Jump to content

Contract work i porez


maggotmaster

Preporučene objave

Poštovanje,

 

znam da ovakva tema postoji ali čitajući odgovor nije mi skoro ništa bilo jasno.

 

Naime, radim honorarno (contract work) za američku firmu sa sjedištem u LA-ju i plaćaju mi na žiro račun. Znam da je on oporeziv. Nemam namjeru otvarati obrt ali plaćati porez moram. Zanima me da li na kraju godine plaćam porez na svu zaradu ili to ide nekako drugačije.

 

Nisam upoznat sa bezbrojnim vrstama obrazaca i ne znam što koji znači i za što služi. Želim samo izbjeći moguće buduće neugodnosti izazvane neplaćanjem poreza i mojim neznanjem.

 

Hvala unaprijed,

 

A.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da je posrijedi zaključen ugovor o djelu. Isplatom honorara ostvarujete oporezivi primitak iz inozemstva. Taj primitak je osnova za obračun poreza na dohodak na drugi dohdak. Posebnost vašeg slučaja je da morate sami u roku od 8 dana od dana primitka obračunati i uplatiti predujam poreza na dohodak, možebitni prirez, doprinos iz primitka (mirovinsko). Nemate obvezu obračuna doprinosa za zdravstveno osiguranje. Također, dužni se nadležnoj ispostavi PU dostaviti obrazac IDD, obrazac R-Sm u Regos u istom roku (8 dana) od svake uplate. Do kraja siječnja za prethosnu godinu trebate PU dostaviti i ID-1 obrazac.

 

Ako je svaka pojedinačna uplata veća od 6.000 kuna dužni ste uplatiti i poseban porez na ostale primitke (4%) i dostaviti obrazac PU.

 

Kako ostvarujete drugi dohodak iz inozemstva dužni ste podnijeti godišnju poreznu prijavu (obrazac DOH) i prijaviti sve vidove dohotka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija