Jump to content
tom123

ovrha nad stvarima u kući kad je banka ovrhovoditelj

Preporučene objave

Prije nekoliko tjedana banka (pbz) mi je poslala obavijest o raskidu kredita zbog neplaćanja dosjelih rata. Sada me terete za cjelokupni dug kojeg trenutno nikako ne mogu podmiriti. Tih dana FINA mi je blokirala račune i pokupila ono malo što je bilo na računu, a budući da nemam nikakvih primanja niti imovine (živim kod roditelja) moje pitanja su sljedeća:

 

Da li da uskoro očekujem ovršitelja na vratima? Tj. koliko otprilike vremenski njima treba da dođu doma popisati stvari od ovršenika? U obijesti od banke je pisalo da ukoliko ne podmirim dug u roku od 15 dana da će pokrenuti ovršni postupak, znači, pretpostavljam da sigurno ništa dok ne dobijem obavijest od suda o pokretanju ovrhe.

Da li sam u pravu?

 

Da li ovršitelj dolazi nenajavljeno u kuću ili se ovršenik obaviještava prethodno o datumu dolaska ovršitelja?

 

Nakon bezuspješnog pokušaja pljenidbe, što kasnije, da li ima zastare i koji je rok? (zanima me zbog nasljedstva nekretnine). Da li banka može naknadno ponovo pokrenuti ovrhu?

 

Da li ovršitelj popisuje stvari u cijeloj nekretnini bez obzira na vlasništov pa se naknadno može uložiti prigovor ili na licu mjesta radi osobnu procjenu koja stvar bi mogla biti vlasništvo ovršenika?

 

Ljubazno vas molim za odgovore, isto tako i mišljenja i iskustva osoba koje su bile u sličnim situacijama.

Vjerujem da će pomoći i drugim korisnicima ovog odličnog foruma.

Unaprijed hvala na odgovorima!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Banka najprije mora pokrenuti protiv Vas ovršni postupak i nakon toga se pokušati naplatiti iz novčanih sredstava. Ako se ne uspije naplatiti iz Vaših novčanih sredstava onda se traži promjena sredstva ovrhe na pokretnine.

Sudski ovršitelj prvi puta obično dolazi nenajavljen i ukoliko ovršenika ne zatekne na adresi stanovanja šalje zaključak sa slijedeče uredovanje (datum i vrijeme uredovanja) uz prisutnost policijskih službenika. Ovršitelj može popisati vrijedne stvari na adresi na kojoj ste prijavljeni, a može se podnesti prigovor treče osobe na vlasništvo istih. Iako treba prilikom popisa navesti da ta i ta stvar nije Vaša. Predmetom plijenidbe ne mogu popisane biti stvari neophodne za život ovršenika (stroj za pranje rublja, štednjak, hladnjak i sl.)

Najprije otiđite do banke i pokušajte dogovoriti dinamiku otplate duga da uopče ne dođe od pokretanja ovrhe.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

Banka mi je preko FINA-e već uzela novce sa računa, no nije bilo prethodno obavijesti da je pokrenut ovršni postupak. Stoga mi nije jasno je li to neka predradnja pred ovrhu da budu sigurni da neću pobrati novce sa računa ili je to ovrha bez da su me obavijestili?

Dobio sam obavijest od banke kad je već bilo skinuto sa računa.

 

Još jedno pitanje, u praksi, da li banke uopće pokreću ovrhe nad stvarima (da li znate za neki takav slučaj) ili je to najčešće krajnji ishod kada je u pitanju dug prema državi (porezna, komunalije...). Da li stanu ako se ne uspiju naplatiti iz "likvidnije" imovine (plaća, računi, dionice) i nekretnina? Dug mi je cca 50.000 kn.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dok gode se ovrhovoditelj uspijeva naplaćivati iz novčanih sredstava ovršenika ne mjenja sredstvo ovrhe. Jer zapljena pokretnina (osim ako nemate vrijedan automobil ili brod u vlasništvu) je u pravilu neuspješna (financijski za ovrhovoditelja) jer stvari koje se eventualno zapljene su male vrijednosti i nikoga ne zanimaju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ponovno hvala na odgovoru.

Još jedno pitanje imam. Naime, da li imam točne informacije?

 

Zastara na potraživanja nastupa ukoliko ovrhovoditelj (u ovom slučaju banka-nenamjenski kredit) ne pokrene postupak ovrhe u roku od 5 godina od dana nastanka obveze (pitanje: raskida cjelokupnog ugovora o kreditu ili dospjelosti svake rate zasebno, na šta se gleda?).

Drugo, ukoliko se ovrha pokretne u roku i bude donešena, tada počinje teči vrijeme od 10 godina u kojem ovrhovoditelj mora naplatiti, a ukoliko u tom razdoblju ne uspije, tada se ovršenik može pozvati na zastaru i obustaviti postupak ovrhe.

 

Treće i zadnje, ukoliko ovrhovoditelj promijeni sredstvo ovrhe, da li rok za zastaru počinje teči iznova ili ne?

Možda sam dosadan sa detaljima, ali hvala unaprijed na odgovorima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Budite sigurni da banka neće dopustiti da njena potraživanja odu u zastaru. Na to nemojte računati.

Zastara ovrhe je 10 godina od pravomoćnosti, ali svaka promjena sredstva ovrhe taj rok produžuje tj. počinje teči iznova.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Ovršitelj može popisati vrijedne stvari na adresi na kojoj ste prijavljeni, a može se podnesti prigovor treče osobe na vlasništvo istih. Iako treba prilikom popisa navesti da ta i ta stvar nije Vaša.

 

Kako će treća osoba dokazati vlasništvo nad npr. televizorom starim 20 godina? U to doba vjerojatno se u dućanu još nisu izdavali ni računi (haha). Neovisno o tome što je to premala vrijednost da bi se ovrhovoditelj igrao time, uzeti će mi televizor tek da mi napakoste. Kako, dakle, dokazati vlasništvo nad starijom stvari u stanu?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav ljudi, pomagajte...

 

Zivim kod roditelja, nemam nikakvo vlasništvo osim jednog automobila - fiat tipo godiste 91' cijeli oronuli, zahrdjali - skoro bezvrijedan..... Neki dan sam primio prijedlog za ovrhu.... Imam dug kod vipa od 7 soma kuna kojeg je preuzelo jedno odvjetnicko drustvo... Kaj da radim??? Nemam prebijene pare.......... Svaki savjet je dobrodošao......

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio Simon23
   Molim vas ako mi možete pomoći, naime dudu mi je došla ovrha u iznosu od 13.000 kn od strane EOS Matrixa, dug je prodan od strane Hrvatskog Telekoma.
   Navodno su u pitanju 2 nova broja i 2 skupa uređaja. Dobili smo ugovor navodni od EOS Matrixa.
   Vidi se ime djelatnika tko je napravio ugovor, svi podaci na ugovoru od moga dide su krivi osim broja osobne i OIB-a.
   Međutim ono što je najstrašnije ima kopija didove osobne i njegov potpis.
   Dida kaze da nista nije potpisivao a prošlo je od sklapanja ugovora 1 godina i 3 mjeseca.
   Pitanje:
   1. Pokrenuti tužbu protiv djelatnika, moguće je da je krivotvoren potpis!?
   2. Što ako je stvarno didov potpis a krivi su podaci adrese? Jeli to znači da nema smisla tužiti tu osobu?
   3. Jeli sudu samo bitno da utvrdi jeli stvaran potpis ili ne. Pa na temelju toga može presuditi.
   4. Imala li pomoći ako je potpis stvaran? Jer djelatnik može reći ne sjećam se gospodina?
    
    
   Hvala
   Simon
    
  • objavio tonjic
   Pozdrav,
   kolegici mi je jučer sjela ovrha na račun u iznosu od 384 kn.Danas je isla do fine vidjeti u cemu je problem.Izgleda da je neplacena kazna za voznju busom bez karte/pokaza iz 05/2015. bila razlog ovrhe.
   Iz razloga što nisam siguran jesam li i sam podmirio dugovanja (mislim da sam dobio sve skupa 2 kazne i mislim da sam ih obje platio - nisam siguran iz razloga jer sam studirao u ST,a kazne su došle na kućnu adresu u drugi grad te je majka to trebala podmirit) želio bih provjeriti jel imam dugovanja prema njima,te hoće li se pokrenuti ovršni postupak protiv mene.
   Zbog toga sam upravo zvao Promet Split,da ih pitam jel ima nekih dugovanja na moje ime.Teta na telefonu mi je na spomen ovrha rekla:"Ništa prije četvrtka,u četvrtak od 11 do 13 zovnite pa cemo vam moći reći.". Pitam zašto,samo zelim znati jel ima kakvih dugovanja na moje ima jer nisam siguran jesam li podmirio sve s obzirom da je puno vremena prošlo.Kaze teta:"Tako nam je naređeno,ništa prije četvrtka.".
   E sad,kolegica kolegice kaže da su krenili ovršavat sve po redu jer im navodno fali za novi bus(kruze price),a mene zanima koja ja prava imam u ovom slucaju.Imam osjecaj da je četvrtak neki rok dokad ce sve ovrhe biti pokrenute te ce biti kasno za spriječiti istu pa ce tada davat informacije ko je duzan i koliko.Imaju li oni pravo meni uskratiti informaciju koju sam trazio,ili mi je jedina opcija čekati do četvrtka kako su rekli?
   Hvala na informacijama
    

    
  • objavio jednopitanje
   Pozdravljam,
   Zanima me dali postoji zakonska osnova da se makne iz zk. već upisana ovrha nad gospodarskom građevinom - upisana prije par godina na sve nekretnine i račune.
   U pitanju je mala staja na 2 etaže koja služi za držanje sijena te obavljanja poslova OPG-a?
   U ovršnom zakonu sam pročitao da se ne mogu ovršiti takve građevine pa me zanima što u ovo slučaju već postojeće?
   Hvala.
  • objavio apostolpravi
   Bok ekipo..
   Dali netko ima konkretne primjere- dali se provodila primjerica ovrha nad nekim tko radi npr u njemačkoj, a blokiran je u hrvatskoj??? dakle sve znam vezano za europski ovršni nalog, da sud mora donijeti odluku i da se tada može tek nekog blokirati u njemačkoj ili općenito vani, ali opet je tu ono ali- da to sve ide na sud u npr njemačkoj..
   Stoga mene zanima kako to doista sve funkcionira u praksi, dali se uopće agencije za naplatu ili banke odlučuju na takve procese naplate ili još uvijek je to sve više teorija a teže praksa?? možete navesti neki primjer nedavni( naravno bez imena i prezimena)
   hvala na preciznim odgovorima,razmišljanjima i primjerima
  • objavio saltyl
   Pozdrav, 
   trebao bi mi mali savjet/uputa vezano za provođenje ovrhe unutar EU, a van HR.
   Dakle trebalo bi ovršiti kupca (vps preko 40k kn), poslana je ovrha na temelju vjerodostojne isprave jb u Zadru, no s. služba u Kninu je odbacila ovršni prijedlog obzirom ovršenik ima prijavljeno prebivalište u inozemstvu (Luksemburg) na NEPOZNATOJ ADRESI.
   Moje pitanje glasi, može li se i putem kojih kanala saznati točno prebivalište te kada se sazna kome i u kakvoj proceduri se provodi ovrha za osobe sa prebivalištem u drugoj zemlji članici EU?
   Puno hvala na pomoći...
    
 • Online korisnici×