Jump to content

javnobilježnički vježbenik


ibo

Preporučene objave

U zakonu o vježbenicima i pravosudnom ispitu stoji:

Javnobilježnički vježbenik dužan je radi stručnog obrazovanja provesti najmanje 160 sati stručne prakse u sudu prema rasporedu koji odredi predsjednik suda. Teoretski dio stručnog obrazovanja traje najmanje 150 sati prema programu koji mora biti usklađen s programom Pravosudne akademije.

Interesira me ovaj teoretski dio - znači li to da vježbenik mora polaziti Pravosudnu akademiju, može je polaziti ili nijedno od toga?

I potpitanje, da možete birati da budete odvjetnički ili javnobilježnički vježbenik, što biste izabrali i zašto (u prosječnim uredima)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što se tiče pravosudne akademije za javnobilježničke vježbenike-ista je ove godine bila organizirana na način da su održana predavanja u zg-u 6 vikenda uzastopno-znači petak,subota i nedjelja.obavezno je,isto kao što je i pravosudna akademija za vježbenike u pravosudnim tijelima na način da su predavanja petkom i ponedjeljkom.

a glede izbora,da ga barem imamo u današnjoj situaciji,uzmi što ti se nudi... :vrti:

ali to je stvar osobnog ukusa,koji dio prava,odnosno struke te više zanima... :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Molim pomoc/savjet/informaciju....

koja je razlika između natjecaja za javnobiljeznicke vjezbenika na stranicama hzz-a i u NN od strane javnobiljezenicke komore?

zivotopisi koje se trebaju poslati javnobiljeznickoj komori , jel komora vrsi neka testiranja? i kako izgledaju ta testiranja?

gdje se uopce gledaju obavjesti poziva i rezultata jer na stranicama HJK nema nista takvo slicno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razlike uglavnom nema ( ili ne bi trebalo biti). Kad se objavi natječaj u nn, to uglavnom znači da je već pronađen pogodan kandidat ( tako se uglavnom tumači). Mislim da su oni kao javnopravna tijela obvezni objaviti natječaj na službenim stranicama RH, odnosno to čini komora, s tim da se kandidat uglavnom nađe u postupku koji prethodi tome, ili je već predodređen, so to say :-D Tako da ta odredba uglavnom postaje contradictio, in concreto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...

zanima me, jesu li vježbenici kod javnog bilježnika zakinuti u kojem pogledu kasnije? bilo prilikom polaganja pravosudnog (da ih se gleda kao ono oni nisu iz odvjetništva) ili kasnije kada traže neki drugi posao nakon što su položili pravosudni (bilo u upravi, firmama ili odvjentištvu)? htio bih sada uzeti posao vježbenika kod javnog bilježnika li se bojim da ću si na taj način zatvoriti neka vrata u budućnosti? znam da smo na papiru svi isti ali me zanima kako se u praksi gleda na to? ima li to veze kasnije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na pravosudnom vam najgore prođu vježbenici iz pravosuđa, jer razina znanja koja se od njih traži je brutalna u odnosu na druge (ne kod svih, ali kod velikog broja ispitivača). Tako da tu nemate brige.

 

Što se budućnosti tiče, ajmo reć ovako - normalnom poslodavcu to neće smetati, a glede drugih se zapitajte bi li osobno htjeli tamo raditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam 12 godina u radnom odnosu kod j.b., najprije kao vježbenik, pa savjetnik i sada kao prisjednik. Nikakve razlike na pravosudnom nije bilo između mene i osoba došlih iz drugih grana prava. Jako sam zadovoljna poslom, poslodavcem i beneficijama koje imam: od brojnih besplatnih edukacija, strogih poštivanja mojih prava u svakom pogledu od strane poslodavca i kolega, međuljudskim odnosima u uredu i između kolega prisjednika, bilježnika, vježbenika i savjetnika: kolegijalnošću, pomoći, čestim druženjima. Na Vašem mjestu, ja ne bih dvaput razmišljala o poslu. Nadam se dasam pomogla...

 

Ažurirano

 

Poštovani, javni bilježnici nemaju rogove, bojim se da ste stekli neopravdane predrasude...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolege, zahvaljujem se na odgovorima, pomogli ste mi, tj. bilo kakvo iskustvo iz prakse i "stvarnog života" mi je prijeko potrebno jer eto, ne znam kako to sve funkcionira i kako se na što gleda.

Najviše me mučilo to što kod ovog javnog bilježnika nemam neke mogućnosti za ostanak (nakon pravosudnog) pa ću morati dalje tražiti, te ne bi htio biti "zakinut" kod drugih poslodavaca. Nisam bio siguran kolko je jb vježbeništvo dobar start, ali ipak sam se odlučio za to. Nadam se da u bućnosti neću požaliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija