Jump to content

dug i nasljednici


znanje123

Preporučene objave

Štovani,

moj otac je umro 2002.godine. Njegovi nasljednici su njegova žena, odnosno moja maćeha,moja polusestra, moj brat i ja.

Par mjeseci nakon smrti oca, dogovoreno smo raspodjelili imovinu na sudu na sljedeći način: ja i moj brat odrekli smo se svog dijela stana u korist maćehe a isto je učinila i polusestra s tim da smo ja i brat dobili 800 kvadrata zemlje, tj. svakome po 400 metara kvadratni. Na ostavinskoj raspravi nikakvih dugovanja nije utvrđeno. Maćeha je umrla 2013.godine. Za vrijeme njenog života prodala je navedeni stan i kupila dva manja, jedan sebi i jedan kćeri odnosno mojoj polusestri. I tako je sve mirovalo do prije tjedan dana, kad sam dobila dopis sa suda u kojem se navodi da jedna banka u Hrvatskoj polaže prava na financijska potraživanja od maćehe, mene i mog brata kao nasljednika pokojnoga oca (polusestra se niti spominje u tom dopisu vjerojatno zbog neznanja da se polusestra odrekla dijela u korist maćehe,i maćeha se spominje u navedenom dopisu, također zbog, pretpostvljam, neznanja da je u međuvremenu umrla.) Nakon par poziva dotičnoj banci, saznala sam da se radi o dugu 13 000 kn, a koji se zateznim kamatama povećao na 63 000 kn. Angažirala sam odvjetnika koji je saznao sljedeće: dug od 13 000 zbog minusa na tekućem računu, zateznim kamatama je povećan na cirka 63 000 kn, da je 2001. napisana žalba banci na dug, da je 2011. odbijena žalba: da bi sada iz vedra neba na opće iznenađenje meni, polusestri i bratu dobili vijest da smo kao nasljednici dužni uplatiti navedeni iznos sa kamatama. moje je pitanje čija je greška odnosno velik propust da tek nakon tolikih dugih godina nasljednik nečega sazna da je banci dužan? Nadalje da li je ipak po redoslijedu događaja mogla nastupiti neka zastara jer iz ovoga proizlazi da građanina bilo kada u životu može iznenaditi neka šokantna vijest da je nekoj instituciji dužan a da ga nitko nije obavjestio dug niz godina(inače, banka je predala sudu zahtjev za naplatu duga još 2001). Unaprijed hvala lijepa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

taj dug je u debeloj zastari. od 2002 godine do 2015. =13godina

zastara za potraživanje duga po tekučem računu i kamatama je 5 godina.

 

na raspravi pred sudm se pozovite na zastaru. sud na zastaru napazi po službenoj dužnosti . ako se ne pozivete na zastaru mogli bi dobit obvezu.

sa bankom ne razgovarajte (djelatnicima). mogli bi nehotice priznati dug. ako priznate dug dužni ste ga i vračati. ako dobijete tužbu obvezno postupiti po uputi i odgovoriti. u odgovoru pozovite se na zastaru potraživanja duga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opisani slijed događaja je nažalost normalan kod nas. Slažem se sa Matrixom da treba provjeriti kada je predmet pravomoćno riješen radi zastare, ali sumnjam da je ona nastupila zbog 10-godišnjeg roka. U svakom slučaju, odgovorni ste za dug ostavitelja do visine nasljednog dijela, problem je jedino što odgovarate solidarno sa ostalim nasljednicima, što znači da si banka može izabrati od koga od vas će se naplatiti, pa onda vi ganjajte ostale regresno.

 

Pitali ste tko je odgovoran? Sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija