Jump to content

Što dalje


igla91

Preporučene objave

Branitelj bez 100 dana borbenog sektora, 28 godina staža, 6 godina liječenja, nekoliko dnevnih bolnica, nekoliko ležanja na psihijatriji, ostao bez posla.

Što dalje?

Prikupite svu medicinsku dokumentaciju koju imate i foto kopirajte je, a onda sa tim idite svoj liječniku i zatražite da vas pošalje na procjenu preostale radne sposobnosti. Ako budete imali dovoljno jake argumente u medicinskoj dokumentaciji možda dobijete civilnu profesionalnu invalidsku mirovinu. Sretno:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako nema 100 dana, nije branitelj tj. nema status hrvatskog branitelja.

 

Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine), organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata.

Može ostvariti pravo na mirovinu ali samo po ZOMO ukoliko je radno nesposoban ali o tome odlučuje vještak u HZMO temeljem uvida u medic. dokumentaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Obzirom na vremenski protok od tvog prvog posta i ovog zadnjeg ne znam da li se ti zajebavaš ili si na rubu. Ali svejedno pokušati ću ti svojim primjerom odgovoriti na upit :)

 

Bio sam na vještačenju sredinom svibnja u HZMO i tamo mi je vještkinja pregledala medicinsku dokumentaciju i ''obradila'' me je tj. poslala na neke dodatne preglede za koje je ona smatrala da su potrebni da bi stekla bolji uvid u moje zdravstveno stanje. Morao sam to obaviti i još sam joj bio zahvalan što je na uputnice stavila pečat ''Hitno'', tako da sam u tjedan dana imao nalaze i donio joj iste. Tek nakon toga rekla mi je da je medicinska dokumentacija kompletna i da će moj predmet poslati u Zagreb na reviziju.

 

Eto prijatelju. Imam 100 dana borbenoga sektora, 20% hrvi (privremeno) 33 god. radnog staža i nemam mirovinu. Čekam odgovor revizije i da budem iskren strepim jer nisam siguran u pozitivan ishod. Pa ti sad vidi ;)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Ako nema 100 dana, nije branitelj tj. nema status hrvatskog branitelja.

 

.

po zakonu je branitelj i onaj koji ima 5 dana.....i dobije taj status...

 

100 dana je potrebno da se ostvari pravo na najnižu braniteljsku mirovinu kada osoba ide u civilnu mirovinu.........

iz ovoga slučaja (igla) nema nikakvih pravo po osnovi braniteljskih prava,..ima samo pravo kao i svi radnici na invalidsku mirovinu po opčim propisima..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo filozofiranja:

Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine),

 

Filozofiram na slijedeće : te pripadnik naoružanih odreda narodne zaštite (sada nema zareza niti se napominje da se odnosi za sve postrojbe) koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991.

 

Dakle može se shvatiti samo za naoružane odrede narodne zaštite a ne za cjelokupnu populaciju.

 

Hm, da, filozofiranje, ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pet mjeseci, a ne pet dana (pročitaj čl.2 ZOPHB).

 

;-)

pročitao i znam,.....5 mjeseci se odnosi samo ako ti se priznaje status branitelja po osnovi narodne zaštite......

kada bi bilo 5 mjeseci za sve,onda ne bi bilo ni svrhe zakona od 100 dana za status dragovoljca,..100 dana za minimalnu braniteljsku mirovinu.....jer je to sve manje od 5 mjeseci ......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro shvatio, osoba s manje od 100 dana 1992. godine je...ništa?

 

dobro si shvatio,........što se tiće mirovinskog nikakve koristi od toga,.........ali tvoje prvo pitanje,..što dalje,....aludira da si mislio na mirovinu,.......ali ako nisi ili nemaš pravo na mirovinu (civilnu).....mislim da sa statusom branitelja imaš prednost kod zapošljavanja (mislim da tamo nema ove kvake od 100 dana),.....i to je u principu to.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija