Jump to content

Legalizirati ili ne


AngryBird

Preporučene objave

Iza pok. bake, brat i ja, naslijedili smo 1/5 kućice (vikendica).

 

'68. to je bila štala. '83. roditelji i baka, koja je s nama svo vrijeme živjela i bila nam druga mama, odlučili su obnoviti tu štalu (samo zidine, otvori vrata i prozora). Do '90. roditelji su, nakon obnove tog prizemlja, odlučili podignuti etažu (kat) u istovjetnim gabaritima (samo su skale i kupaoničica van gabarita priz.).

 

Baka je do kraja života forsirala napravit darovnicu, oporuku, bilo što ili na mamu ili na nas dvoje (brata i mene) što, nažalost, nije učinjeno.

 

Mislim da etaža nikada i nigdje nije "zavedena", nego se objekt vodi kao prizemnica.

 

Ne znam ni sama kako se taj dokument našao kod mene, ali pronašla sam "Uvjerenje o uvjetima uređenja prostora" koji glasi na baku i datira iz '83. god. u kojem stoji "nadogradnja obit. kuće", P+1, sa uvjetima tipa visine objekta, nagiba krova, boje žbuke... Sama ta kuća, sa katom, udovoljava svemu navedenom. Drugih dokumenata, osim nekih računa i nekakvog rješenja za plaćanje poreza iz '95. god (ali na kvadraturu samo priz.), nažalost, nemam.

 

Brat i ja smo na čudu da li pokrenuti postupak legalizacije ili ne budući je ostalih 4/5 naslijedila osoba koja nije dinara ili DEMa uložila u to?

 

Po ostavinskoj iza bake, ta osoba sa 4/5 naslijedila je - prizemlje.

 

Bojimo se da bi sa legalizacijom naslijedila i kat, koji su gradili naši roditelji, a ne bi pristala na etažiranje ili što se već treba napravit.

 

Kada sam zadnji put bila u vikendici, zatekla sam roditeljski TV u priz. s "obrazloženjem" kako, ako hoću gledat TV, mogu doći kod njih gledat?! Zatekla sam i masu namještaja (ono što im se sviđalo) u priz... Od tada, a to je bilo prije cca 3. god., brat i ja ne idemo tamo. Mučno nam je. Promijenili smo brave. Najradije bismo sve "polupali" i zaboravili, ali opet ne možeš tako prema nečem u što su roditelji ulagali i, konačno, i mi se odricali...

 

Da li se zaputit odvjetniku? Koliko to uopće ima smisla? Da li pokrenut legalizaciju? Ne znam da li je ta osoba pokrenula legalizaciju, jer, pogađate, nismo si baš dobri, jel'... Ili sve - zaboravit?

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svi ste suvlasnici i imate jednaka prava do podjele. Ako imate "Uvjerenje o uvjetima uređenja prostora" onda je građevina vjerojatno legalna. Provjerite u katastru na http://www.katastar.hr (odaberite PUK i Odjel/Ispostava, zatim ime katastarske oćine, i na poslijetku upišite broj katastarske čestice ili posjedovnog lista koji bi trebao biti naveden u rješenju o nasljeđivanju). Možete i provjeriti da li je kuća ucrtana na http://geoportal.dgu.hr/viewer/ (Pretraga, naselje). Ako je zahtjev za legalizaciju već u postupku, praksa je takva kakva je, naći će se na oglasnoj ploči (nije mi poznato da obavještavaju suvlasnike pismenim putem).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija