Jump to content

Proglašenje rješenja ništavim


toni22

Preporučene objave

poštovani,molim vas za odgovor. prije više od tri mjeseca poslali smo poreznoj upravi zahtjev da proglase ništavim porezno rješenje jer je u sudskom postupku drugačije odlučeno. već tri mjeseca referentica u poreznoj govori da nema službenika dovoljno i da ne stigne. Postoji li neki rok u kojem je porezna trebala donijeti rješenje o mom premdetu ili tako može u nedogled govortiti kako ne stiže jer da nema dovoljno zaposlenih koji rade pa ne stiže i ima li to kakve posljedice (pozitivne ili negativne) u odnosu na ishod mog zahtjeva?

 

puno vam hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

također molim za objašnjenje ;Kad je to propisano zakonom, predmnjeva se da je zahtjev stranke usvojen ako javnopravnotijelo, u postupku neposrednog rješavanja pokrenutom na zahtjev stranke, nije donijelorješenje u propisanom roku.

 

Dok s druge strane čitam kako bi drugostupanjsko tijelo naložilo prvosutpanjskom da donese rješenje u roku od 15dana. Pa mi sad nije jasno što bi od ovog dvoje nastupilo?

 

hvala vam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

vi smatrate da se upravna stvar može neposredno riješiti, bez provođenja ispitnog postupka (to ovisi o diskrecijskoj ocjeni službene osobe i o tome što ste priložili uz svoj zahtjev - ako je sudska presuda u prilogu, onda službena osoba može neposredno riješiti vaš zahtjev, po mom mišljenju).

 

vi govorite o čl. 102. Zakona o općem upravnom postupku - tzv. šutnji administracije: ako u roku od 30 dana od podnošenja urednog zahtjeva stranke javnopravno tijelo ne donese rješenje, smatrat će se da je zahtjev usvojen, kad zakon tako propisuje.

 

o kakvom se poreznom rješenju radi, po kojem je zakonu doneseno? (u tom zakonu će se moći provjeriti može li se šutnja administracije tretirati kao usvajanje zahtjeva)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovana Ruby, hvala na odgovoru. Radi se o poreznom rješenju poreza na promet nekretnina. Plaćen je porez s osnove ugovora o doživotnom uzdržavanju, međutim kasnije je sudskom odlukom taj ugovor raskinut. Poslali smo poreznoj upravi koje je i donijelo to prvo rješenje da ga poništi i vrati nam iznos poreza koji smo platili jer je ugovor putem suda raskinut. Već je prošlo 5 mjeseci i dalje govore da ne stignu riješiti predmet. Porezno rješenje je doneseno prema Zakonu o porezu na promet nekretnina. U tom Zakonu o porezu na promet u čl. 21. POVRAT POREZA, spominje se da se treba vratiti osobi koja nije bila dužna platiti. Da li bi se to moglo odnositi i na moj slučaj iz razloga jer je kasnije sudslom odlukom raskinut ugovor, pa ga nisam dužan platiti jer nisam ni vlasnik nekretnina.Ili se to ne smatra tzv. pozitivnom fikcijom. Ljubazno molim za savjet.PUno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porezno rješenje je doneseno prema Zakonu o porezu na promet nekretnina. U tom Zakonu o porezu na promet u čl. 21. POVRAT POREZA, spominje se da se treba vratiti osobi koja nije bila dužna platiti. Da li bi se to moglo odnositi i na moj slučaj iz razloga jer je kasnije sudslom odlukom raskinut ugovor,

odredbe čl.21.Zakona o porezu na promet nekretnina ne odnosi se na vaš slučaj,budući da ste u vrijeme plaćanja i bili dužni platit.

Porez koji ste platili će vam svakako biti vraćen,budući da je obnovljen postupak u smislu čl.22 st.3.pomenutog zakona,a koji će se voditi po odredbama Zakona o općem upravnom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija