Jump to content

gradio na očevom


dmarani1

Preporučene objave

pozdrav svima,

imam jedno pitanje na koje ču nadam se dobiti ne prekompliciran odgovor.

U periodu 2000-2003. izgradio sam na roditeljskom posjedu stambeni objekat sa terasom(djelomično natkrivenom), naravno uz usmenu dozvolu roditelja, na postoječoj poziciji je bio jedan stari objekat koji sam srušio a dio cigle koji je valjao iskoristio za gradnju novog objekta, ostatak materijala i sveg potrebnog za gradnju stana financirao sam si sam (cca.95%).

zanima me imam li ja pravo vlasništva nad tom građevinom ili je to očevo, pošto sve knjižno glasi na njega? Ujedno me zanima ulazi li ta moja stečevina u ostavinsku masu po smrti oca?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zemljšte glasi na oca a time i kuća.

otac ti može priznati vlasništvo nad kućom zbog ulaganja ili darovati kuću koju si izgradio.

ako posjeduješ dokaze o ulaganju na ostavinskoj traži izdvajanjeiz ostavine nekretnine koji si izgradio uz odobrenje oca.

ako se posvađate i otac traži da napustiš kuću tužbom možeš tražit povrat uloženoga.

bitno je da čuvaš dokaze (račune o ulaganju,izjave o suglasnosti za ulaganje,izjave svjedoka)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 153.ZV

Ako je vlasnik zemljišta znao za građenje, a nije bez odgode zabranio daljnju gradnju poštenom graditelju, zemljišna čestica sa zgradom koja je na njoj izgrađena pripada graditelju, a prijašnji vlasnik zemljišta ima samo pravo zahtijevati naknadu tržišne vrijednosti zemljišta.……

……………

Glede navedene odredbe zakona me baš interesira kako bi to otac dokazao da nije znao kaku mu sin gradi kuću na njegovoj zemlji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Matrix76, baš ti hvala, upravo sam sjeo za lap da s tobom stupim u kontakt jer si mi takav sličan odgovor dao i prije par mjeseci, pitanje se odnosilo na ostavinu poslije majčine smrti, sad me je odgovor bovu-a totalno šokirao pa sam te namjeravao pitati čega da se ja u biti držim, stvarno bi bilo jadno od zakona da me otac samo tako izbaci na ulicu i svu moju muku i uložena sredstva pokloni bratu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, bilo bi to pametno, koji je vaš savijet, kako to riješiti? Napominjem da sa ocem nisam u dobrim odnosima i da on za svog života neće dati nikome ništa pa sa time vjerojatno nebi ni taj komadić prepisao na mene. Da li je oporuku napravio, neznam, mada mi se čini da je nešto sa bratom uradio pošto se on doselio u roditeljsku kuću i adaptira je, ne razgovaram ni sa jednim od njih pa nemam nikakve informacije, a i dok smo razgovarali, uvijek su nešto petljali meni iza leđa držeči mene postrani

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija