Jump to content

Neeticno ponasanje drzavnog carinskog djelatnika - sta uraditi


hihihi

Preporučene objave

Državljanin sam Republike Hrvatske sa mjestom prebivališta u Bosni i Hercegovini Zaputio sam se do nekretnine u RH koja je u vlasništvu moga oca. Kupio sam robu, za koju smatram da je nekomercijalne naravi. Račun je iznosio oko 410 BAM sa porezima u Bosni i Hercegovini, što iznosi oko 1.600 preračunato u kune. Prije same kupovine, posjetio sam stranicu https://carina.gov.hr/ na kojoj sam pronašao „Oslobođenje od plaćanja carine, PDV-a i trošarine odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje: 2.200,00 kuna po putniku za ostale vrste prijevoza“.

 

Robu koju sam prevozio odmah sam prijavio carinskom službeniku, te pokazao račun kao dokaz da se radi o robi čija vrijednost ne premašuje 2.200,00 kuna. Rekao sam da robu prevozim do nekretnine u vlasništvu moga oca. Carinski službenik mi je rekao da ne mogu preći te da se moram vratiti. Tražio sam obrazloženje na što sam dobio odgovor da roba ne spada u osobnu prtljagu, te da me ne može pustiti jer njemu često dolazi dubinska kontrola. Upitao sam i mogu li platiti sve potrebne troškove na vrijednost robe (misleći na PDV i carinu), te sam opet dobio odgovor da ne mogu jer to nije moja nekretnina gdje idem sa robom koju prevozim. Iako sam pokušao carinika urazumiti, carinik je stalno spominjao da ne mogu preći jer nemam na to pravo.

Uputio sam upit carina.hr u vezi moga prava na unos gore navedene robe, na koji sam dobio pozitivan odgovor da „navedenu robu (umjetnu travu) možete uvesti u Republiku Hrvatsku s time da ste prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku dužni carinskom službeniku prijaviti robu koju nosite sa sobom“.

 

Dakle, carinik mi mije dopustio unos navedene robe iako sam imao to pravo. Ova odluka je meni prouzročila određene troškove.

 

S obzirom da carinska uprava ignorira moj zahtjev za materijalnom naknadom, zanima me što mogu/mi savjetujete da uradim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko imate bilo kakav dokaz, potvrdu, izjavu svjedoka... možete podnijeti pisan prigovor Etičkom povjereniku u PCU Split. Od gđe. povjerenice odnosno Pročelnika PCU dobiti ćete odgovor kojim će pokušati opravdati službenika.

Na taj odgovor imate pravo žalbe u roku od 30 dana Etičnom povjerenstvu (pri Ministarstvu uprave).

Osnov za pisani prigovor je :

Da se službenik ogriješio o sljedeće odredbe Etičkog kodeksa:

 

Etički kodeks državnih službenika i to na članke:

Članak 3.

Državni službenici primjenjuju etička načela u međusobnim odnosima, te u odnosima prema građanima, u odnosu prema radu, kao i prema državnom tijelu u kojem obavljaju svoju dužnost.

Članak 4.

Svrha Etičkog kodeksa je promicanje etičkih načela, moralnih načela i vrijednosti u ponašanju državnih službenika u službi, s ciljem ostvarivanja zajedničkog dobra i javnog interesa, te povjerenja građana u državnu službu.

Članak 6.

Državni službenik dužan je u okviru svojih nadležnosti osigurati ostvarivanje prava, poštivanje integriteta i dostojanstva građanina ....

Članak 7.

U obavljanju službene dužnosti državni službenik dužan je čuvati osobni ugled, ugled državne službe i povjerenje građana u državnu službu.

Članak 10.

U odnosu prema građanima državni službenik postupa profesionalno, nepristrano i pristojno. Državni službenik dužan je u obavljanju službene dužnosti primjenjivati stručno znanje na način da građanima pomaže u ostvarivanju njihovih prava, postupajući u skladu s načelom ustavnosti, zakonitosti i zaštite javnog interesa.

Članak 11.

Državni službenik dužan je u obavljaju službene dužnosti pomoći neukim strankama.

Članak 14.

Nadređeni službenik potiče službenike na kvalitetno i učinkovito obavljanje državne službe, međusobno uvažavanje, poštivanje i suradnju, te primjeren odnos prema građanima.

 

te se ogriješio o:

 

Zakon o državnim službenicima

Članak 98. Lake povrede službene dužnosti

8. ponašanje državnog službenika protivno Etičkom kodeksu državnih službenika, koje ne nanosi štetu ugledu službe,

10. nesavjesno ili nemarno izvršenje službene zadaće ili izvršenje službene zadaće protivno pravilima struke

Članak 99. (1) Teške povrede službene dužnosti su:

1. neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza,

2. nezakoniti rad ili propuštanje poduzimanja mjera ili radnji na koje je službenik ovlašten radi sprječavanja nezakonitosti,

3. davanje netočnih podataka kojima se utječe na donošenje odluka nadležnih tijela ili time nastaju druge štetne posljedice,

4. zlouporaba položaja ili prekoračenje ovlasti u službi,

13. ponašanje suprotno Etičkom kodeksu državnih službenika, koje nanosi štetu ugledu službe,

 

Također možete podnijeti Prijavu zbog nezakonitog postupanja carinskog službenika Sektoru za unutarnji nadzor i kontrolu CU RH.

 

Ukoliko imate dokaze o prouzrokovanim troškovima, možete podnijeti zahtjev za nadoknadu štete, e za to treba imati malo slobodnog vremena i inata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo hvala na odgovoru.

 

Možda nisam detaljno opisao sve pa ću pokušati. Ja sam se žalio na postupanje djelatnika i podnio sam zahtjev nadoknadu štete CU RH (koji su to prebacili na nadležni PCU).

Dosta tih čl. sam koristio prilikom pisanja žalbe.

 

Prvi odgovor je bio da je postupak protiv carinskog djelatnika u tijeku, a drugi da je carinski djelatnik kažnjen sukladno Zakonu o državnim službenicima.

 

Oni se u svojim dopisima oglušuju na moj zahtjev za nadoknadu štete te odgovor za nadoknadu štete ne navode u odgovoru. Smatram da na temelju zakona o pristupu informacija imam i pravo da mi dostave i akt o kaznjavanju carinskog djelatnika. Ne znam griješim li, ako nisam kako misliš da mogu doci do spomenutog akta?

 

Bi li bilo pametno pokrenuti sudski postupak za nadoknadu štete? S obzirom da sam laik, kako bi to išlo? Koji sud bi bio nadležan (gdje je sjedište CU RH ili može i gdje je nadležni područni ured)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo i ja sam laik ali na vlastitoj koži pečem zanat.

Nadležan PCU je onaj pod kojim je granični prijelaz, PCU Split, Rijeka, Zagreb, Osijek.

 

Uvid u spis trebate tražiti kod onoga tko Vam je odgovorio da je postupak u tijeku i da je donesen ukor, odnosno onome kome ste prvi put pisali, a to na temelju:

 

Zakona o općem upravnom postupku, član 84 stavak 1:

Obavješćivanje o tijeku postupka i razgledavanje spisa

Članak 84.

(1) Stranke i druge osobe koje dokažu pravni interes imaju pravo obavijestiti se o tijeku postupka i razgledati spis predmeta te o svom trošku umnožiti akte iz spisa, osim zapisnika o vijećanju i glasovanju članova kolegijalnih tijela, nacrta rješenja i drugih akata koji su propisima označeni određenim stupnjem tajnosti ili ako je to protivno interesu stranke ili trećih osoba.

Spis mora imati KLASU i URBROJ.

Znači prvo se mailom najaviti za uvid u spis, pa u dogovoreno vrijeme izvršiti uvid u spis, sve kopirati, uključujući i korice sa vanjske i unutarnje strane. Ako odgovore negativno, moraju navesti razlog i na temelju kojeg propisa odbijaju, te uputiti na pravo žalbe. Pokušati će na sve načine onemogućiti uvid u spis.

Samo smireno i bez živciranja. Imajte na umu da činite dobro djelo gospodarstvu RH u borbi sa tekovinama socijalizma državne uprave.

A za sud ima vremena 3 godine od trenutka štete.

Javite kako je bilo ;)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Poštovanje svima,

 

Zatražio sam u veljači 2017. godine od nadležnog PCU sljedeće:

Molim da mi dostavite podatke o spisu prema kojem se mogu potvrditi podaci koje ste ste naveli u dopisu (da je službenik sa brojem značke kažnjen sukladno Zakonu o državnim službenicima)? Isti namjeravam umnožiti o svom trošku.

Zahtjevam da mi odgovorite na pitanje o zahtjevu za odštetu koju mi je Vaš djelatnik prouzročio. Isto pitanje ignorirate već nekoliko puta i neću odustati, sve dok ne dobijem odgovor koji bi bio prihvatljiv za obje strane.

 

S obzirom da oni do danas nisu odgovorili, niti mislim da zele odgovoriti, moze li mi netko dati neki savjet sta mogu napraviti?

 

Ono sto zelim jeste naknada stete koju su mi prouzrocili i zelim da vidim ovaj spis prema kojem su kaznili carinskog djelatnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kupio sam robu, za koju smatram da je nekomercijalne naravi. Račun je iznosio oko 410 BAM sa porezima u Bosni i Hercegovini, što iznosi oko 1.600 preračunato u kune. Prije same kupovine, posjetio sam stranicu https://carina.gov.hr/ na kojoj sam pronašao „Oslobođenje od plaćanja carine, PDV-a i trošarine odnosi se na uvoz robe čija ukupna vrijednost ne premašuje: 2.200,00 kuna po putniku za ostale vrste prijevoza“.

 

što si točno kupio i koje količine?
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav opet, 

Kupio sam nekih 20m2 umjetne trave, ukupne vrijednosti 200 eura. 

Od carine sam dobio dopis da je njihov djelatnik pogrijesio i da ce poduzeti korake protiv njega. No od tog dana vise ne zele reci koji su to koraci niti se zele oglasiti o odstetnom zahtjevu koji sam trazio. 

 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija