Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

kallin

koja je moja domovina?

Preporučene objave

Rodjena sam u Splitu 81 god, zavedena u maticnom uredu i knjigu drzavljana sa republickim drz Srbije po ocu dva mjeseca od rodjenja.Otac mi je imao drz.Srbije, a majka BiH.znaci razlicita republicka drz.imam li ja pravo na drz.Hrvatske s' obzirom da nema izjave roditelja o republickom drzavljanstvu tj.zapisnik koji potpisuju roditelji i sluzbeno lice koje vodi evidenciju o drzavljanstvu.Majka je bila zapanjena kad je vidjela da mi u izvadku iz matice rodjenih pise drz.rep Srbije, a ja ga uopste ne posjedujem.imam i potvrdu iz Srbije da nisam upisana u njihovu knjigu drzavljana po ocu te 81 god ni kasnije.tih godina se valjda primjenjivao princip po mjestu rodjenja ili teritoriji za dobijanje drz.u veleposlanstvu r.Hrvatske mi kazu da je vjerovatno doslo do pogresno utvrdjenih cinjenica, a u Splitu tvrde da imam Sr.drz i da neman prava na domovnicu.Pa nije meni Srbija domovina nit sam rodjena tu nit kad bila.sto mi je ciniti?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ako 1991. nisi živila u Hrvatskoj nemožeš biti upisana u knjigu državjana.

 

otac je srbin a majka?

predpostavljam da imaš BiH državljanstvo. u BiH ste živili 1991. i dalje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
...imam li ja pravo na drz. Hrvatske?

 

Po mom mišljenju - ne po osnovi na koju vi aludirate.

 

Čl. 4. Zakona o državljanstvu Socijalističke Republike Hrvatske (NN 32/77) -

 

"Porijeklom stiče državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske dijete:

1. ako su oba roditelja u trenutku rođenja djeteta državljani Socijalističke Republike Hrvatske;

 

2. ako je jedan od roditelja državljanin Socijalističke Republike Hrvatske, a drugi državljanin druge socijalističke republike, dijete stiče državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske ako se roditelji o tome sporazume;

 

3. ako nema sporazuma roditelja o državljanstvu djeteta, dijete je državljanin Socijalističke Republike Hrvatske:

 

— ako u trenutku rođenja djeteta roditelji imaju prebivalište u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj,

 

— ako u trenutku rođenja djeteta roditelji nemaju zajedničko prebivalište u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, dijete stiče državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske pod uvjetom da je upisano u matičnu knjigu rođenih u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj.

 

Ako roditelji ne daju izjavu o državljanstvu djeteta u smislu točke 2. stava 1. ovoga člana u roku dva mjeseca od dana rođenja djeteta, dijete stiče državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske na temelju točke 3. stava 1. ovoga člana."

 

Čl. 5. citiranog zakona -

 

"Dijete stiče državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske, ako je jedan od roditelja u trenutku rođenja djeteta državljanin Socijalističke Republike Hrvatske, a drugi strani državljanin ili osoba bez državljanstva ili nepoznatog državljanstva, a dijete je rođeno u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj."

 

Čl. 7. citiranog zakona -

 

"Državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske stiče dijete rođeno ili nađeno na teritoriju Socijalističke Republike Hrvatske kojem su oba roditelja nepoznata ili su nepoznatog državljanstva ili su bez državljanstva.

 

Djetetu će prestati državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske ako se do navršene 14. godine života utvrdi da su mu roditelji strani državljani ili državljani drugih socijalističkih republika."

 

U evidenciji je određeno da ste državljanin tadašnje Socijalističke Republike Srbije. To se, po meni, ne može više izmijeniti.

 

Jedina šansa koja vam preostaje, po mom mišljenju jeste prirođenje, ali za što morate ispunjavati, prvenstveno uvjete propisane čl. 8. Zakona o hrvatskom državljanstvu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

SFRJ, republicko Srbije.Medjutim posjedujem potvrdu iz Srbije da nisam upisana u knjigu drzavljana Srbije te 81 god po ocu.Hajde da peobam postavit pitanje drugacije posto zakon iz 77 god nije preciziran do kraja sto se tice roditelja sa razlicitim rep.drz koji imaju prijavljeno prebivaliste na teritoriji Hrvatske tada kada se dijete rodilo.sto mislite o tome da probam sa zahtjevom za utvrdjivanje Hr drzavljanstva? Roditelji su u vrijeme mog rodjenja imali prijavljeno orebivaliste u Hr, imali razlicito rep.drz otac srpsko mama BiH.s obzirom da ne postoji potpisana izjava roditelja da se slazu da dijete dobije rep.drz.po ocu, recimo mama je htjela da imam BiH a tata Srpsko pa se nisu dogovorili.da li je mogucno da pidnesem zahtjev za utvrdjivanje drzavljanstva? Smatram da sam Hrvatica samim tim sto sam rodjena na teritorij Hr nekog mijesanog porijekla kao sto bi neki Kanadjanin kazao da je Kanadjanin Hr porijekla.sto mislite vridi li pokusat? Cini mi se bolja varijanta od zahtjeva za stjecanje her bih tad priznala bar sebi da ga nikad nisam ni imala tj.da na njega nisam osobito imala pravo!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kallin, možete podnijeti zahtjev, zašto ne? Što će po njemu biti odlučeno, vidjet ćete. Ovdje je problem primarno što se vi zaveli u našim evidencijama kao državljanka Republike Srbije (nakon rođenja), a retroaktivno ići dokazivati suprotno, mislim da vam neće proći. Ali ne možete ništa izgubiti da probate.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Roditelji su u vrijeme mog rodjenja imali prijavljeno orebivaliste u Hr, i
Što će značit da su imali SRH osobne iskaznice pa je i tvoje prebivalište bilo prijavljeno u Splitu 81-91?

 

Treba i ovo vidjet

http://www.podaci.net/_zakon/propis/Pravilnik_o_nacinu/P-nvedov03v8446.html

http://scindeks.ceon.rs/article.aspx?query=ISSID%26and%267809&page=4&sort=8&stype=0&backurl=%2Fissue.aspx%3Fissue%3D7809

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da, imali su osobne iskaznice RH izdate u Splitu.sto mislis da li je bolje podnjeti zahtjev za utvrdjivanje drz ili za stjecanje?onako osobno sto ti mislis?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Slicna prica i kod mene, pa da vidimo

Rodjen sam u BIH 1965. Majka mi je u trenutku rodjena bila hrvatski, a otac bosanski drzavljanin. Osnovnu skolu zavrasavam u Hrvatskoj, odjavljujem se iz BIH trajno.prijavljujem prebivaliste u Hrvatskoj. Osobnu iskaznicu vadim u Hrvatskoj, a potom i putovnicu u SRH 1988 . Srednju skolu zavrsavam isto u Hrvatskoj. Vjencavam se isto u Hrvatskoj. Prakticno niti jedan dokument BIH nikad nisam imao, sve sam u Hrvatskoj obavljao. I Vozacki ispit sam polozio u HR. Da li je bolje ici preko utvrdjivanja ili stijecanja Hrvatskog drzavljansta?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Član 2.Dijete čija su oba roditelja državljani Socijalističke Republike Hrvatske stiče rođenjem državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske, ako roditelji u vrijeme rođenja djeteta imaju prebivalište u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj.Ukoliko nisu ispunjeni uvjeti iz prethodnog stava, dijete stiče državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske, ako se roditelji o tome sporazume.

 

Konkretno mislim na ovo-ja sam jos kao maloletan ziveo u maminom mestu, a potom i vadio osobnu i sve ostalo, nisam mogao biti drzavljanin dve republike, pritom sam i upisan u knjigu drzavljana bio, to me zanima

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Jesu se sporazumjeli i upisali te ovdje?

 

U izvodu iz knjige rođenih 1965 piše ti i "republičko" državljanstvo.

 

Piše da si osobnu izvadio 1988.Kad si napustio RH?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×