Jump to content
tom123

ovrha nad stvarima u kući kad je banka ovrhovoditelj

Preporučene objave

Prije nekoliko tjedana banka (pbz) mi je poslala obavijest o raskidu kredita zbog neplaćanja dosjelih rata. Sada me terete za cjelokupni dug kojeg trenutno nikako ne mogu podmiriti. Tih dana FINA mi je blokirala račune i pokupila ono malo što je bilo na računu, a budući da nemam nikakvih primanja niti imovine (živim kod roditelja) moje pitanja su sljedeća:

 

Da li da uskoro očekujem ovršitelja na vratima? Tj. koliko otprilike vremenski njima treba da dođu doma popisati stvari od ovršenika? U obijesti od banke je pisalo da ukoliko ne podmirim dug u roku od 15 dana da će pokrenuti ovršni postupak, znači, pretpostavljam da sigurno ništa dok ne dobijem obavijest od suda o pokretanju ovrhe.

Da li sam u pravu?

 

Da li ovršitelj dolazi nenajavljeno u kuću ili se ovršenik obaviještava prethodno o datumu dolaska ovršitelja?

 

Nakon bezuspješnog pokušaja pljenidbe, što kasnije, da li ima zastare i koji je rok? (zanima me zbog nasljedstva nekretnine). Da li banka može naknadno ponovo pokrenuti ovrhu?

 

Da li ovršitelj popisuje stvari u cijeloj nekretnini bez obzira na vlasništov pa se naknadno može uložiti prigovor ili na licu mjesta radi osobnu procjenu koja stvar bi mogla biti vlasništvo ovršenika?

 

Ljubazno vas molim za odgovore, isto tako i mišljenja i iskustva osoba koje su bile u sličnim situacijama.

Vjerujem da će pomoći i drugim korisnicima ovog odličnog foruma.

Unaprijed hvala na odgovorima!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Banka najprije mora pokrenuti protiv Vas ovršni postupak i nakon toga se pokušati naplatiti iz novčanih sredstava. Ako se ne uspije naplatiti iz Vaših novčanih sredstava onda se traži promjena sredstva ovrhe na pokretnine.

Sudski ovršitelj prvi puta obično dolazi nenajavljen i ukoliko ovršenika ne zatekne na adresi stanovanja šalje zaključak sa slijedeče uredovanje (datum i vrijeme uredovanja) uz prisutnost policijskih službenika. Ovršitelj može popisati vrijedne stvari na adresi na kojoj ste prijavljeni, a može se podnesti prigovor treče osobe na vlasništvo istih. Iako treba prilikom popisa navesti da ta i ta stvar nije Vaša. Predmetom plijenidbe ne mogu popisane biti stvari neophodne za život ovršenika (stroj za pranje rublja, štednjak, hladnjak i sl.)

Najprije otiđite do banke i pokušajte dogovoriti dinamiku otplate duga da uopče ne dođe od pokretanja ovrhe.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

Banka mi je preko FINA-e već uzela novce sa računa, no nije bilo prethodno obavijesti da je pokrenut ovršni postupak. Stoga mi nije jasno je li to neka predradnja pred ovrhu da budu sigurni da neću pobrati novce sa računa ili je to ovrha bez da su me obavijestili?

Dobio sam obavijest od banke kad je već bilo skinuto sa računa.

 

Još jedno pitanje, u praksi, da li banke uopće pokreću ovrhe nad stvarima (da li znate za neki takav slučaj) ili je to najčešće krajnji ishod kada je u pitanju dug prema državi (porezna, komunalije...). Da li stanu ako se ne uspiju naplatiti iz "likvidnije" imovine (plaća, računi, dionice) i nekretnina? Dug mi je cca 50.000 kn.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dok gode se ovrhovoditelj uspijeva naplaćivati iz novčanih sredstava ovršenika ne mjenja sredstvo ovrhe. Jer zapljena pokretnina (osim ako nemate vrijedan automobil ili brod u vlasništvu) je u pravilu neuspješna (financijski za ovrhovoditelja) jer stvari koje se eventualno zapljene su male vrijednosti i nikoga ne zanimaju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ponovno hvala na odgovoru.

Još jedno pitanje imam. Naime, da li imam točne informacije?

 

Zastara na potraživanja nastupa ukoliko ovrhovoditelj (u ovom slučaju banka-nenamjenski kredit) ne pokrene postupak ovrhe u roku od 5 godina od dana nastanka obveze (pitanje: raskida cjelokupnog ugovora o kreditu ili dospjelosti svake rate zasebno, na šta se gleda?).

Drugo, ukoliko se ovrha pokretne u roku i bude donešena, tada počinje teči vrijeme od 10 godina u kojem ovrhovoditelj mora naplatiti, a ukoliko u tom razdoblju ne uspije, tada se ovršenik može pozvati na zastaru i obustaviti postupak ovrhe.

 

Treće i zadnje, ukoliko ovrhovoditelj promijeni sredstvo ovrhe, da li rok za zastaru počinje teči iznova ili ne?

Možda sam dosadan sa detaljima, ali hvala unaprijed na odgovorima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Budite sigurni da banka neće dopustiti da njena potraživanja odu u zastaru. Na to nemojte računati.

Zastara ovrhe je 10 godina od pravomoćnosti, ali svaka promjena sredstva ovrhe taj rok produžuje tj. počinje teči iznova.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Ovršitelj može popisati vrijedne stvari na adresi na kojoj ste prijavljeni, a može se podnesti prigovor treče osobe na vlasništvo istih. Iako treba prilikom popisa navesti da ta i ta stvar nije Vaša.

 

Kako će treća osoba dokazati vlasništvo nad npr. televizorom starim 20 godina? U to doba vjerojatno se u dućanu još nisu izdavali ni računi (haha). Neovisno o tome što je to premala vrijednost da bi se ovrhovoditelj igrao time, uzeti će mi televizor tek da mi napakoste. Kako, dakle, dokazati vlasništvo nad starijom stvari u stanu?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav ljudi, pomagajte...

 

Zivim kod roditelja, nemam nikakvo vlasništvo osim jednog automobila - fiat tipo godiste 91' cijeli oronuli, zahrdjali - skoro bezvrijedan..... Neki dan sam primio prijedlog za ovrhu.... Imam dug kod vipa od 7 soma kuna kojeg je preuzelo jedno odvjetnicko drustvo... Kaj da radim??? Nemam prebijene pare.......... Svaki savjet je dobrodošao......

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×