Jump to content

Državljanstvo na osnovu roditelja -pomoć


Dalida

Preporučene objave

Moji roditelji su hrvatski državljani,majka od 1993-otac 1998.

Ja sam bh državljanin,udata,imam supruga i dvoje dijece.

Pošto mi roditelji žive u Hr i u poznijim su godinama htjela sam da pokrenem proces za ostvarivanje državljanstva.

Kakva je procedura i ostvarujem li uopšte pravo državljanstva na osnovu roditelja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Jedina mogućnost dobijanja hrv.državljanstva postoji sukladno članku 16.što znači samo ako javnim ispravama kojima se služite VI/Vaši roditelji u pravnom prometu iz kojih je razvidno da ste hrvatske nacionalnosti. Druga mogućnost je preseljenje iz BiH u RH (ne fiktivno), pa prvo na odobrenje privremenog boravka,pa trajnog..od strane MUP-a i nakon 5 godina ćete isto dobiti i Vi i suprug.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

pozdrav svima na forumu,imam jedno pitanje u vezi sticanja hrvatskog drzavljanstva po osnovi majke koja je rodjena u hrvatskoj i ima hrvatsku domovnicu i putovnicu od 1992 godine i po rodjenju je srpkinja i 2007 je deklarirana kao samosvjesna hrvatica i katolkinja,ja nisam rodjen u hrvatsku nego u drugu republiku iz bivse drzave i nisam se nigdje do sad deklarirao kao hrvat,a otac mi je druge nacionalnosti.ako se ja deklariram kao samosvjesni hrvat po ubedjenju mogu dobiti hrvatsko drzavljanstvo.

hvala vam unapjred

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, trebali biste se prvo deklarirati u svim mogućim ispravama kao Hrvat i pustiti da protekne malo vremena, prije podnošenja zahtjeva temeljem čl. 16. Zakona o hrvatskom državljanstvu. Ovako, imanentnim podnošenjem (odmah po deklariranju), smatram da biste bili odbijeni.

 

Da budete posve sigurni, možete se uputiti u najbliže Veleposlanstvo RH i tamo provjeriti sve što vas zanima po toj materiji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što je Vaša majka "samosvjesna deklarirana Hrvatica" Vama, kao punoljetnoj osobi Zakon ne daje pravo za primitak u državljanstvo RH niti po kom osnovu. Deklarirati se kao Hrvat ne možete danas, pa sutra podnijeti zahtjev za HR državljanstvo, već tu nacionalnost, da bi udovoljili zakonskim pretpostavkama za prijem u drž.morate potkrijepiti dokazima o istoj nacionalnosti od najmanje vašeg punoljetstva do danas. To je sukladno članku 16.Zakona.Po ostalom iznesenom nemate uvjeta za stjecanje državljanstva Republike Hrvatske niti po kom osnovu.

 

Ažurirano

 

Da.Prijavite privremeni boravak pri MUP-u RH na adresi roditelja kao i vaši članovi obitelji.Potom, nakon 6 mjeseci zatražite odobrenje boravka (trajno) kao stranci.Temeljem toga, a nakon proteka roka od 5 godina, te življenja u RH (koju možete nesmetano napuštati privremeno kad god želite) postajete državljani RH (Vi, suprug i djeca). Drugog izbora, odnosno načina nemate, čak i da steknete vlasništvo nad nekretninama u RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija