijelo područje Republike Hrvatske. Možete ju obnavljati neograničeni broj 10-godišnjih perioda. Također, putem Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, moguće je ime i logo tvrtke zaštiti za većinu država svijeta, uz uvjet da je registracijski postupak barem započet pred nacionalnim uredom za intelektualno vlasništvo (Državni zavod za intelektualno vlasništvo).

 

Nakon što je registracija uspješno okončana, temeljem isprave o registraciji stječete slična vlasnička prava na ime i znak tvrtke kao i npr. imaoc vlasničkog lista na nekretnini.

 

Znači, u slučaju da neko pod vašim imenom/logom prodaje lažnu robu/usluge, možete od suda tražiti da povreditelj vašeg imena/znaka prestane s tom aktivnosti, da vam naknadi štetu, da se unište predmeti lažno proizvedeni s vašim logom, da se prekršitelji kazne... Važno je napomenuti i mogućnost ulaganja privremene mjere kojom sud nalaže trenutno obustavljanje proizvode roba/pružanja usluga tuženom, čime se dobija da se ne mora čekati da se sudski postupak okonča kako bi se prestalo s kršenjem

 

Naravno, kako je ipak riječ o nematerijalnom vlasništvu, u praksi ponekad biva vrlo teško odrediti granice gdje završava vaš znak, a započinje neki drugi. Tako razlikujemo dva moguća slučaja povrede: 1. Netko prodaje proizvode pod sličnim znakom i imenom. (U slučaju da prodajete Najk tenisice i budete tuženi od tvrtke Nike. Tada bi sud na temelju naziva, grafičkog rješenja i raznih drugih detalja morao donijeti odluku da li je vaš znak dovoljno razlikovan od znaka i proizvoda tvrtke Nike da kupci nisu dovedeni u zabunu). Tu sud odlučuje na temelju svakog slučaja individualno. 2. Netko prodaje indentične proizvode/usluge pod vašim imenom/znakom. (Ukoliko bi npr. prodavali lažne Nike tenisice s njihovim indentičnim znakom). Tu za sud ne bi bilo nikakve dileme i spor bi bio brže okončan.

 

Ovo je bilo vrlo osnovno o zaštiti naziva. Materija je dosta složena, i sitni detalji mogu igrati važnu ulogu. Stoga, još jednom preporučam za postupak registracije uzeti stručnu osobu, kako se poslije, u eventualnom sudskom postupku ne bi našli u situaciji da izgubite parnicu, ili se izvrgnete značajno većim troškovima no što bi bili da vam je registraciju radio netko u tome specijaliziran. U pravu, kao i u svakom drugom zanatu, najteže je i najskuplje popravljati tuđe brljotine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam da ZDT pruža pravnu zaštitu načelom prvenstva i isključivosti, ali za sudski registar određenog trgovačkog, što znači da ako ja npr. registriram tvrtku određenog imena u sud.reg Trg. sudu u Zagrebu, netko drugi može registrirati tvrtku istog imena u sud. reg. Trgovačkog suda u Splitu. Mene je zanimalo kako mogu zaštititi ime da se više ne može registrirati na području Hrvatske

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...
  • 6 mjeseci kasnije...

Ime, logotip, amblem, simbol, etiketu ili druga razlikovna obilježja proizvoda i/ili usluge moguće je zaštititi žigom. Žig ("registered trade mark") je oblik pravne zaštite tržišnog identiteta proizvoda i usluga ("brand").

Žig (u smislu intelektualnog vlasništva) predstavlja isključivo pravo na stavljanje u promet proizvoda i/ili usluga obilježenih nekim znakom, koji služi za razlikovanje proizvoda i/ili usluga jedne osobe od ostalih osoba u trgovačkom prometu. Nositelj žiga može spriječiti korištenje istog ili sličnog znaka za obilježavanje istih ili sličnih proizvoda i/ili usluga drugih proizvođača / ponuđača.

Žig se stječe registracijom na temelju prijave podnesene Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV), a osnovni uvjeti koje neki znak (u odnosu na proizvode i/ili usluge za koje je prijavljen) mora zadovoljiti da bi mogao postati žig jesu da je razlikovan, da nije opisan ili prijevaran, te da ne vrijeđa neki raniji žig ili drugo pravo.

 

Postupak registracije (priznanje prava) pokreće se podnošenjem prijave na odgovarajućem obrascu, čiji oblik i sadržaj je propisan Pravilnikom o žigu (NN br. 72/2004). Prijava se podnosi na obrascu Ž-1, preporučenom poštom ili osobnom predajom u pisarnici DZIV-a, radnim danom od 9 do 14 sati. Osnovni elementi prijave jesu znak koji se štiti i popis proizvoda i/ili usluga na koje se zaštita odnosi. Popis proizvoda i/ili usluga treba biti sastavljan i svrstan u razrede u skladu s "Međunarodnom klasifikacijom proizvoda i usluga za registraciju žigova" (Nicanska klasifikacija).

Prijavu DZIV ispituje u odnosu na zakonske uvjete (Zakon o žigu, NN 173/2003), te objavljuje u službenom glasilu (Hrvatski glasnik intelektualnog vlasništva). Nakon objave nositelji ranijih prava mogu podnijeti prigovor protiv registracije, a ako prigovora nema, priznaje se pravo na 10 godina, koje nositelj može produžiti prije isteka razdoblja registracije. Cijeli postupak najčešće traje od pet do sedam mjeseci, a pravo prvenstva u odnosu na kasnije prijave stječe se u trenutku predaje prijave.

U trenutku podnošenja prijave žiga potrebno je uplatiti 100 kn upravne pristojbe i 500 kn naknade troškova. Kasnije, po pozivu DZIV-a, plaća se 150 kn naknada troškova objave, te na kraju 1.500 kn naknade troškova za 10-godišnje održavanje u vrijednosti. Navedeni iznosi odnose se popis proizvoda i/ili usluga od ukupno tri razreda, a za svaki dodatni razred plaća se dodatna naknada troškova od 150 kn za prijavu i 300 kn za 10-godišnje održavanje u vrijednosti.

 

Međunarodna zaštita ostvaruje se provođenjem posebnog registracijskog postupka u svakoj zemlji. Postupak se može olakšati i ekonomizirati korištenjem "Madridskog sustava za međunarodnu registraciju žigova", pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO/OMPI). U tom slučaju podnosi se samo jedna prijava DZIV-u, koja se zatim putem WIPO-a proslijeđuje u zemlje u kojima se traži zaštita.

 

 

Dodatne informacije o intelektualnom vlasništvu (patenti, žigovi, industrijski dizajn, autorska i srodna prava), te detaljne opise pojedinih registracijskih postupaka moguće je pronaći na internet stranici DZIV-a http://www.dziv.hr/. Na istoj adresi nalaze se i tekstovi važećih zakona i pravilnika, obrasci za prijave, informativni letak osnovnih troškova postupka, te popis profesionalnih zastupnika u području prava industrijskog vlasništva, registriranih pri DZIV-u. Zastupnika je korisno angažirati za definiranje vrsta i elemenata intelektualnog vlasništva, izradu prijave i vođenje registracijskog postupka, davanje pravnih i poslovnih savjeta, te poduzimanje administrativnih i sudskih mjera ostvarivanja zažtite.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija